ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

11. kolo ligových soutěží

Po podzimní části soutěže jsou na čele v 1. KLM KK PSJ Jihlava, v 1. KLZ KK Zábřeh A.

1. KLM

Rekapitulace posledního podzimního kola soutěže vyzněla příznivěji pro domácí celky. Jedinou výhru hostů si připsala na své konto Lokomotiva Česká Třebová, která dokázala zvítězit v Opavě. Na čele tabulky přezimuje KK PSJ Jihlava s náskokem dvou bodů na Sokol Luhačovice. Shodou okolností jsou to družstva s nejnižším a nejvyšším věkovým průměrem hráčů. Na sestupových pozicích jsou po podzimu Lokomotiva Tábor a Hagemann Opava. Oba týmy by potřebovaly hráčskou injekci aby mohly pomýšlet na záchranu. Z jednotlivců jako jediný drží průměr přes 600 Jan Kotyza z KK PSJ Jihlava, druhou příčku drží Vlastimil Bělíček ze Spartaku Přerov. Nejlepší výkon z jednotlivců zaznamenal Pavel Jiroušek z Lokomotivy Česká Třebová na kuželně v Luhačovicích, má hodnotu 667 poražených kuželek.

Asi nejdramatičtější utkání 11. kola se hrálo v Přerově, kde domácí Spartak hostil vedoucí celek tabulky KK PSJ Jihlavu. Průběh utkání byl hodně vyrovnaný. Obě družstva uhrála tři body a o výsledku rozhodovaly celkově poražené kuželky. Hosté v nich měli po většinu utkání mírně navrch. Tuto výhodu ztratili až na předposlední dráze. Přerov šel do vedení o 4 kuželky. Domácí Petr Maier neunesl závěr psychicky, ale naštěstí pro domácí Vlasta Bělíček zahrál konec fantasticky a jeho 317 na druhou šedesátku stačilo na těsnou výhru o 4 kuželky.

Utkání v Luhačovicích, kde domácí hostili Centropen Dačice, bylo opět prošpekováno šestistovkami. Hráči obou družstev jich docílili celkem sedm. Nejlepší výkon dosáhl domácí veterán Pavel Kubálek 625, za hosty Jiří Němec 618. Hosté z Dačic vzdorovali domácím po celé dvě třetiny utkání, kdy při nerozhodném stavu 2:2 vedli o dvě kuželky. Závěr zápasu se navydařil Pavlovi Kabelkovi z Dačic. Domácí velmi rychle získali náskok v poražených kuželkách a ani vynikající výkon a výhra hostujícího Karla Nováka nemohla nic změnit na výhře domácícho celku.

Hagemann Opava utrpěl doma další porážku a situace pro tento celek začíná být kritická. Hosté z České Třebové šli hned v ůvodu zásluhou výborného výkonu Jiřího Hetycha do vedení. Jeho výkon 589 je letošním nejlepším na kuželně v Opavě. Domácím uhrál v úvodu bod Radim Marek. Ztráta v kuželkách však narostla na 73. Střední část utkání domácí nezvládli a o výsledku bylo prakticky rozhodnuto. Hosté oba duely vyhráli a ztráta v poražených kuželkách narostla domácím na propastných 177. V závěru již hostující hráči kontrolovali vývoj utkání a nedovolili domácím hráčům snížit jejich náskok.

Zbývající utkání již byla jasnou záležitostí pro domácí celky. SKK Náchod hostil poslední celek tabulky Lokomotivu Tábor. Domácí hráči nepotřebovali nijak zázračný výkon na to, aby v poklidu vyhráli. V úvodu měli mírně navrch hosté zásluhou výkonu Jaroslava Mihála, který výkonem 595 získal pro Tábor bod a ještě navíc vedení o 29 kuželek. Pro hostující tým to byl poslední bod, který získali. V dalším průběhu zápasu se již prosadili domácí hráči. Jasný výsledek ve prospěch Náchoda pečetil v závěru utkání výborným výkonem Jaroslav Hažva, který se jako jediný přehoupl přes šestistovku výkonem 614.

Sokol Husovice zajížděl k poslednímu utkání podzimu do Prahy. Konečný výsledek 7:1 vůbec neodpovídá průběhu utkání. Hráčům Husovic utekly dva body po těsných prohrách Libora Škouly a Zdeňka Vymazala. Hosté rovněž dlouho drželi krok s domácími i v poražených kuželkách. V závěru zápasu uhráli domácí plný počet bodů zvýšili náskok v poražených kuželkách a zcela zaslouženě zvítězili.

Utkání tohoto kola nezačalo pro Jiskru Kovářskou, která hostila Moravskou Slavii Brno, vůbec dobře. Hosté šli po úvodní části utkání do vedení 2:0 s náskokem 16 kuželek. V této fázi zápasu zahrál hostům výborně Petr Mika, který porazil 570 kuželek. Ve střední části utkání srovnali domácí stav utkání na 2:2, když hosté zahráli špatně. Náskok 70 kuželek již hovořil jasně ve prospěch domácích. Závěr utkání pak vyzněl jasně pro Jiskru Kovářskou, když výkony hostujících hráčů opět nevybočily z průměru.


1. KLZ

Rekapitulace posledního podzimního kola soutěže vyzněla příznivěji pro domácí celky. Bod uhrály pouze hráčky Jičína v Náchodě, kde se tak domácí hráčky staly remizovými královnami podzimu. Byla to již jejich čtvrtá v podzimní části soutěže. Na čele tabulky přezimuje KK Zábřeh A s jednobodovým náskokem na Slavii Praha. Na sestupových příčkách zůstávájí do jara oba nováčci soutěže Jiskra Rýmařov a Lokomotiva České Velenice. Na čele pořadí jednotlivkyň je po podzimu Dana Wiedermannová ml. s průměrem 583 před Danielou Žďárkovou ze Slavie Praha. Nejlepší výkon podzimu zaznamenala Šárka Marková, která porazila v 10. kole na kuželně v Šumperku 627 kuželek.

Poslední kolo podzimu neoplývalo zázračnými výsledky. Pouze výkon Slavie Praha vybočil ze šedi průměru. V utkání, po kterém se mohla Slavie dotáhnout na vedoucí KK Zábřeh na rozdíl jednoho bodu, nenechaly domácí hráčky nic náhodě. Po vyrovnané úvodní části zápasu, kde byly k vidění nejlepší výkony, získala navrch Slavia a nepovolila hostujícímu celku vůbec nic. Šárka Marková zahrála v úvodu nejlepší výkon domácích 577, vůbec nejlepší výkon v utkání zahrála výkonem 580 Dana Wiedermannová ml.

Hráčky SKK Náchod uhrály v tomto kole další remízu, již čtvrtou v sezóně. Družstvo SKK Jičín získalo v tomto utkání ze hry čtyři body, ale doplatilo na ztrátu v poražených kuželkách z úvodu utkání, kterou se již nepodařilo dotáhnout. Úvod utkání byl ve znamení nejlepších výkonů v zápase. Aneta Cvejnová za domácí po výkonu 549 prohrála 3:1 s Martinou Hrdinovou, která porazila 573 kuželek. Bod v úvodu pro domácí získala Eva Majerová po výhře nad Marií Kvasničkovou, které se v tomto utkání nedařilo. Náchod tak získal důležitý náskok v poražených kuželkách. V nervózní střední části utkání, kde dosažené výkony všech hráček nijak neoslnily, opět získala obě družstva po bodu. Náskok SKK Náchod se snížil na 34 kuželek. Závěr utkání byl pro domácí hodně hektický. Dvojice hostujících hráček měla navrch. Postupně ukrajovala z náskoku domácích až na konečných 7 kuželek a to znamenalo, že Náchod opět vyboxoval bod za remízu 4:4.

Jiskra Rýmařov až v posledním kole navázala na výkony z loňské druholigové soutěže. V existenčním utkání proti Lokomotivě České Velenice podaly domácí hráčky nejlepší výkon podzimu a zcela zaslouženě zvítězily. Svá maxima podzimu zahrály Věra Tomanová 578 a Marcela Tillerová 583 a to hodně přispělo ke konečné výhře Rýmařova. Hráčkám Českých Velenic se v Rýmařově příliš nedařilo. O tom hovoří i nejlepší výkon, který dosáhla Renáta Navrkalová s 534 kuželkami. Po této výhře se Jiskra Rýmařov na konci tabulky bodově dotáhla na své soupeřky.

KK Šumperk nepotvrdil proti Slovanu Jirkov svou dobrou formu na venkovních kuželnách a v posledním kole podzimu vyšel v Chomutově naprázdno. Při bližším pohledu na průběh utkání měly hostující hráčky po celé dvě třetiny utkání mírně navrch. Při rovnosti zisku bodů stále vedly na poražené kuželky. Závěr utkání hráčkám KK Šumperk vůbec nevyšel. Dvojice domácích hráček Jitka Jindrová s Renatou Rybářovou převálcovala své soupeřky v obou případech 4:0 a to znamenalo jasnou výhru a zisk bodů pro Jirkov.

Spartak Přerov hostil v tomto kole Konstruktivu Praha a domácí hráčky měly podstatně lepší vstup do zápasu. V úvodu utkání předvedly zajímavý souboj Hana Goldemundová s Petrou Najmanovou. Domácí hráčka nakonec po výborném výkonu 577 strhla vítězství na svou stranu až výhrou na poslední dráze. Petra Najmanová porazila 568 kuželek. Ve střední části upadla hra do průměru a obě družstva opět získala po bodu. Přerov měl k dobru 34 kuželek. Závěr utkání zastihl ve výborné herní pohodě přerovskou Kateřinu Fajdekovou. Ta nejlepším výkonem v utkání 581 jasně přehrála svou soupeřku a když i její spoluhráčka vyhrála na pomocné body při nižším číslu, byla z toho jasná výhra Spartaku Přerov.

ČKD Blansko v Zábřehu proti místnímu béčku nepřesvědčilo a odešlo z kuželny bez zisku bodů. V úvodu utkání získaly hostující hráčky dva body zásluhou výkonu Kamily Šmerdové (549) a výhry Dany Musilové, která sice na kuželky s Marií Vojtkovou prohrála, ale na body byla lepší. To bylo ze strany hostujícího celku vše. V dalším průběhu utkání již bodovaly jen domácí hráčky. Cenné vítězství pečetila nejlepším výkonem domácích Lenka Horňáková, která porazila 541 kuželek.

Datum: 30. 11. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa