ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Porazily méně kuželek, přesto vyhrály

Mezi muži se toho snad až na utkání v Opavě a částečně v Táboře v 7. kole příliš zajímavého neudálo. V I. KLZ přišel dvakrát zajímavý výsledek z Blanska.

První liga mužů

Snad až na utkání v Opavě a částečně v Táboře se toho v 7. kole příliš zajímavého neudálo. Náchod jednoznačně poráží Rokycany. Slabým soupeřem Moravské Slavii byly Loučovice. Poměrně dramatický boj o druhou příčku pro sebe rozhoduje Opava. Přerov má odložené utkání a tak si svou pozici neměl možnost vylepšit. Do čela pořadí jednotlivců se posunul Michal Jirouš.

K průběhu utkání mistra, Náchoda, s nováčkem, Rokycany, nelze napsat nic jiného, než jednoznačný průběh ve prospěch domácího družstva. Michal Jirouš i domácí družstvo překonali letošní domácí maxima shodně o 2 kuželky. Výkon Michala Jirouše je navíc nejlepším výkonem kola a třetím nejlepším výkonem soutěže. Velmi dobře zahrál také Roman Straka.

To utkání Opavy s Jihlavou bylo podstatně dramatičtější. Úvod patřil domácí družstvu, když se start příliš nepodařil Jiřímu Partlovi. Uprostřed zápasu otočil Robin Parkan vývoj ve prospěch hostujícího celku. Po boku Robina Parkana se zde objevila v jihlavském dresu posila z BOPO Třebíč (po několik sezón hráč prvoligového Vyškova). V závěru nedokázal Jiří Němec využít výpadku Pavla Skopalíka a tak Michal Markus zajistil body domácí Opavě. Výkony Michala Markuse a Robina Parkana jsou letos nejlepší na kuželně v Opavě.

Luhačovice jsou zatím nejlepším družstvem na venkovních kuželnách. Potvrdili to i v Táboře. Ovšem Tábor jim to svým výkonem, který byl o 100 kuželek nižší než předchozí domácí výkony, usnadnil. Na podobný výkon, jako předvedly Luhačovice (rozdíl čtyř kuželek) zde Náchod prohrál. Utkání bylo dlouho vyrovnané. Po druhé části vedlo domácí družstvo o 29 kuželek a ještě po prvních drahách v závěrečném dějství o 17. Závěr patřil hostujícím hráčům.

Česká Třebová hostila Husovice a utkání se stalo vcelku snadnou záležitostí domácího družstva. Pouze Petr Pospíšilík v závěrečné dorážce dokázal urvat domácímu družstvu půlbod. Ostatní hostující hráči vyšli naprázdno. Výborný výkon předvedl Jiří Hetych.

Ještě snadnější než Náchod to měla Moravská Slavia s Loučovicemi. Ty v podstatě nekladly odpor. Za první dvě třetiny utkání nevyhrály ani na jediné dráze. Výborné výkony předvedli Miroslav Milan, Pavel Palian (5. a 6. nejlepší výkon sezóny) a Michal Kratochvíl. Poprvé se v letošní sezóně některé z družstev podívalo za hranici 3600 poražených kuželek. I přes skvělé výkony, které předvádí Moravská Slavia na domácí kuželně, nepatří její kuželně první příčka podle „padavosti“. Ta patří Luhačovicím. Příčinou toho jsou výkony v Brně hostujících družstev. Podle výkonů hostujících družstev je kuželna Moravské Slavie až na 6. místě.

První liga žen

Dvakrát zajímavý výsledek přišel z Blanska. Blanenské ženy po výhře na kuželně mistra prohrály doma s Konstruktivou jen velice zřídka vídaným výsledkem. Jestli mně paměť neklame (stoprocentně se na ni spolehnout už nemůžu), v první lize se stalo poprvé, aby družstvo, které porazilo více kuželek prohrálo. Slavia hladce vítězí v Přerově a drží první příčku. Na druhé místo se po perně vybojovaném vítězství v Náchodě posouvá Zábřeh A. Jak dalece cenný bod získal Kolín v Zábřehu s béčkem ukáže až závěr sezóny. Na první body stále čeká jeden z nováčků, Neratovice. Na čelo tabulky jednotlivkyň se posunula Šárka Marková o jedinou desetinu kuželky před Lenkou Bukovskou.

Slavii se v Přerově daří. Zaostala sice téměř 200 kuželek za svým rekordním přerovským výkonem, i tak je to ale letos v Přerově nejvíc a navíc jde o nejlepší výkon kola a druhý nejlepší výkon soutěže. Utkání mělo jednoznačný průběh. Kvalitně zahrály Šárka Marková (nejlepší výkon kola), Růžena Smrčková a Daniela Žďárková (3.,4., a 5. místo v přerovském žebříčku). V domácím družstvu hrála prim Zuzana Pěchová, přesto ji výkon stál vedení v tabulce jednotlivkyň.

Až nečekaně výrazný odpor kladlo áčku Zábřeha domácí družstvo Náchoda. Po většinu utkání vedlo hostující družstvo, ale 60 hodů před koncem měly domácí ženy k dobru 15 kuželek. Evě Majerové se nepodařilo ve druhé polovině startu zopakovat výkon z první šedesátky a tak o výsledku rozhodla dobře hrající Jitka Killarová. Stejný výkon byl v průběhu utkání k vidění ještě dvakrát. A to v podání Anety Cvejnové a Hany Wiedermannové. Výkon Zábřeha příliš přesvědčivý nebyl. Více než o 100 kuželek zde byl lepší Přerov a lepší v Náchodě byl i Kolín.

V úvodu utkání Blansko – Konstruktiva se nedařilo dvojici střídajících hráček Konstruktivy a tak domácí družstvo vedlo po polovině utkání o 66 kuželek i přesto, že prohrávalo 1:2 na body. Náskok se ukázal jako dostatečný i pro druhou polovinu zápasu. Ani jedna z domácí trojice ve druhé části ale nedokázala bodovat a tak si cenné body po kuriózním výsledku odváží hostující družstvo.

Jičín hostil Šumperk. Až na posledních drahách úvodní části se dostalo do vedení domácí družstvo. Potom už se hrálo utkání v jeho režii. Kvalitního výkonu na jičínské poměry dosáhla Martina Hrdinová.

Do Chomutova na domácí dráhy Jirkova zavítaly Neratovice, na jejichž bodovém kontě je zatím hrozivá nula. V souladu s teoretickými předpoklady se jejich bodové konto nepodařilo změnit ani tentokrát. Hned v úvodu získala bod hostující Jaroslava Fukačová. Byl to ale v utkání pro hostující družstvo bod jediný. Jedna jediná kuželka v poslední třicítce chyběla k zisku bodu i nejlepší hostující hráčce, Evě Landové.

Oproti zábřežskému utkání s áčkem se Kolín o 51 kuželek zlepšil a odváží si bod. Ve velmi vyrovnaném utkáni, ve kterém se družstva střídala ve vedení, měl ještě 60 hodů před koncem na dosah body oba. Důležitým momentem bylo také, že v první a druhé části utkání měly dvě Kolínské hráčky zajištěny body už po třech drahách a na závěrečné dráze obě shodně ztratily 16 kuželek. Toto tvrzení se dá i otočit. Obě domácí hráčky, přestože neměly už možnost bodovat, nedovolily svou bojovností, aby rozdíl v kuželkách narostl ve prospěch hostujícího družstva. Každopádně bod je asi úspěchem hostujícího družstva. To zatím všechny své body dovezlo z venku.

Datum: 28. 10. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda