ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Šestnácté ligové kolo

V I. KLM vítězí v duelu vedoucích celků hostující Náchod a možnost, že by neobhájil titul, je tak již jen čistě v teoretické rovině. Mezi ženami jsou tři medailisté v podstatě známí.

První liga mužů

V duelu vedoucích celků vítězí hostující Náchod a možnost, že by neobhájil titul, je tak již jen čistě v teoretické rovině. Husovice po výborném výkonu (nejlepší v sezóně na českokrumlovské kuželně), vezou první prvoligové body z venku, Rokycany poráží Moravskou Slavii (první výhra na jaře), a boj o záchranu se tím stává velice zajímavým. Tabulka se rozdělila na tři části. Vedoucí Náchod, potom čtyři družstva bojující o dvě zbývající sady medailí a zbývajících sedm družstev, z nichž žádné nemá zajištěnu účast v příští prvoligové sezóně. Poměrně klidné spaní z nich mohou mít jen Česká Třebová a Tábor. Nejlepším družstvem kola byl Přerov, když patnáctým nejlepším výkonem sezóny překonal rekord přerovské kuželny. Nejlepším jednotlivcem kola se stal Pavel Kubálek šestnáctým výkonem sezóny. Na Slavii dosáhl nejlepšího výkonu sezóny Michal Markus. Podruhé v domácím prostředí prohrávají Loučovice (mimo to ztratily doma body i za dvě remízy) a Luhačovice. Se soupeřem stále ještě neprohrál Michal Jirouš, i když na výkon tentokrát ano.

Náchod se ujal v Luhačovicích ve druhé polovině úvodní čtveřice, po vyrovnané první šedesátce, poměrně výrazného vedení a to udržel až do konce utkání. Nejlepším hráčem utkání byl Pavel Kubálek druhým nejlepším výkonem sezóny v Luhačovicích (první patří také jemu). I přesto neporazil Michala Jirouše, který bod pro družstvo zajistil už po třech drahách.

Velice zajímavé utkání se hrálo v Jihlavě, kde domácí hostili Českou Třebovou. Hosté se ujali vedení 0:2 a o 44 kuželek, když Robinu Parkanovi sice vydržel náskok z první dráhy až do konce, ale na bod pro družstvo to nestačilo. Ještě po dvou třetinách zápasu vedli hosté 1:3 a o 14 kolků. V závěrečné části se vedení po tři třicítky přelévalo z jedné strany na druhou, když Robert Pevný s Jiřím Hetychem střídali výborné dráhy se špatnými. Vrcholem utkání byla poslední dráha. Robert Pevný měl dostatečný náskok a mohl si dovolit dráhu prohrát, bodovat ale musel Jan Kotyza proti Pavlu Jirouškovi. To se mu podařilo a i když na celkové číslo prohrál, zajistil domácímu družstvu důležité body. Česká Třebová byla v Jihlavě druhá nejlepší z hostujících družstev po Náchodu.

O zachování naděje na zisk jedné z medailí hrál vicemistr Slavoj s Opavou. Hosté šli po výborném výkonu Martina Vaňka za stavu 1:1 do vedení o 28 kolků. Jako klíčová se ukázala druhá čtveřice ve které se vůbec nedařilo Petru Wolfovi a Slavoj získal vedení 3:1 a výrazný náskok. V závěru předvedl Michal Markus nejlepší výkon sezóny na Slavii, ale na zvrat v utkání už to nemohlo stačit. Výkony Michala Markuse a Martina Vaňka jsou prvními šestistovkami v letošním ročníku soutěže na Slavii. Opava byla po České Třebové na Slavii druhým nejlepším hostujícím družstvem.

Výkony z obou pólů přerovského sezónního žebříčku viděli diváci v utkání Přerova s Táborem. Zatím co domácí družstvo překonalo stávající rekord kuželny. Tábor zde byl ze všech družstev nejhorší. Domácí v podstatě zvyšovali náskok od začátku do konce a tak není celkem o čem psát. Na rekordu se největší měrou podíleli Vlastimil Bělíček, Petr Maier, Dalibor Matyáš a Roman Goldemund.

Rokycany ve svém dalším pokusu získat první jarní body hostily Moravskou Slavii. Tentokrát to i po průměrném výkonu vyšlo. Do utkání lépe vstoupili hosté. Miroslav Milan potvrdil velmi dobrou formu a dosáhl druhého nejlepšího výkonu soutěže na rokycanské kuželně. Chleba se lámal ve druhé části, kde se příliš nedařilo Miloši Švarcbergerovi a vysloveně zklamáním je výkon Pavla Paliana (nejhorší výkon soutěže dosažený mimo českokrumlovskou kuželnu). U hráče jeho kvalit si to nedokážu vysvětlit jinak, než zdravotními potížemi. Nic nemohl už zachránit kvalitní výkon Michala Kratochvíla.

Jedno z nejočekávanějších utkání tohoto kola se hrálo v Českém Krumlově mezi domácími Loučovicemi a hosty z brněnských Husovic. Když jsem si přečetl výsledek, nevěřil jsem svým očím. Husovice zde dosáhly daleko nejlepšího výkonu sezóny a to se zde ještě nestalo, aby všichni hráči družstva dosáhli výkonu přes 500 poražených kuželek. Připraveností kuželny to asi nebylo, protože domácí družstvo nedosáhlo ani na svůj domácí průměr. Výborně začal utkání Zdeněk Vymazal nejlepším zdejším výkonem sezóny mezi hostujícími hráči (druhá šedesátka 300, což je zde nevídané) a zařadil se na třetí místo, doprostřed mezi čtyři nejlepší výkony Miroslava Pešadíka. Domácí udrželi vyrovnaný stav jen prvních 60 hodů. Potom už skóre narůstalo ve prospěch hostí. Husovice si tak výrazně posílily šance na účast v první lize i pro příští sezónu.

První liga žen

Tři medailisté jsou v podstatě známí. Blansko sice ještě může o medaile přijít, ale už je to spíše v teoretické rovině. Kolín nevyužil šance snížit ztrátu na Náchod, který je už asi jeho jediným soupeřem v boji o záchranu prvoligové příslušnosti. Pro oba tyto celky je remíza ve vzájemném utkání prvním bodem v jarní části soutěže. Lenka Horňáková zajistila béčku Zábřeha druhým nejlepším výkonem celé soutěže posun už na pátou příčku tabulky. Také se šestým Šumperkem to po podzimu nevypadalo příliš růžově. Nejlepší v kole byl Zábřeh B a Lenka Horňáková. Jejich soupeř Přerov dosáhl nejvyššího výkonu v soutěži za který nebyly body.

Úvod utkání na Slavii byl vcelku překvapivý. Nejlepší hráčka soutěže, Daniela Žďárková, nestačila na domácích drahách na jirkovskou Naděždu Novotnou. Ta se zařadila na druhou příčku sezónního slavistického žebříčku, tři kuželky za svou sobotní soupeřku. Od druhé části utkání už se hrálo v režii domácího družstva, které předvedlo druhý nejlepší výkon tohoto ročníku na domácí kuželně.

Zábřeh A hostil Jičín a po druhém nejslabším domácím výkonu s ním měl více práce, než se dalo očekávat. Svoje si odvedla snad jen Dana Wiedermannová mladší a výkon, kterým porazila soupeřku se nakonec ukázal jako rozhodující.

Blansko si jelo pro body na domácí kuželnu posledního družstva, Neratovic, do Kosmonos. Výkonem příliš nepřesvědčilo. Po první části dokonce prohrávalo 2:0 a teprve od druhé třetiny utkání ovládlo vývoj utkání. Nedařilo se příliš ani tradičním oporám, Zdeňce Ševčíkové a Lence Kalové. Ta přišla o bod až v poslední dorážce tím nejtěsnějším možným způsobem.

Béčko Zábřeha překvapilo Přerov. Velmi dobrými výkony Marie Vojtkové a Hany Jáňové se podařilo po dvě třetiny utkání, za bodového stavu 2:2, udržovat mírný náskok hostujícího družstva. Že není nic rozhodnuto se přesvědčili všichni účastníci utkání hned na první dráze poslední části, ve které domácí družstvo otočilo vývoj z -33 na +22 kuželek. Michaela Sedláčková zajistila přerovskému družstvu bod už po třech drahách. Ke škodě domácích žen nedokázala zopakovat svůj výkon i na dráze poslední a výborná Lenka Horňáková tak zajistila oba body hostujícímu družstvu.

Dramatické utkání se hrálo v Šumperku mezi domácími ženami a pražskou Konstruktivou. Už první část naznačila, že to bude boj. Rozdíl v kuželkách za celých 120 hodů nepřesáhl číslo 10. Ve druhé části začínaly mít navrch hostující ženy. Výpadek Hany Viewegová na poslední a skvělá druhá šedesátka Markéty Strakové znamenaly obrat z -25 na +15 z pohledu domácího družstva. Skvěle hrála v závěru Lenka Bukovská a před poslední dráhou utkání už zase vedla Konstruktiva o 25. Lenka Bukovská nedotáhla skvělý výkon až do konce (přesto jí patří třetí nejlepší výkon dosažený v sezóně v Šumperku) a naopak se zlepšila Andrea Tatoušková a tak body zůstaly velice těsným rozdílem doma.

Velice důležité utkání z hlediska šancí na udržení v soutěži se hrálo v Kutné Hoře. Výkony byly hodně poplatné důležitosti zápasu. Kolín dosáhl druhého nejhoršího domácího výkonu a Náchod zde byl ze všech soupeřů nejhorší. Ani to však domácímu družstvu nestačilo k zisku obou bodů. V první části zápasu se ujalo hostující družstvo vedení o 31 kolků. Po třetí dráze druhé části bylo všechno jinak. Vedly domácí ženy o 7. Poslední dráha druhé části ani jedné z domácích hráček nevyšla, naopak dobře zahrála Dana Adamů a tak do závěru šla družstva za stavu 2:2 a s rozdílem 39 kuželek ve prospěch hostujícího družstva. To znamená, že domácí družstvo muselo tuto ztrátu smazat, pokud chtělo získat oba body. Podařilo se to velice brzy po špatném výkonu Evy Majerové. Radost ale byla předčasná. Nakonec obě domácí hráčky vyhrály, ale rozdíl 11 kuželek ve prospěch hostujícího družstva znamená remízu.

Datum: 10. 3. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda