ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ženy z Blanska si odvezly body ze Zábřeha

Odchod Zdeňka Dvořáka značně oslabil kredit favorita soutěže, Jihlavy. Ženské Blansko vyhrálo v Zábřehu. Jiný titulek bych si v tomto kole ani nedokázal představit.

První liga mužů

Odchod Zdeňka Dvořáka značně oslabil kredit favorita soutěže, Jihlavy. Ta to zcela jasně dala najevo vysokou domácí prohrou s mistrem, Náchodem. Luhačovice překvapivě snadno prohrávají s výborně hrající Opavou. Husovice se už chytly. Michal Jirouš, Pavel Vymazal, Martin Vaněk a Ondřej Sobčák jsou hráči, kteří ještě neprohráli se soupeřem a současně mají odehráno alespoň 5 utkání. Na rozdíl od ligy žen ještě celá polovina družstev neprohrála doma a venku jich nevyhrálo dokonce sedm.

Náchod, sice poměrně daleko za svým zdejším rekordem kuželny, přesto však po kvalitním výkonu, nejlepším letos v Jihlavě a nejlepším v kole, bez problémů poráží Jihlavu na jejích drahách. Velmi dobře zahráli Michal Jirouš (nejlepší letos v Jihlavě a zatím pokaždé v relativní šestce kola) a třetí nejlepší v Jihlavě Jaroslav Hažva. Mezi nimi je dnes už třetiligový reprezentant Zdeněk Dvořák. Stále se hledá Jan Kotyza a myslím, že i výkony Martina Švorby jsou za očekáváním.

Výkony Opavy mají stoupající tendenci. Přesvědčili se o tom i v Luhačovicích, když se letos poprvé museli doma sklonit před soupeřem, přestože na výkon, na jaký zatím letos žádné jiné družstvo neprohrálo. Opava předvedla letošní luhačovické maximum a druhý nejlepší výkon soutěže (v té chvíli nejlepší, protože Náchod hrál v Jihlavě až odpoledne). Nejlepší výkon kola předvedl v úvodu Martin Vaněk a získal hostům uklidňující náskok. Nejlepší hráč soutěže, Theodor Marančák se tentokrát musel sklonit před Michalem Markusem. Oba závěrečné duely byly dramatické, ale rozhodovaly už jen o výši prohry domácího družstva.

Drama bylo k vidění v Rokycanech. Miska vah se překlopila několikrát během utkání z jedné strany na druhou a domácí družstvo se muselo vypnout ke svému domácímu maximu, aby si zajistilo další prvoligové body. Ještě 60 hodů před koncem domácí prohrávali a myslím že o výsledku rozhodly špatné poslední plné Miloslava Hýbla. Nejlepším hráčem utkání byl Martin Prokůpek, přestože se svým soupeřem prohrál.

Slavoj vedl s Táborem, s výjimkou první dráhy, od začátku a slabý výkon Miroslava Kašpara uprostřed utkání znamenal, že už v dalším průběhu nebylo v podstatě o co hrát. I výkony v tomto utkání, stejně jako v následujícím utkání žen Slavie, vnucují domněnku, že po úpravách na kuželně Slavie se kuželkám nechce moc padat.

Přerov je dalším družstvem, kterému zůstala v Českém Krumlově třítisícovka utajena. Pouze v úvodu vystrašil domácí družstvo Roman Goldemund. Loučovičtí zahráli v tomto utkání, na českokrumlovské poměry, dobře. 3100 nebývá na těchto drahách často k vidění. Nemůžu se ubránit dojmu, že jediným, kdo to tam umí, je Miroslav Pešadík.

Jihomoravské derby mezi Husovicemi a Moravskou Slavií se hrálo ve Vyškově. Husovičtí se zřejmě už zbavili nováčkovské nervozity a nevyděsil je ani reprezentační trenér, který se napsal do sestavy, ale k utkání nenastoupil. I když Jirky Radila asi trochu ano. Velmi dobré duo, Zdeněk Vymazal – Libor Škoula, získalo náskok 200 kuželek a utkání se mohlo klidně změnit v přátelské.

První liga žen

Blansko vyhrálo v Zábřehu. Jiný titulek bych si v tomto kole ani nedokázal představit. Ve stínu tohoto překvapení zůstává výhra béčka Zábřehu v Šumperku v dohrávce 4.kola. Slavia měla štěstí, že k ní byl soupeř milosrdný. Neratovice ani v dalším domácím utkání neuspěly. Už jen 4 hráčky z těch, které mají odehráno alespoň 5 utkání, Helena Daňková, Edita Jungvirtová, Jitka Killarová a Aneta Cvejnová, nepoznaly prohru se soupeřkou. Slavia už je jediným družstvem, které neprohrálo doma. Naopak venku nebodovaly jen Neratovice. Toto kolo bylo průměrem 3126 zatím nejslabší ze všech dosud odehraných.

Kuželkám se nechce po úpravách na Slavii padat, nebo že by přišel útlum současně na všechny hráčky. Jak už jsem napsal v úvodu. Béčko Zábřeha bylo ke Slavii milosrdné, jinak mohla Slavia dopadnout podobně, jako mistr, Zábřeh A, doma s Blanskem.

Podobně slabý výkon jako Slavia předvedl i druhý z dvojice největších favoritů, Zábřeh A. Měl těžšího soupeře a tak to ve vyrovnaném utkání neustál. Blansko vedlo v celém průběhu zápasu, místy ale jen o jednu a nebo dvě kuželky. Nejlepší hráčkou utkání byla blanenská dorostenka Kamila Šmerdová.

Nejlepší kuželky se hrály v tomto kole na Konstruktivě. Hned tři hráčky, Martina Hrdinová, Lenka Bukovská a Edita Jungvirtová, se zařadily na čelo zdejšího letošního žebříčku. Martina Hrdinová se stala nejlepší hráčkou kola, stejně jako družstvo Konstruktivy. Hostující družstvo šlo od začátku dovedení a v průběhu první části si vytvořilo celkem solidní náskok, ze kterého Konstruktiva postupně odkrajovala, až poslední skvělá dráha Lenky Bukovské rozhodla, že body zůstanou v Praze.

Důležité utkání se hrálo v Kosmonosech. Domácí družstvo se ani tentokrát proti Náchodu nedostalo za hranici tří tisíc kuželek a tak hostující ženy neměly se ziskem cenných bodů problém.

Šumperk odehrál v tomto týdnu dvě zcela odlišná utkání. Zatím co ve čtvrtek, v dohrávce 4.kola, se nechal zaskočit velmi dobrým výkonem zábřežského béčka (nejlepším letos v Šumperku), v sobotu, v řádném utkání tohoto kola, až na slabší rozjezd, bezpečně přehrál Přerov. V tom prvním utkání dosáhla letošního šumperského maxima Lenka Horňáková a v tom sobotním ji překonala Vendula Mederová.

Datum: 22. 10. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda