ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

10. kolo ligových soutěží

O tom, kdo bude po podzimu na čele tabulky, je rozhodnuto. Muži KK PSJ Jihlava a ženy KK Zábřeh A mají před posledním kolem náskok čtyř a tří bodů. Oba týmy v dohrávkách nezaváhaly. Tahákem posledního kola 1. KLZ bude utkání v Praze, kde v tabulce druhá Slavia Praha hostí vedoucí tým tabulky.

1. KLM

 Desáté kolo soutěže bylo z důvodu konání PMN na kuželnách v Táboře a Brně a utkání Ligy mistrů v Jihlavě rozloženo do dvou hracích dnů. Bilance kola je jasně příznivější pro domácí celky. Poprvé v této sezóně dokázala domácí družstva zvítězit ve všech utkáních.

Nejatraktivnější utkání se hrálo v Jihlavě, kde se utkaly první dva celky z tabulky. KK PSJ hostilo Sokol Luhačovice. Jihlava v tomto utkání jasně zvítězila a zajistila si jedno kolo před koncem podzimní části první místo v tabulce. Po 10. kole má na čele náskok čtyř bodů na své pronásledovatele. Než se hosté utrmácení cestou na zasněženou Vysočinu vzpamatovali, prohrávali 2:0. První dvojice domácích navíc nahrála do plusu 79 kuželek. Ve střední části, která skončila nerozhodně, získali domácí zásluhou výborného výkonu Jiřího Partla, atakoval šestistovku výkonem 598, další kuželky a před závěrečnou části jich měli o 99 víc jak jejich soupeř. Dotahováci PSJ již v závěru nenechali nic náhodě. Honza Kotyza odvedl svůj standard 609 a na to neměl František Svoboda nejmenší šanci. Standa Partl prohrál těsně s Michalem Markusem, ale to již nemohlo nic změnit na vítězství domácího celku.

Družstvo Sokola Husovice si doma vyšláplo na loňského mistra SKK Náchod. Domácím velkou měrou přispěl k zisku bodů i neslaný nemastný výkon Náchoda, který je druhým nejhorším na kuželně v Husovicích. Horší byly jen výsledky Lokomotivy Tábor v 9. kole soutěže a dva výkony domácích. Utkání se vyvíjelo od úvodních hodů lépe pro domácí. Ti zásluhou výher Libora Škouli a Michala Šimka zajistili Husovicím vedení 2:0 při náskoku 54 kuželek. Střední část utkání byla ve znamení excelentního výkonu Zdeňka Vymazala, který výkonem 629 jasně přehrál svého soupeře. Hostující Matrin Kovář rovněž po dobrém výkonu bodoval, a tak před závěrečnou částí zápasu byl stav utkání 3:1 při náskoku domácích 58 kuželek. Závěr utkání byl sázkou do loterie pro domácí. Na vynikající dotahováky Náchoda nastoupili David Plšek a Tomáš Baranyi, u kterých je výkon zápas od zápasu odlišný. Tentokrát to domácím vyšlo. Tomáš zahrál svůj letošní nejlepší výkon v soutěži, jasně zvítězil a to znamenalo vítězství a zisk cenných bodů pro domácí družstvo.

Lokomotiva Česká Třebová získala v tomto kole povinné domácí body proti Spartaku Přerov. Na vítězství stačil Lokomotivě průměrný domácí výkon, protože hosté zde zahráli nejhorší výkon podzimu ze všech družstev. Po vyrovnaném úvodu zápasu přispěl hodně k výhře domácích zisk dvou bodů ve střední části. Oba domácí hráči museli o každý bod bojovat, ale nakonec pro ně dopadlo vše dobře. Před závěrečnou částí utkání měla Lokomotiva za stavu 3:1 k dobru 41 kuželek a utkání bylo stále otevřené. V závěru podali všichni hráči výborné výkony. Domácí byli opět o chloupek lepší a to jim přineslo zaslouženou výhru.

Centropenu Dačice stačil nejhorší výkon podzimu na domácí dráze k jasné výhře nad Jiskrou Kovářská, která zahrála v Dačicích vůbec ten nejhorší výkon. Úvod utkání byl ještě vyrovnaný a hosté měli dokonce 6 kuželek v celkovém součtu do plusu. V této fázi utkání zahrál domácím výborně Jirka Malínek, který byl výkonem 592 vůbec nejlepším hráčem v utkání. Ve druhé části utkání se již prosadili domácí hráči naplno. Karel Novák spolu s Pavlem Kabelkou své soupeře jasně přehráli a zajistili tak domácím hráčům do závěru potřebný klid. Závěr utkání již probíhal v poklidu. Dačice držely náskok. Jirka Němec měl bod v kapse již po třech dráhách, a tak jediným zpestřením v závěru bylo střídání v celku domácích, kde po polovině startu vystřídal Petra Žahourka, který po dvou dráhách jasně prohrával s Vlastimilem Zemanem st., Milan Kabelka. Milan mohl pomýšlet i na výhru, ale vybouchal všechen prach na třetí položce (171) a na poslední dráze mu došel dech.

Lokomotiva Tábor se konečně dočkala vítěztví. Hráči Hagemann Opava měli v Táboře na to, aby uhráli příznivější výsledek. V klíčových momentech jim však chyběla kapička štěstí. Úvod utkání, to byla bitva o každý kolek a nakonec odešli domácí hráči do šaten bez zisku bodu. V obou případech těsně zvítězili hráči Opavy. Přesně stejný průběh měla i střední část utkání pouze s tím rozdílem, že tentokrát se radovali domácí. Ti navíc uhráli do plusu 29 kuželek. Klíčovým momentem utkání v závěrečné části byla pravděpodobně druhá dráha, kde opavský Jaromír Hendrych zaváhal, domácí hráči šli do vedení o 50 kuželek a tento náskok při výhře Davida Káška udrželi až do konce zápasu.

Moravská Slavia Brno hostila Slavoj Praha. Hosté uhráli v Brně druhý nejlepší výkon hostujícího družstva v této sezóně. Na domácí to však nestačilo. V utkání byla pětkrát pokořena šestistovka. Nejlepší výkon tentokrát podal hostující hráč a tím byl Anton Stašák se 631 poraženými kuželkami. Z domácích byl nejlepší Miroslav Milan výkonem 628, který za sebou nechal Pavla Paliána o dvě kuželky.

1. KLZ

Bilance 10. kola je příznivější pro domácí družstva. Ta dokázala zvítězit ve čtyřech utkáních, jednou zvítězil hostující celek a jedno utkání skončilo nerozhodně. Tabulce vévodí po dohrávce KK Zábřeh A. Má na čele již náskok tří bodů a o vedení po podzimní části jej nemůže připravit ani případná prohra v posledním kole, kdy jeho hráčky zajíždějí na pražskou Slavii. Na dalších místech je pořádná tlačenice. Celky na druhém až pátém místě získaly shodně po dvanácti bodech. Na konci tabulky je situace hodně nepřehledná a o tom, kdo přezimuje na sestupových místech rozhodne až poslední kolo a dohrávka osmého kola. Zatím nejhůře je na tom nováček soutěže Jiskra Rýmařov, která má problémy se sestavou a je zatím na posledním místě se ziskem tří bodů. V posledním kole je čeká na domácí dráze za soupeře soused v tabulce Lokomotiva České Velenice, která má obdobné problémy se sestavou jako Rýmařov.

Asi největší překvapení se konalo v Zábřehu, kde domácí KK Zábřeh A ztratil bod s SKK Náchodem a nepotvrdil svou podzimní neporazitelnost. SKK Náchod uhrál v konečném součtu o 15 kuželek více než domácí hráčky a to jim stačilo při dvou výhrách ze hry na zisk cenného bodu. Hostující hráčky zaskočily domácí omladinu hned v úvodu utkání, kde obě po průměrných výkonech bodovaly při zisku 34 kuželek do plusu. Ve střední části domácí hráčky kontrovaly a srovnaly stav utkání na 2:2 při nepřesvědčivém vedení o 15 kuželek. Závěr utkání zastihl ve vynikající herní pohodě hostující Miladu Vostřezovou. Ta nejlepším výkonem v utkání s 561 poraženými kuželkami jasně přehrála svou soupeřku a spolu s Danou Adamů, která 64. hodem střídala Janu Majerovou smazaly na poslední dráze náskok domácích v poražených kuželkách.

Velmi dobře se připravila na utkání v Šumperku Slavia Praha. Její hráčky předvedly vynikající výkon, který je nejlepším podzimním na kuželně v Šumperku a zcela zaslouženě zvítězily. Excelentní výkon předvedla Šárka Marková, která porazila 627 kuželek a to je zatím nejlepší vykon jednotlivce v podzimní části soutěže. V úvodní a střední části utkání byl zápas hodně vyrovnaný. Po úvodu měly domácí hráčky za stavu 1:1 do plusu 2 kuželky, po střední za stavu 2:2 naopak jednu do plusu hostující hráčky. O výsledku se rozhodovalo v závěru utkání a ten měly podstatně lepší hráčky Slavie. Vladimíra Šťastná jasně od úvodních hodů přehrávala Jitku Vicencovou. Růžena Smrčková po první prohrané dráze měla cestu k vítězství komplikovanější, ale i ta nakonec jasně zvítězila. Hráčky Slavie si tak po dvou nevydařených kolech pozvedly před důležitým utkáním posledního kola podzimu proti KK Zábřeh A sebevědomí.

Další kandidát na čelní pozice v tabulce, TJ ČKD Blansko, převálcovalo na domácí dráze Spartak Přerov rozdílem třídy. Hostující celek zahrál v Blansku špatně a tak přísnější kritéria snese pouze výkon Kateřiny Fajdekové, která porazila 574 kuželek a vysoce převýšila výkony svých spoluhráček. Blansku se v tomto utkání dařilo a tak celkové číslo je jejich druhým nejlepším v podzimní části soutěže. Ve výborném světle se v tomto utkání představila domácí Zdeňka Ševčíková, která byla v utkání nejlepší výkonem 603 kuželek. Tento výkon je nejlepším podzimním na kuželně v Blansku.

Lokomotiva České Velenice si již doma nemůže dovolit ztrácet body. Proti Slovanu Jirkov do utkání nastoupila po zranění i Renáta Navrkalová, a tak hrálo družstvo v plném počtu. Ve vyrovnaném utkání nakonec byly šťastnější domácí hráčky, které si tak připisují na své konto první výhru na domácí dráze. V úvodní části utkání, která nakonec skončila dělbou bodů a vedením na poražené kuželky pro Jirkov byly k vidění nelepší výkony v utkání. Domácí Milena Brychtová dosáhla výkonu 568 a hostující Olga Bučková o dvě kuželky méně 566. O průběhu utkání viz. komentář domácího družstva u výsledků.

Povinný zisk bodů z domácího prostředí si připisují na své konto hráčky SKK Jičín, které v tomto kole zdolaly relativně bez větších problémů KK Zábřeh B. Utkání to mohlo být poměrně vyrovnané nebýt vynikajícího výkonu domácí Martiny Hrdinové hned v úvodu utkání a Lenky Hrdinové v závěru zápasu. Martina porazila na jičínské poměry vynikajících 587 kuželek a její soupeřka Marie Vojtková se z této prohry bude hodně dlouho vzpamatovávat. Při troše štěstí ve střední části utkání mohl hostující celek pomýšlet i na remízu. Prohry jeho hráček v této fázi utkání nebyly zas až tak propastné. Romana Švubová například prohrála na body 4:0, ale dvě dráhy pouze o jediný kolek a celkově o 12.

Konstruktiva Praha hostila poslední celek tabulky Jiskru Rýmařov, která přijela do Prahy oslabena o svou klíčovou hráčku Marcelu Tillerovou a na výkonu hostujícího celku to bylo znát. Hostující celek předvedl v Praze zatím nejhorší výkon v soutěži. Konstruktiva zahrála svůj domácí standard a tak z toho byla zcela jasná výhra. Výborný výkon v domácím celku podala Hana Viewegová, která porazila 585. Z šedi průměru výkonů hostujícího celku vystoupila Věra Tomanová, která porazila 563 kuželek.

Datum: 23. 11. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa