ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů – 5. kolo

Bilance pátého kola je 50 na 50. Tři vítězství si připsaly na své konto domácí celky a třikrát se radovali hosté. V brněnském derby zvítězili hráči Husovic na Moravské, která je se ziskem jediného bodu zatím beznadějně poslední.

Hráči Náchoda si po prohře doma v minulém kole vylepšili náladu v Luhačovicích odkud přiváži oba body. V Dačicích před početnou návštěvou podlehli domácí v dramatickém utkání celku České Třebové. Po slabších kolech chudých na výkony nad šest set se tentokrát hráči činili. Celkově byla šestistovka pokořena ve třinácti náhozech. Vynikající výkony byly dosaženy na kuželně v Jihlavě, kde domácí KK PSJ Jihlava dosáhla výkonu 3643 poražených kuželek. Jan Kotyza 667, Robin Parkan 662.

Do čela tabulky se po tomto kole posunula Lokomotiva Česká Třebová. Druhá KK PSJ Jihlava ztrácí jeden bod. Má však jedno odložené utkání k dobru. Jihlava je poslední celek, který neokusil v tomto ročníku hořkost porážky. Slavoj Praha se po prohře v Zábřehu propadl na čtvrtou příčku. Poslední místo po brněnském derby drží Moravská Slavia Brno se ziskem jednoho bodu.

Moravská Slavia Brno hostila v brněnském derby Sokol Husovice. V souboji dvou posledních celků tabulky šlo o to, které z družstev se vymaní z červených čísel. O krizi Morendy hovoří skutečnost, že loni odjeli hráči Husovic s kanárem po prohře 8:0. Letos mělo utkání úplně jiný průběh. Drama od začátku až do konce. Velmi těsný rozdíl v poražených kuželkách v průběhu celého utkání a celkem čtyři výkony nad šest set. Nejlepší dosáhl hostující Zdeněk Vymazal výkonem 640. V družstvu Morendy byl nejlepší nestárnoucí Pavel Palián 621. O výsledku rozhodují všechny poražené kuželky v průběhu celého utkání, ale ty v závěru jsou nějak víc vidět. Před poslední dráhou vedla Moravská o 4 kuželky a stále mohla přinejmenším pomýšlet na remízu. Závěr utkání vyšel lépe Sokolu Husovice. 310 poražených kuželek hostujících hráčů na 301 domácích znamenalo, že oba body si odvážejí hráči Sokola Husovice.

V Jihlavě to v tomto kole padalo. Domácí hráči nedali nováčkovi soutěže z Vrchlabí žádnou šanci na případný úspěch a po vynikajícím výkonu jasně zvítězili. Zahráli své dosavadní maximum na kuželně. Lepší byl pouze SKK Primátor Náchod v soutěžním ročníku 2006/07 výkonem 3705. Průběh utkání měl od úvodních hodů jasný průběh. Domácí hráči postupně zvyšovali náskok až na konečných 169 kuželek. Čestný bod pro hostující celek uhrál až v závěru utkání Michal Rolf výkonem 614.

Hráči Náchoda zajížděli v tomto kole na horkou půdu do Luhačovic. Po výpadku v minulém kole na domácí dráze si potřebovali spravit reputaci a to se jim dokonale podařilo. Luhačovice měly lepší vstup do utkání. Po úvodu vedly 2:0 při náskoku 60 kuželek a nic nenasvědčovalo tomu, že by to mělo být jinak. Když ale ve střední části utkání Jiří Němec ve vyrovnaném duelu přehrál těsně Jiřího Kudláčka a Martin Kovář po výkonu 601 jasně přehrál svého soupeře, vše bylo jinak. Náchod srovnal na 2:2 při náskoku 7 kuželek a hrálo se od začátku. Závěr utkání tentokrát domácím nevyšel. Jaroslav Hažva (598) a Petr Holý (606 – nejlepší výkon v utkání) v závěru dominovali a nedali domácím žádnou šanci na případný úspěch.

Dačice v tomto kole narazily na výborný výkon celku Lokomotivy Česká Třebová. Před početným publikem domácí hráči v dramatickém utkání nakonec těsně svému soupeři podlehli 5:3. Úvod utkání Dačice vyhrály 2:0, když domácí hráč Petr Žahourek po nejlepším výkonu domácích uhrál o jedinou kuželku bod. Po vyrovnané střední části utkání pak v závěru již dominovali hostující hráči. Pavel Jiroušek po nejlepším výkonu v utkání 614 přehrál Jiřího Němce a Jiří Hetych těsně Karla Nováka. O vyrovnanosti utkání vypovídá i zisk setových bodů. Těch získali o jeden víc hráči Dačic.

KK Zábřeh hostil nepříjemný celek v podobě Slavoje Praha. Ve vyrovnaném utkání se nakonec z vítězství radovali hráči KK Zábřeh, kteří si tak na své konto připsali druhou výhru. Nejlepší výkon v utkání dosáhl hostující Petr Pavlík 579, z domácího celku zahrál nejlépe Martin Sitta v úvodu utkání s 577 poraženými kuželkami.

V utkání Jiskra Kovářská Spartak Přerov uhráli domácí hráči dva body po nevýrazném výkonu hostujících hráčů. Propadl Dalibor Matyáš 477 a ani Roman Goldemund výkonem 518 nijak neoslnil a to byla voda na mlýn domácích hráčů. Kovářské stačil nejhorší výkon v letošním ročníku k hladkému vítězství. Nejlepší výkon v utkání zahrál domácí Milan Hrouda 589. Za Přerov zahrál nejlépe Václav Mazur 548.

Datum: 19. 10. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa