ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Slavia pouze remizovala v Šumperku

Náchod výborným závěrem ve Vyškově udržuje dvoubodový náskok před Opavou. V lize žen z překvapení asi nevyjdeme. Slavia nechala bod v Šumperku.

První liga mužů

Náchod výborným závěrem ve Vyškově udržuje dvoubodový náskok před Opavou. Ta prodloužila v Rokycanech vítěznou šňůru na 6 utkání. Moravská Slavia poprvé prohrává doma, když Česká Třebová zde předvedla sezónní maximum celé soutěže a přivezla si první body z venku. Moravská Slavia prohrává na třetí nejlepší výkon celé soutěže. Doma ztrácí i Loučovice. Nejlepší v kole byli shodným výkonem Karlové Ustohal a Zubalík. Jednu kuželku zaostal Jaroslav Hažva. Nový rekord kuželny v Českém Krumlově, blížící se šestistovce, předvedl Miroslav Pešadík. Toto kolo bylo průměrem 3412 zatím nejlepší v letošním ročníku.

Už poněkolikáté Husovice po příznivém průběhu utkání nezvládly závěr. Tentokrát to ale bylo spíše skvělým výkonem hostující dvojice Jaroslav Hažva (nejlepší letos ve Vyškově) a Michal Jirouš. Domácí se ujali vedení 2:0 a o 45 kuželek po kvalitním výkonu Zdeňka Vymazala. Po slabším výkonu střídající dvojice domácích uprostřed utkání se náskok při vedení 3:1 snížil na 7 kuželek. Hned po úvodní třicítce závěrečné části bylo zřejmé, že vedení domácí družstvo neobhájí.

Na první pohled zcela jasná záležitost pro hostující Opavu. Ve skutečnosti domácí Rokycany v průběhu utkání dvakrát vedly. Naposledy po prvních drahách poslední části, když na soupeře nahrály v průběhu třiceti hodů 48 kuželek. Závěr už ale patřil hostujícím hráčům. Nejlepší ve svých družstvech byli Pavel Skopalík a Josef Pauch.

Luhačovice zdolaly jasným rozdílem Přerov. Zdání ale klame. Hosté udrželi v první části vyrovnaný stav a po druhé třetině už vedli 1:3 a o 52 kuželek, když nejlepší výkon kola předvedl překvapivě Karel Ustohal a o jedinou kuželku dokázal přehrát Radka Polácha Václav Mazur. Toto vedení jim vydrželo jen do druhé dorážky závěrečné části. Vladimír Mánek s Daliborem Matyášem nestačili na výborně hrající domácí duo Pavel Kubálek – Theodor Marančák.

Jihlava se pokusila v dalším domácím utkání o zastavení série porážek. Proti, v současné formě hrajícímu Táboru, to neměl být problém a taky nebyl. V hostujícím družstvu už se vystřídalo jedenáct hráčů, ale stále se ještě nepodařilo najít optimální sestavu. Jedinou kuželku za letošním jihlavským maximem Michala Jirouše zaostal Robin Parkan. Tábor byl v Jihlavě ze všech doposud zde hostujících družstev nejhorší.

Po remíze ve 3. kole s Luhačovicemi utrpěla další ztrátu, tentokrát stoprocentní, na domácích drahách Moravská Slavia. V úvodu se ujala s Českou Třebovou výrazného vedení zásluhou Pavla Paliana. Velmi dobře zahrála prostřední hostující dvojice, Karel Zubalík (společně s Ustohalem nejlepší výkon kola) a Jiří Hetych. Na kuželky bylo srovnáno a na body vedli hosté 1:3. Velmi dobře zahrála i poslední dvojice hostí Miloslav Hýbl a Pavel Jiroušek a nedovolila také velmi dobře hrající dvojici domácích, Josef Něnička a Petr Mika, stav utkání zvrátit. Po třetí dráze už se k tomu schylovalo, přišlo ale skvělých 182 Miloslava Hýbla znamenajících body pro hosty.

Loučovice ztratily doma první bod a nechybělo mnoho, aby ztratily oba. Ještě 90 hodů před koncem prohrávaly o 70 kuželek a 30 hodů před závěrem o 20. Bod domácímu družstvu zachránil rekordním výkonem, kdo jiný než, Miroslav Pešadík. Slavoj byl v Českém Krumlově výrazně lepší než všechna doposud zde hostující družstva. Kvalitní výkon na krumlovské poměry předvedl Petr Pavlík.

První liga žen

V lize žen z překvapení asi nevyjdeme. Slavia nechala bod v Šumperku a to se závěrečná dvojice musela hodně snažit (obě hráčky dosáhly letos nejlepších výkonů v Šumperku), aby tam nenechala oba. Přesto má Slavia po nedělní dohrávce 4. kola čtyřbodový náskok před Blanskem a pětibodový před Zábřehem a Konstruktivou. Slavia i přes ztrátu bodu překonala v Šumperku rekord kuželny. Na hranici dosavadního rekordu kuželny zahrál i domácí Šumperk. Zábřeh má ale dvě odložená utkání k dobru a Konstruktiva jedno. Blansko si odváží po infarktovém závěru bod z Jičína. Kolín ani na potřetí doma nebodoval. S Neratovicemi to začíná být nahnuté, když doma nestačily ani na druhého z nováčků Zábřeh B a to Zábřeh B dosáhl druhého nejnižšího výkonu v soutěži, na jaký některé z družstev vyhrálo. Konstruktiva a Lenka Bukovská byly nejlepší v kole. Měnilo se pořadí jednotlivkyň. Na čele je nyní Lenka Bukovská před Danielou Žďárovou.

Zajímavý průběh mělo utkání v Šumperku. Hned v úvodu si mladé domácí hráčky, Nikola Tatoušková a Kateřina Bezdíčková, i když jen velmi těsně, připsaly skalp zkušených reprezentantek, Růženy Smrčkové a Šárky Markové. Neméně úspěšně si vedly i další dvě mladé hráčky v domácím drezu, Markéta Straková a Vendula Mederová, a jasný favorit, Slavia, prohrával 0:4 a o 66 kuželek. Ztratil tím šanci na zisk obou bodů. Ten jeden přece jenom získal po výborných výkonech (letos v Šumperku nejlepších) Vladimíry Šťastné a Daniely Žďárkové.

Velmi podobný průběh, i když bez rekordních výkonů (Lence Kalové chyběly k letošnímu jičínskému maximu pouhé 2 kuželky), mělo utkání v Jičíně. Po dvou třetinách vedly domácí ženy nad Blanskem také 4:0 a o 82 kuželek a sahaly po obou bodech. Ještě před poslední třicítkou vedl Jičín o 40 kolků. Blanenské ženy se nevzdaly. Kamila Šmerdová zajistila potřebný bod a Lenka Kalová k němu přidala ještě potřebné kuželky.

Velmi dobrý výkon (nejlepší v kole) předvedla Konstruktiva proti Náchodu. Hostující ženy udržely vyrovnaný stav jen v první třetině. Ve druhé části zajistila Veronika Plasová domácímu týmu výrazný náskok a ten v závěru zdvojnásobila nejlepší hráčka kola, a po tomto kole i nejlepší hráčka soutěže, Lenka Bukovská.

Už po osmém kole je zřejmé, že Neratovice to budou mít hodně složité. V duelu obou nováčků soutěže nedokázaly využít domácího prostředí a po nejhorším domácím výkonu podlehly béčku Zábřeha. Ujaly se sice vedení 2:0 ale jen o jedinou kuželku. Ještě po dvou třetinách utkání vedly 2,5:1,5. Ztrácely už ale na soupeřky 57 kuželek. Závěr se domácím hráčkám vůbec nevydařil a tak hostující ženy si už podruhé z venkovní kuželny odvezly plný bodový zisk.

V Kutné Hoře se hrál dramatický souboj o odpoutání se ze sestupové příčky mezi Kolínem a Přerovem. Pro domácí ženy je kutnohorská kuželna zakletá. Nezískaly zde ještě ani bod a nepodařilo se jim to ani tentokrát. Po dvou třetinách utkání vedl Přerov 1:3 a o pouhých 9 kuželek. Nic nebylo pro domácí ztraceno. Bylo třeba, aby obě poslední domácí hráčky vyhrály a smazaly devíti kuželkovou ztrátu. První podmínku splnily, když Michaele Sedláčkové nevyšla poslední dorážka. Druhou ale ne. Průběh závěrečné části byl velmi dramatický. Nejdříve hostující hráčky zvedly náskok na 24 kuželek. Před třetí dorážkou už ale vedly domácí ženy o 30 kuželek. Nestačilo to.

Nevím v čem spočívala úprava kuželny Slavie, ale výkonům rozhodně nepřidala. Tomuto hodnocení se trochu vymykají výkony Daniely Žďárkové (letos nejlepší na kuželně Slavie) a Vladimíry Šťastné. Náchod je prvním družstvem, které nedosáhlo na hranici 3000 poražených kolků a tak Slavia neměla se ziskem povinných bodů žádný problém.

Datum: 4. 11. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda