ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 10. kolo

V předposledním kole podzimu se domácím týmům nedařilo. Doma zvítězili pouze hráči Slavoje Praha a KK Zábřeh. Ve zbývajících čtyřech utkáních se ze zisku bodů radovala hostující družstva.

Dačice, které zatím doma na podzim nevyhrály, zvítězily již po čtvrté venku. Důležité body získaly Husovice ve Vrchlabí, Luhačovice zvítězily nad PSJ a připravily tak domácím druhou porážku podzimu na domácí dráze. SKK Primátor Náchod si pojistil vedoucí příčku výhrou v Přerově. V nedělní dohrávce pak PSJ Jihlava remizovala doma se Slavojem Praha 4:4.

První místo drží po tomto kole stále SKK Primátor Náchod s náskokem dvou bodů na Slavoj Praha. Na konci tabulky se družstva po tomto kola vystřídala. Celky z jedenáctého a dvanáctého místa se posunuly na devátou a desátou příčku. Na sestupových příčkách jsou po tomto kole Moravská Slavia Brno a Spartak Vrchlabí. O tom, kdo přezimuje na červených postech rozhodne až poslední kolo podzimu.

Hráči Sokola Husovice uhráli ve Vrchlabí důležité body. V případě prohry by to s nimi nevypadalo vůbec dobře. Husovice zásluhou výkonu Zdeňka Vymazala 605 a Libora Škouly 603 získaly pro ně důležitý náskok v poražených kuželkách, který nakonec při rovnosti zisku bodů ze hry rozhodoval o zisku bodů. Hostující hráči v závěru i přestože prohráli uhájili těsný náskok 18 kuželek.

Slavoj Praha hostil v tomto kole Lokomotivu Českou Třebovou. Ta zahrála v Praze nejhorší výkon hostujících družstev na podzim a tak byl zisk bodů pro domácí zcela jasnou záležitostí. Hosté pozlobili domácí hráče pouze ve střední části, kde byly duely hodně vyrovnané. Závěr utkání byl opět plně v režii domácích hráčů. Nejlepší výkon v utkání zahrál Igor Búrik se 613 poraženými kuželkami. První žlutou kartu za nesportovní chování obdržel v utkání domácí Zdeněk Gartus.

SKK Náchod, pokud chtěl pomýšlet na vedení v tabulce po podzimu, musel v Přerově bodovat a to se jeho hráčům povedlo. Ve vyrovnaném utkání rozhodovaly o zisku bodů poražené kuželky a těch měly v konečném účtování o 68 víc hostující hráči a to hlavně zásluhou dvou šestistovek, které zdolali Jaroslav Hažva 625 a Martin Kovář 623. Z domácích hráčů na šestistovku nedosáhl žádný. Nejblíže byl Vlasta Bělíček výkonem 597 poražených kuželek.

KK PSJ Jihlava hostila Sokol Luhačovice a podruhé v tomto ročníku soutěže přišla o body. Hosté udrželi domácí v úvodu utkání na uzdě díky výbornému výkonu Františka Svobody. Ten porazil 622 kuželek a získal bod. Hodně blízko k zisku bodu byl i Theodor Marančák. Svého soupeře přehrál o jednu kuželku, na body na tom byl lépe Daniel Braun, který zvítězil 3:1. Luhačovice pak dokonale využily zaváhání domácích hráčů ve střední části utkání. Radel Polách s Jiřím Kudláčkem své soupeře jasně přehráli a s domácími to šlo z kopce. Závěr utkání byl hodně dramatický a dokonce nebylo jasné, jak utkání dopadne. Jasné bylo akorát to, že Jan Kotyza získá na Pavlovi Kubálkovi bod. Vše ostatní bylo otevřené. Jihlava se dostala v poražených kuželkách před poslední dráhou na dostřel. Luhačovice vedly o 4 kuželky. Pro Luhačovice rozhodl utkání vynikající poslední dráhou Pavel Kubálek, který výkonem 167 přehrál Jana Kotyzu o dvě kuželky a když i Michal Markus přehrál Stanislava Partla o 17 kuželek bylo rozhodnuto o tom, že Luhačovice si odvážejí z Jihlavy dva body.

Ani v nedělní dohrávce PSJ Jihlava doma proti Slavoji Praha neuspěla. I přes výpadek hráčů v koncovce tentokrát uhrála remízu. V utkání padlo šest šestistovek. Z toho na straně domácího celku čtyři. Nejlepší výkon Jan Kotyza 645 kuželek.

Centropen Dačice se po domácích prohrách propadl do pásma družstev ohrožených sestupem a další prohry by byly pro družstvo katastrofální. Utkání proti Jiskře Kovářská bylo opět vyrovnané do posledního hodu. Po vyrovnané úvodní části zápasu ovládly Dačice střed, kde bodoval po výborném výkonu Jirka Němec, který porazil 600 kuželek. Druhý bod pro Dačice uhrál Pavel Kabelka. Hosté navíc vedli před závěrem o 40 kuželek. Závěr utkání měl hodně zajímavý průběh. Karel Novák vybojoval na Jaroslavu Tejmlovi bod. Po první dráze to však na výhru vůbec nevypadalo. Na vedlejších dráhách Vlastimil Zeman přehrával Milana Kabelku a hosté se rozhodli vystřídat, i když nehrál vůbec špatně. Toto střídání se jim málem nevyplatilo. Milan Blecha se nechytl a mnoho nechybělo, aby hosté ztratili pracně nahraný náskok. Nakonec na jejich kontě zůstalo 8 kuželek a uhájili tak těsnou výhru.

Další utkání o umístění v dolní polovině tabulky se hrálo v Zábřehu, kde domácí hostili Moravskou Slavii Brno. I tady to bylo drama až do konce. Moravské nakonec na remízu chybělo šest kuželek. V jejich dresu se poprvé v této sezóně objevil Peter Zaťko a zahrál výborně. Porazil 599 kuželek a hodně přispěl k dramatickému závěru utkání. Z domácího celku byl nejlepší Martin Sitta výkonem 580 poražených kuželek.

Datum: 30. 11. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa