ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga žen – 5. kolo

V pátém kole měly navrch domácí celky. Body za vítězství si přiváží z venku pouze družstvo KK Zábřeh A, které dokázalo zvítězit ve Zlíně. Bod přiváží rovněž hráčky KK Primátoru Náchod po remíze se Slovanem Jirkov.

Asi o největší překvapení kola se postaraly hráčky béčka KK Zábřeh, které po útlumu v minulém kole nahrály cca o 200 kuželek více a porazily mistrovský celek Slavii Praha. V tabulce tak zůstává po tomto kole bez porážky pouze KK Zábřeh „A“. Na opačném konci tabulky na jedenácté příčce je Slovan Jirkov. Jeho hráčky zatím nedokázaly v tomto ročníku soutěže zvítězit. Mají na svém kontě pouhé dva body za dvě remízy. Poslední je zatím po nevýrazných výkonech Spartak Přerov, který prohrál v tomto kole na pražské Konstruktivě. V kole průměrných výkonů nepadla žádná šestistovka. Nejblíže k tomu měla na kuželně v Podbořanech domácí Kateřina Ambrová výkonem 589 poražených kuželek a Petra Najmanová z pražské Konstruktivy, která porazila 581 kuželek. Nutno podotknout, že výkon spravila až výbornou poslední dráhou, kde porazila výborných 171 kuželek. Třetí nejlepší výkon kola dosáhla Aneta Cvejnová rovněž na kuželně v Podbořanech, když porazila 580 kuželek.

SKK Primátor Náchod se utkal v tomto kole se Slovanem Jirkov. V první dvojici svůj první ligový start odehrála Michaela Divišová ml., která s dobrým výkonem 523 kuželek nestačila tempu své soupeřky. Druhá hráčka SKK Náchod Michaela Divišová st. výborným výkonem 572 také bohužel nebodovala. Stav po první rundě byl 2:0 pro domácí družstvo. Ve druhé čtveřici nastoupila Lucie Moravcová s Janou Majerovou. Dnes neměla svůj den Lucka, která prohrála jen o 6 kuželek. Štěstí se usmálo na Janu Majerovou, která utrhla Jirkovu první body s číslem 534. V poslední rundě nastoupily naše jistoty – Aneta Cvejnová a Ilona Bezdíčková. Ilča trochu znejistila, ale poslední úžasnou drahou 164, sice bez bodu, zvítězila na kuželky. Naše velká jistota Aneta Cvejnová nezklamala a úžasným výkonem 580 porazila soupeřku. Takže v dramatickém závěru naše holky stáhly potřebných 36 kuželek a 8 kuželkami v plusu zajistily vytouženou remízu. (komentář k utkání Michaely Divíškové)

Konstruktiva Praha hostila v tomto kole Spartak Přerov. Na utkání jsem se byl podívat osobně. Hráčky Spartaku Přerov pozlobily domácí celek pouze v úvodu utkání, kde zahrála výborně Kristýna Strouhalová. Výkon 570 znamenal jediný bod pro hostující celek. Pak to již šlo s Přerovem z kopce. Ve střední části mohla dosáhnout na bod ještě Gabriela Novotná. Dosáhla shodného výkonu jako domácí Kateřina Kohoutová. Hráčka Konstruktivy zahrála poslední dráhu výborně a výkonem 153 pečetila výhru 3:1. Petra Sedláčková ze Spartaku Přerov neměla svůj den a nebýt třetí dráhy, kde porazila 147 kuželek, bylo to hluboko v podprůměru. V závěru utkání zůstala Kateřina Fajdeková hluboko pod svými možnostmi a tak Lenka Nová nepotřebovala nijak zázračný výkon k zisku bodu. Druhá přerovská hráčka Jana Holubova nezačala nejlépe. 106 na první dráze bylo hodně málo. Veronika Plasová si tak vytvořila na první šedesátce vedení 2:0 a dostatečný náskok, který hostující hráčka ani zlepšeným výkonem na druhé šedesátce již nezvládla smazat.

Na zaplněné kuželně potvrdily hráčky KK Zábřeh „B“, že „nic není nemožné“ a mistrovský celek Slavii Praha obraly o oba (pro družstvo velmi cenné) body. Utkání bylo napínavé do posledního hodu. Po dvou dvojicích vedl Zábřeh 4:0 o 69 kuželek. Na poslední dvojici tak bylo udržet minimálně náskok ve sražených kuželkách. Po třech drahách byl náskok smazán, vše se tedy rozhodovalo v posledních hodech poslední dorážky. O pět kuželek nakonec zůstalo na kontě domácích hráček víc a to znamenalo vítězství a zisk cenného skalpu.

V Blansku, kde se představily hráčky KK Šumperk, vyšla domácím první část utkání. Po úvodu vedly 3:0 s náskokem 82 kuželek. Druhou část již zvládly hostující hráčky lépe, ale na otočení vývoje utkání to nestačilo. V domácím celku podala nejlepší výkon Soňa Lahodová 573, za Šumperk byla nejlepší Vendula Mederová 564.

V Jičíně to v tomto kole nepadalo. Neratovice držely s domácím celkem krok plné dvě třetiny utkání. Za stavu 1:3 měly na svém kontě o jednu kuželku víc jičínské hráčky. Závěr však vyzněl jasně pro domácí celek. Lenka Hrdinová s Petrou Abelovou své soupeřky jasně přehrály a dovedly utkání do vítězného konce.

KC Zlín hostil v tomto kle vedoucí celek tabulky KK Zábřeh „A“. Utkání začalo lépe pro hostující celek. Ten postupně vedl 2:0 po první části utkání, před závěrečnou částí 4:0 při náskoku 155 kuželek. Ani zlepšený výkon domácích Martiny Zimákové (544) a Aleny Kantnerové (549) již nemohl nic změnit na výhře hostujícího celku. Vůbec nejlepší výkon v utkání podala hráčka KK Zábřeh „A“ Dana Wiedermannová ml. 551.

Datum: 19. 10. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa