ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

8. kolo ligových soutěží

V 1. KLM prohrál SKK Náchod v Dačicích. Od remízy je dělila jediná kuželka. První příčku v tabulce drží stále KK PSJ Jihlava. V 1. KLZ prohry vedoucích celků, pražská Slavia v derby podlehla Konstruktivě a KK Zábřeh A v Šumperku. Na vedoucí příčku tabulky se posunulo družstvo SKK Jičín.

1. KLM

Další kolo soutěže přineslo dvě výhry hostujících týmů, čtyřikrát se radovali z výhry domácí, kteří ve dvou případech přehráli hosty s nulou. Kanára si odváží Husovice z Moravské a Jiskra Kovářská z České Třebové. Slavoj Praha zachránil od podobné prohry v Jihlavě Standa Tichý.

Lokomotiva Tábor je i po tomto kole stále bez zisku bodů a její situace nevypadá vůbec růžově. V tomto kole nestačili domácí na Spartak Přerov. Přerovští hráči šli hned po úvodní části zápasu do jasného vedení zásluhou vítězství Vladimíra Mánka a Romana Goldemunda, kterému se v Táboře dařilo. V dobré herní pohodě zahrál nejlepší výkon utkání, když porazil 620 kuželek. Ve střední části zápasu se Lokomotivě podařilo srovnat stav utkání na 2:2 a stáhnout ztrátu v poražených kuželkách na přijatelných 57. V závěru utkání hráli opět prim hosté. Petr Maier vedl po třech odehraných 3:0 a bylo jasné, že získá bod pro hosty. Druhý přerovský hráč Vlastimil Bělíček potrvdil i v Táboře skvělou formu. Po šestistovce v minulém kole v Luhačovicích toto zopakoval i v Táboře. Jeho soupeř David Kášek ho sice pozlobil na třetí dráze, na které snížil po výkonu 183 stav duelu na 2:1 a šel na poražené kuželky do vedení, ale v závěru Vlastimil Bělíček zahrál 159, získal bod a jasně zvítězil.

KK PSJ Jihlavu čekal v tomto kole souboj s loňským medailistou Slavojem Praha. Utkání slibovalo vyrovnaný duel, ale jak naznačuje průběh zápasu, Slavoj na domácí nestačil. V úvodu nastoupil Robin Parkan s Igorem Búrikem a Dan Braun se Standou Tichým. Robin Parkan přehrál svého soupeře jasně 4:0. Standa Tichý získal jediný bod pro Slavoj a tak za stavu 1:1 +8 pro domácí nastupovali Martinové Švorba s Kozlem a Jirka Partl s Tondou Stašákem. Domácí Martin Švorba zahájil výborně a zejména výbornou dorážkou soupeře přehrával. Po výborném závěru nakonec zvítězil 3:1. Na vedlejších drahách hrál výborně v první půli Tonda Stašák a Jirka, ačkoliv nehrál špatně, prohrával 2:0 302:285. Druhá půle však již patřila domácímu borci, který po výborných 315 vyhrál druhou půli o 44 kuželek a celkově letos poprvé zdolal šestistovku po výhře 600:573. Za příznivého stavu 3:1 + 65 se domácím dotahovákům nastupovalo dobře. Standa Partl začal dobře a po půli vedl 2:0 296:271. Ve druhé půli ještě přidal a v nejlepším výkonu zápasu 604 poráží soupeře Jardu Procházku jednoznačně 4:0 o 46 kuželek. Honza Kotyza také po půli pohodlně vedl 2:0 292:278. Třetí hru však zvládl lépe Petr Pavlík a snížil na rozdíl 8 kuželek. Poslední set si však Honza pohlídal a vyhrál přesvědčivě 582:563. Celkový výsledek 7:1 o 130 kuželek nahráli domácí především v dorážce. Pěkný zápas v pěkné atmosféře tak posouvá domácí při těsné prohře Náchoda v Dačicích do čela tabulky.

Hagemann Opava nezopakoval svůj výkon z minulého utkání v domácím prostředí, přišel o dva body a klesl v tabulce na nelichotivou předposlední příčku. Sokol Luhačovice zaváhání domácích dokonale využil. Zcela po zásluze zvítězila a posunula se v tabulce na vynikající druhou příčku. Úvod utkání vypadal pro domácí nadějně. Domácí hráči v obou případech těsně vyhráli. To však bylo ze strany opavských hráčů vše. V dalším průběhu zápasu se již nezmohli na zisk žádného bodu a zcela po zásluze po neslaném nemastném výkonu prohráli. Nejlepší výkon v utkání zaznamenal luhačovický Theodor Marančák, který výkonem 563 přehrál nejlepšího v celku Opavy Radima Marka, který nahrál výkon 547.

Lokomotiva Česká Třebová zahrála svůj letošní nejlepší výkon a na ten neměli hráči Jiskry Kovářské nejmenší naději uspět. Po hladké prohře 8:0 si odvážejí s České Třebové kanára. Z hráčů Jiskry Kovářské byl asi nejblíže k zisku bodu Vlastimil Zeman st. v samotném závěru zápasu, kde po třech dráhách vedl 2:1. Závěr náhozu však domácí Miloslav Hýbl zahrál výborně a otočil jej výkonem 152 ve svůj prospěch. V herní pohodě zastihlo utkání domácího hráče Pavla Jirouška, nejlepší v utkání výkonem 615. Šestistovku ještě atakovali Pavel Vymazal výkonem 596 a Karel Zubalík výkonem 592.

Hodně dramatické utkání se hrálo v Dačicích, kde domácí Centropen Dačice hostil loňského mistra ČR SKK Náchod. Hosté si potřebovali poopravit reputaci po prohře v minulém kole doma a domácí naopak, aby se odpoutali od sestupových příček. Jak napovídá konečný výsledek zápasu, bylo to drama do posledního hodu. Hosté tam sice hráli již jen o případnou remízu, ale i zisk bodu by byl pro ně v tomto utkání úspěchem. Úvod utkání zastihl ve vynikající herní pohodě Jirku Malínka, který již po třech dráhách rozhodl duel ve svůj prospěch po svém nejlepším letošním výkonu, který má hodnotu 597 poražených kuželek. Stejně tak se dařilo Petrovi Žahourkovi na Ondřeje Sobčáka. Ten měl rovněž po třech drahách vyhráno, a tak Dačice vedly po úvodu 2:0 s náskokem 51 kuželek. Ve druhé části utkání se Náchod vzchopil zásluhou výhry Martina Kováře, který přehrál Milana Blechu, který zůstal hluboko pod svými možnostmi. Druhý duel byl podstatně vyrovnanější. Milan Kabelka v něm těsně o šest kuželek poráží Petra Holého a to znamenalo před závěrem vedení pro domácí 3:1, ale již jen s náskokem 8 kuželek. V dramatickém závěru se dočkali diváci šestistovek. Nasazení hráčů přineslo jasné výhry na každé straně a to znamenalo, že v závěru se bojovalo o to, kolik které družstvo porazí kuželek. Jirka Němec s Jaroslavem Hažvou hráli fantasticky. Nakonec lepší výkon dosáhl domácí hráč, který porazil 613 kuželek a hostující 606. V závěru se po špatném výkonu domácího Karla Nováka, pouhých 118, dotáhl Náchod na nejtěsnější rozdíl, a tak jediná kuželka rozhodla o výhře domácího celku.

V brněnském derby hostila Moravská Slavia Brno družstvo Sokol Husovice. V utkání, kde domácí zahráli svůj standardní výkon a Husovice zahráli standard hostujících družstev nemohl zápas skončit jinak než skončil. Husovice nafasovali po prohře s nulou kanára jak Brno. Úvod utkání byl ve znamení tří šestistovek. Na straně Moravské je nahráli Michal Kratochvíl (po vůbec nejlepším výkonu v utkání 637) a Pavel Palián 607 a na straně hostujícího celku Zdeněk Vymazal 611. V dalším průběhu utkání drželi prim hráči Moravské Slavie, a tak utkání skončilo jak skončilo.

1. KLZ

Poprvé v tomto soutěžním ročníku bylo odehráno kolo se 100% úspěšností domácích celků. Družstva z čela tabulky hrála venku a v tomto kole vyšla naprázdno, do vedení se probojovaly hráčky SKK Jičín. KK Zábřeh má však stále k dobru dvě odložená utkání. Slavia Praha prohrála v derby s Konstruktivou a hráčky KK Zábřeh A podlehly KK Šumperku.

Výborny výkon zaznamenaly v domácícm prostředí, v místním derby, hráčky KK Šumperk proti KK Zábřeh A. Hned v úvodu utkání zahrála vynikající výkon domácí Nikola Tatoušková, která porazila 605 kuželek a přehrála hráčku KK Zábřeh Jitku Killarovou, která nahrála 573 a když druhá hráčka KK Šumperk, Kateřina Bezdíčková, jasně zvítězila, vedly domácí hráčky 2:0 při náskoku 93 kuželek. Ve druhé části utkání měly hostující hráčky velmi blízko ke srovnání stavu. Nakonec však domácí Jitka Horká uhájila bod těsnou výhrou o dvě kuželky. Ve druhém duelu jasně přehrála Dana Wiedermannová ml. po výborném výkonu 595 Ludmilu Mederovou. Zavěrečná fáze utkání vyzněla jasně pro domácí hráčky a ty se mohly po svém nejlepším letošním výkonu na domácí dráze zaslouženě radovat z cenného vítězství.

Pražské derby mezi Konstruktivou a Slávií mělo hodně vyrovnaný průběh a do předposlední dráhy měla Slavie naději na remízu. Domácí Konstruktiva v této fázi utkání měla k dobru pouhé tři kuželky. V posledních plných nahrály domácí hráčky 23 kuželek a tento rozdíl již v dorážce udržely. Úvod utkání byl ve znamení výborného výkonu Šárky Markové, která porazila 603 kuželek, což byl nejlepší výkon v utkání a zárověň nahrála Slavii 55 kuželek k dobru. Ve druhém duelu získala těsnou jednokolkovou výhrou důležitý bod pro domácí Petra Najmanová nad Danielou Žďárkovou. Ve střední části získala obě družstva opět po bodu, když Edita Jungvirtová poměrně jasně přehrála Vladimíru Šťastnou a Růžena Smrčková uhrála bod nad Kateřinou Kohoutovou, kterou na poslední rundu střídala Eva Kopřivová. Domácí v této fázi utkání snížily rozdíl v poražených kuželkách na - 46 což stále nahrávalo Slavii. V závěrečné fázi zápasu však domácí hráčky Lenka Nová s Veronikou Plasovou tento náskok smazaly a nahrály 13 do plusu ve prospěch Konstruktivy a toto plusové skóre udržely až do konce zápasu.

ČKD Blansko hostilo ambiciozní celek Slovanu Jirkov. Domácí hráčky zahrály svůj nejhorší domácí výkon podzimu a měly namále. V úvodu utkání nezahrály domácí hráčky svůj standard a toho hráčky Jirkova dokonale využily k vedení 2:1 o 21 kuželek. Druhá polovina zápasu byla rovněž hodně vyrovnaná. Tentokrát se štěstěna přiklonila na stranu domácích hráček, které ve dvou duelech zvítězily a ještě dokázaly smazat náskok hostujících hráček v poražených kuželkách. Nejlepší výkony v utkání dosáhly za domácí Zuzana Musilová a za Jirkov Jitka Jindrová. Obě porazily shodně 552 kuželek.

Družstvo KK Zábřeh B hostilo poslední celek tabulky Jiskru Rýmařov a konečně využilo domácího prostředí k zisku bodů. Dvojice domácích hráček v úvodu, Olga Olingerová, která porazila 560 kuželek, což byl nejlepší výkon v utkání, s Marií Vojtkovou, zavelela k nástupu. Obě své soupeřky přehrály a tak šel Zábřeh do vedení 2:0 a plus 77 kuželek. Ve střední části se body dělily, ale domácí družstvo zásluhou výhry Romany Švubové zvýšilo vedení na plus 130 kuželek. Závěr utkání již nic na výhře domácího celku nezměnil. Za Rýmařov zahrála výborně Marcela Tillerová, která porazila 544 kuželek, ale to stačilo jen na korigování výsledku.

Na těžké a nepadavé dráze v Jičíně to měly domácí hráčky SKK Jičín proti Spartaku Přerov hodně usnadněné výkonem přerovských hráček, které zahrály druhý nejhorší výkon na tamní dráze. Horší byly jen v 6. kole hráčky Jiskry Rýmařov. Úvodní část utkání byla ještě poměrně vyrovnaná. Domácí Martina Hrdinová po nejlepším výkonu v utkání, který má hodnotu 534, přehrála hladce přerovskou hráčku a naopak Kamila Katzerová uhrála bod, když nahrála rovnou pětistovku. Střední část zápasu již vyzněla jasně pro domácí hráčky. Obě s přehledem zvítězily a do závěru utkání nahrály Jičínu vedení 3:1 a náskok 127 kuželek. V závěru utkání již domácí hráčky kontrolovaly vývoj utkání a dovedly utkání bez větších problémů do vítězného konce. Přerovská Ivana Sedláková uhrála bod po nejlepším výkonu hostujících hráček, který má hodnotu 505, ale to bylo ze strany Přerova vše.

Datum: 9. 11. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa