ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 11. kolo

V neúplném posledním kole podzimu, utkání SKK Náchod – KK PSJ Jihlava se z důvodu účasti v lize mistrů hraje až příští týden, byla úspěšná hostující družstva ve dvou utkáních.

Spartak Přerov po výborném výkonu přehrál překvapivě Českou Třebovou a Slavoj Praha zvítězil v Husovicích. Obě vítězná družstva zahrála na kuželnách nejlepší výkony v podzimní části soutěže. V souboji družstev ohrožených sestupem vyboxovala Moravská Slavia Brno po hektickém závěru cennou výhru nad SKK Vrchlabím, které přezimuje na posledním místě tabulky. První letošní vítězství na domácí dráze vybojovali hráči Centropenu Dačice. Zahráli své letošní maximum a jasně zvítězili.

V tomto kole se vyznamenali jednotlivci. Padlo devatenáct šestistovek a to se nehrálo utkání v Náchodě. Nejlepší výkony dosáhli Zdeněk Vymazal ze Sokola Husovice a Theodor Marančák ze Sokola Luhačovice, oba porazili shodně 645 kuželek.

V utkání, kde na sebe narazila dvě družstva ohrožená sestupem nebylo jasno do posledního hodu. Moravská Slavia Brno měla za soupeře SKK Vrchlabí. Po vyrovnaném úvodu uhráli domácí ve střední části zápasu zásluhou veterána Josefa Poláka, který atakoval při svém druhém náhradnickém startu šestistovku, a standardního výkonu Miroslava Milana 626 vedení 3:1 a náskok 150 kuželek. Pro domácí velmi nadějný stav. Závěrečná fáze utkání vyzněla jasně pro hostující hráče. Zdeněk Pecina s Davidem Hoblem začali ukrajovat z náskoku domácích famózním způsobem. Po první dráze 55 kuželek, po druhé 27 a po třetí dokonce 65 kuželek. Domácí zachránilo to, že Svaťa Krejčí na poslední dráze zahrál výkon 167 a udržel tak těsný náskok tří kuželek.

Hráči Centropenu Dačice nastupovali k poslednímu utkání podzimu s velkými obavami. Doma zatím na podzim nevyhráli a další prohra doma by je posunula do pásma družstev přímo ohrožených sestupem. Po vyrovnaných duelech v úvodní části zápasu získala obě družstva po bodu. Střed utkání vyšel lépe domácím hráčům, kteří získali oba body. Před závěrem vedly Dačice 3:1 při náskoku 47 kuželek. Souboje v závěru utkání měly jednoznačný průběh. Domácí Jirka Němec jasně přehrával Lukáše Horňáka a hostující Josef Sitta Karla Nováka. Oba duely skončily poměrem 4:0, když oba hráči šli hrubo přes šestistovku. Jiří Němec porazil při nejlepším výkonu v utkání 636 a Josef Sitta 633 kuželek. Dačice zahrály svůj nejlepší výkon podzimu na domácí dráze a zcela po zásluze zvítězily.

Utkání v Luhačovicích, ve kterém domácí hostili Jiskru Kovářskou, bylo ozdobeno pěti výkony nad šest set. Luhačovice šly hned po úvodní části do vedení 2:0 při náskoku 107 kuželek. Hosté pak kontrovali a zásluhou výborných výkonů Vlastimila Zemana ml. 621 a Petra Dvořáka 610 srovnali stav na 2:2. Domácímu družstvu zůstalo stále k dobru 61 kuželek. Závěr utkání se již odvíjel zcela v režii domácího celku. Pavel Kubálek s Michalem Markusem své soupeře jasně přehráli a dovedli utkání do vítězného konce. Luhačovice po této výhře drží se 17 body třetí příčku v tabulce.

Lokomotiva Česká Třebová hostila v posledním kole podzimu Spartak Přerov. Hostující hráči Jiří Kudela s Jiřím Staňkem připravili hned v úvodu domácím studenou sprchu. Oba zahráli výkony přes šest set a jasně zvítězili. Přerov tak vedl po úvodu 2:0 při náskoku 100 kuželek. Ve střední části sice Karel Zubalík výkonem 625 přehrál Romana Goldemunda, ale hostující Václav Mazur kontroloval výhrou výkonem 631 nad Tomášem Mísařem. Stav 3:1 pro Přerov, který navýšil i vedení v poražených kuželkách na 109. Korigovat tento stav již bylo nad síly dobře hrajících domácích hráčů Pavla Jirouška s Jiřím Hetychem. Oba získali po bodu a mohutně ukrajovali z náskoku hostů. Dalibor Matyáš s Vlastou Bělíčkem nakonec udrželi těsný náskok 17 kuželek a to znamenalo překvapivou výhru Přerova.

Husovice hostily Slavoj Praha a jeho hráči dobře ví, že každá ztráta domácích bodů je pro ně katastrofální. Toho si byl plně vědom hned v úvodu utkání Zdeněk Vymazal, který zahrál rekord husovické kuželny, když porazil 645 kuželek a jasně získal bod. Za hosty kontroval v úvodu Zdeněk Gartus výhrou nad Davidem Plškem. Rovněž ve střední části zápasu získala obě družstva po bodu. Do závěru nastupovali hráči za stavu 2:2. Slavoj měl nahráno do plusu 24 kuželek. V závěrečné fázi utkání získala opět obě družstva po bodu a o zisku bodů rozhodovaly kuželky a těch měli na svém kontě o 47 víc hráči pražského Slavoje. Slavoj Praha tak díky této výhře udržel kontakt se špicí tabulky. Husovice přezimují na jedenáctém místě a mají přes zimní pauzu o čem přemýšlet.

Datum: 6. 12. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa