ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

14. kolo ligových soutěží

V 1. KLM je KK PSJ Jihlava i přes prohru v Táboře na čele tabulky. SKK Náchod veze body z Luhačovic a dotáhl se na špici. Nejlepší výkon kola M. Kovář 637. V 1. KLZ derby v Zábřehu pro béčko, KK Šumperk zůstal na štítě.

1. KLM

Neúplné 14. kolo soutěže, kde byla odložena dvě utkání z důvodu účasti hráčů na Světovém poháru v Rijece, bylo jednoznačně propadákem pro domácí týmy, které pouze jednou dokázaly zvítězit. Shodou okolností se ve všech utkáních hrálo o hodně. SKK Náchod mohl v případě vítězství v Luhačovicích opět kontaktovat špici tabulky, Dačice se v případě vítězství v České Třebové mohly definitivně zbavit kontaktu s chvostem tabulky, Opava si mohla doma v případě výhry zachovat naději na vymanění se z pásma sestupu. Jihlava mohla zvýšit náskok v čele tabulky. Že to bylo kolo hodně zajímavé můžeme vidět již při zběžném pohledu na výsledky.

Asi k největšímu překvapení došlo v Táboře, kde domácí Lokomotiva Tábor, která je beznadějně poslední, zdolala vedoucí celek tabulky KK PSJ Jihlavu. Oba týmy zůstaly v tomto utkání hluboko za nejlepšími výkony na této kuželně, a tak z toho bylo vyrovnané utkání, které nakonec domácí dotáhli do vítězného konce. V úvodu utkání zajistil pro Jihlavu bod Robin Parkan, na vedlejších drahách se již Filipovi Dejdovi tolik nedařilo, musel být střídán a Standa Partl již ztrátu nemohl dohnat. Ve druhé části zíslaka obě družstva rovněž po bodu, když hostující Martin Švorba přehrál Bořivoje Jelínka a Petr Bystřický po velmi pěkném výkonu Jiřího Partla. V závěru bylo vše otevřeno a postupně bylo jasné, že o vítězi rozhodnou poražené kuželky, protože Jan Kotyza jasně přehrával svého soupeře a David Kášek rovněž. V konečném účtování zůstalo na kontě domácích o 10 kuželek více a to znamenalo teprve jejich druhou výhru v soutěži. Sporné rozhodnutí je v zápise ohledně udělení ŽK Janu Kotyzovi, kterému byla udělena karta za nesportovní chování a je uveden důvod – značení náhozové desky – dost podivné.

Družstvo Centropenu Dačice se na Lokomotivu Českou Třebovou vytáhlo. Domácí zaskočil hned v úvodu Milan Blecha, který porazil 606 kuželek a udržel tak domácí na uzdě. Stav 1:1 a 27 kuželek do plusu pro hosty to byla bilance úvodní části. Střední část utkání měla stejný průběh. Bod pro domácí připsal Pavel Jiroušek a důležitý bod pro hosty, který měl cenu zlata, získal Jiří Malínek, který o jedinou kuželku přehrál Jiřího Kmoníčka. Závěr vyšel lépe Centropenu Dačice. Jirka Němec na úvodních dvou drahách převálcoval Miloslava Hýbla. Třebová přistoupila ke střídání, ale střídající Tomáš Misař zahrál ještě hůř a tak z toho byla jasná výhra Jiřího Němce a to při zisku bodů i druhého dačického hráče znamenalo vítězství a zisk bodů pro hostující tým.

KK Hagemann Opava ve svém prvním jarním utkání na domácí dráze uspěla, a tak to jistě domácí fanoušci čekali i tentokrát. Opava si při svém postavení v tabulce navíc nemůže dovolit rozdávat body. Moravská Slavia Brno však byla proti. Hosté zaskočili domácí hned v úvodu, kde Petr Mika s Pavlem Dvořákem své soupeře jasně přehráli a poslali brněnský tým do vedení 2:0. Střední část utkání byla podstatně vyrovnanější. Michal Kratochvíl zahrál nejlepší výkon v utkání 576 poražených kuželek a uhrál bod. Jeho spoluhráč Miloš Stloukal sice na kuželky svého soupeře porazil, na body však prohrál 3:1. Před závěrem byl stav utkání příznivější pro Moravskou, která vedla 3:1 při náskoku 62 kuželek. Závěr utkání již na tom, že si Morenda odveze oba body, nic nezměnil. Pro opavské je tato ztráta bodů hodně citelná. Na nesestupovou příčku ztrácí tři body.

Hráči Sokola Luhačovice hostili loňského mistra SKK Náchod. Domácí, kteří se svým věkovým průměrem mají při této sestavě jednu z posledních nadějí na to, aby mohli pomýšlet na zisk titulu museli v tomto utkání zvítězit. Přílišná motivace jim pravděpodobně svázala ruce. Domácí zahráli nejhorší výkon na domácí dráze v této sezóně a to byla voda na mlýn náchodských hráčů. Ti chopili příležitost za pačesy a již ji nepustili. Úvod utkání vyšel lépe hostujícímu celku. Vedení 2:0 a plus 30 kuželek. Ve střední části utkání zahrál výborně náchodský Martin Kovář, který nejlepším výkonem v utkání 637 přehrál Radka Polácha 587 a to při těsné výhře domácího Jiřího Kudláčka znamenalo vedení Náchoda 3:1 při náskoku 66 kuželek. V závěru již domácí hráči nebyli schopni vývoj utkání otočit. Jaroslav Hažva výkonem 605 prohrál s Pavlem Kubálkem, který porazil jen 598 kuželek, 3:1. Zdeněk Mařák prohrál s Michalem Markusem o 23 kuželek a to znamenalo, že na kontě SKK Náchod zůstalo ještě 50 kuželek a tím i celkové vítězství.


1. KLZ

Neúplné 14. kolo soutěže, kde byla odložena dvě utkání z důvodu účasti hráček na Světovém poháru v Rijece, bylo jednoznačně úspěšnější pro domácí týmy, které ani jednou neprohrály. Díky odložení utkání předních týmů v tabulce nebyly ani výkony nijak oslnivé, a tak si nejlepší nához kola připsala na své konto Věra Tomanová z Jiskry Rýmařov, která porazila 573 kuželek.

SKK Jičín hostil Konstruktivu Praha a toto utkání mělo zcela jednoznačný průběh ve prospěch domácích hráček, které nakonec zvítězily s nulou a nadělily hostujícímu celku kanára. Hráčky Konstruktivy uhrály v utkání pouze 6 pomocných bodů. Asi nejblíže k zisku bodů byla v závěru Lenka Nová, která prohrála s Pertou Abelovou a střídající Nelou Pristandovou o jedinou kuželku.

ČKD Blansko hostilo předposlední celek v tabulce Lokomotivu České Velenice. Mnoho nechybělo a mohli jsme se dočkat překvapení. Hostující hráčky po první polovině utkání vedly 2:1 a druhá polovina zápasu byla hodně dramatická. Domácí hráčky si naštěstí před poslední dráhou vytvořily mírný náskok v poražených kuželkách. Lenka Kalová měla jistotu zisku bodu, když vedla 3:0 a i obě dvě domácí hráčky měly dobře našlápnuto. V závěru se již nic neočekávaného nestalo a tak body zůstávají doma.

V místním derby mezi KK Zábřeh B a KK Šumperk byly tentokrát úspěšnější domácí hráčky, které dokázaly v dramatickém utkání zvítězit 5:3. V úvodu utkání byly na koňovi hostující hráčky, které zásluhou Kateřiny Bezdíčkové a Nikoly Tatouškové šly do vedení 2:0, střední část utkání již byla vyrovnaná. Obě družstva získala po bodu, a tak se o zisku bodů rozhodovalo v závěru. Miloslava Hlavová s Lenkou Horňákovou nezaváhaly. Obě dokázaly své soupeřky porazit, a když smazaly i náskok poražených kuželek hostujícího celku, bylo z toho cenné vítězství béčka KK Zábřeh.

Jiskra Rýmařov nezahrála v existenčním utkání proti SKK Náchodu špatně a domácí hráčky si tak připsaly na své konto třetí výhru v tomto soutěžním ročníku. Úvod utkání zastihl ve výborné formě Moniku Maňurovou, která výkonem 571 přehrála rovněž dobře hrající Anetu Cvejnovou. Ta na prvních dvou drahách získala body, ale v závěru na domácí hráčku nestačila. Ve druhém duelu přehrála hostující Eva Majerová poměrně výrazně domácí hráčku, a tak po úvodní části měly za stavu 1:1 převahu v poražených kuželkách náchodské hráčky. Střední část utkání Náchodu nevyšla. Obě jeho hráčky zůstaly pod hranicí pěti set kuželek a to při výborném výkonu domácích hráček znamenalo, že Rýmařov šel do vedení 3:1 při náskoku 98 kuželek. V této fázi zahrála výborně domácí Věra Tomanová, která porazila 573 kuželek, což byl nejlepší výkon v utkání. V závěru již domácí hráčky nenechaly nic náhodě a i přes slabší výkon Marcely Tillerové dovedly utkání do vítězného konce. V zápise z utkání se objevila připomínka k nestejnému oblečení soupeřek (nestejná délka kraťasů). Vyjádření rozhodčího k připomínce: Rozhodčí neshledal závadu na dresech, trika stejná, trenýrky černé, délka nohavic nad kolena. Jedna hráčka měla krátké černé tepláky.

Datum: 7. 2. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa