ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Devatenácté kolo ligových soutěží

V první lize mužů prohrál Náchod další utkání, tentokrát v Dačicích. Situaci si trochu zkomplikoval, ale i tak tříbodový náskok tři kola před koncem soutěže by mu k obhajobě titulu měl stačit. Mezi ženami jsou šance Slavie na to, že nebude přerušena jejich jedenáctinásobná šňůra titulů, i šance na záchranu Vsetína a Kroměříže už jenom v teoretické rovině.

První liga mužů

Náchod prohrál další utkání, tentokrát v Dačicích. Situaci si trochu zkomplikoval, ale i tak tříbodový náskok tři kola před koncem soutěže by mu k obhajobě titulu měl stačit. Se třemi prohrami je Náchod až na pátém místě jarní tabulky. Jarní tabulku vede s jedinou prohrou nováček soutěže, Loučovice. Na první jarní body stále čekají v Luhačovicích. Na konci tabulky se málo očekávanou výhrou Dačic situace ještě více zdramatizovala. Devatenácté kolo bylo, i když započítám anulovaný výkon v zábřežském utkání, nejhorší ze všech v celém ročníku.

Jedno z nejlepších utkání v Dačicích se hrálo v tomto kole. Lepší vstup mělo domácí družstvo, ale rozdíl v kuželkách byl stále minimální. Po třiceti hodech závěrečné části vedli hosté o 14 kolků. Pak přišla slabší chvilka Ladislava Beránka a skvělá dráha Václava Zajíce a byl z toho optimisticky vyhlížející náskok pro domácí. Výborný výkon, druhý nejlepší v Dačicích, předvedl opět Michal Jirouš. Václav Zajíc mu ale „šlapal na paty“ a to bylo pro konečný výsledek rozhodující.

Jihlavě se v jarní části nedaří tak jako na podzim a tak utkání bylo zcela jasnou záležitostí pro domácí Slavoj. Ten předvedl, za přispění vyrovnaných výkonů všech hráčů, svůj druhý nejlepší domácí výkon, zatím co Jihlava byla na kuželně Slavie po Zábřehu druhá nejhorší.

Loučovice, podle vlastního komentáře, tentokrát nenamazaly a to přispělo k tomu, že předvedly svůj nejslabší domácí výkon. Zároveň je to i nejnižší výkon v soutěži, na jaký některé družstvo dokázalo vyhrát. Česká Třebová za daných podmínek zahrála dobře a zařadila se mezi čtyři hostující družstva, která se zde dostala za třítisícovou hranici.

Přerov předvedl v tomto kole svůj nejlepší domácí výkon a tak Luhačovice, které rozhodně nezahrály špatně, nestačily. Třetí nejlepší přerovský výkon zahrál nejlepší hráč kola Dalibor Matyáš. Do osmičky přerovských výkonů se zařadili také Jiří Kudela a Theodor Marančák.

Dvě těsné prohry táborských hráčů v úvodu utkání znamenaly vedení domácí Opavy 2:0. Kvalitní výkon Pavla Petrů uprostřed zápasu znamenal, že za stavu 3:1 pro domácí vedli hosté o 21 kuželek. Závěr utkání hráči Tábora nezvládli. Naopak kvalitně zahrál Martin Vaněk.

V utkání Zábřeha s Moravskou Slavií udělalo domácí družstvo dost zásadní chybu, když vystřídalo Jiřího Flídra Martinem Bieberlem, který neměl oprávnění v utkání startovat, protože odehrál v jarní části už tři starty náhradníka za B družstvo Zábřeha ve 3.lize. Na výsledek utkání nemělo jeho 14 odehraných hodů podstatný vliv. Jaké další následky tento neoprávněný start pro domácí družstvo bude mít, ukáže až řešení STK.

První liga žen

Teoreticky není ještě rozhodnuto ani o mistrovi, ani o sestupujících. Šance Slavie na to, že nebude přerušena jejich jedenáctinásobná šňůra titulů, i šance na záchranu Vsetína a Kroměříže jsou už jenom v teoretické rovině.

Slavia bojovala v dramatickém utkání se Zábřehem o teoretickou šanci prodloužit nepřetržitou řadu titulů. Začala dobře vedla 2:0 a 3:1 a o 44 kuželek (v průběhu druhé části po třetích plných i o 73). Závěr ale domácím hráčkám nevyšel. Ještě před poslední dráhou vedlo domácí družstvo, ale vedení už neudrželo a ztratilo první sezónní body doma. Zábřeh naopak venku za celou sezónu ani jediný bod neztratil. Výrazný podíl na výhře hostujícího družstva má celkem překvapivě Kateřina Mísařová. Nedokážu si ani představit, co by se muselo stát, aby Zábřeh letos titul nezískal.

První polovina utkání (v podstatě o bronzové medaile) mezi Blanskem a Jirkovem byla vcelku vyrovnaná. Ve druhé polovině Zdeňka Ševčíková s Lenkou Kalovou své soupeřky jasně přehrály. V této souvislosti by bylo nespravedlivé nepochválit také Pavlínu Polcarovou a Danu Musilovou. Blansko předvedlo nejlepší sezónní výkon na blanenské kuželně.

V nedělním utkání s Konstruktivou Blansko svůj sobotní výkon nezopakovalo. Naopak dosáhlo svého domácího minima. Stačilo to však ke zcela bezpečnému vítězství a posunu na bronzovou příčku tabulky.
Konstruktiva hostovala v Šumperku a z dramatického, ale podprůměrného utkání si odvezla bod. Šumperk dosáhl svého druhého nejhoršího domácího výkonu a ani Konstruktiva nepatřila k nejlepším hostům. Pražské družstvo se ujalo vedení 0:2. Uprostřed vyhrála výrazným rozdílem Vendula Mederová nad Kateřinou Kohoutovou a to stačilo k tomu, aby domácí ženy uhrály alespoň bod.

Přerov předvedl proti Jičínu velmi dobrý výkon. Hned v úvodu získala domácímu družstvu výrazný náskok nejlepší hráčka kola Hana Goldemundová. Další domácí hráčky neustále navyšovaly náskok svého družstva a až teprve v závěru povolily čestný úspěch hráčce hostí, Lence Hrdinové.

Kolín hostil v boji o důležité záchranářské body Vsetín. Výkony byly poplatné důležitosti utkání. Domácí družstvo šlo do vedení. Vsetín v prostřední části vyrovnal. Dvacet dvě kuželky zůstaly k dobru domácímu družstvu. V závěru, to co ztratila Markéta Slavíková s Ivanou Marančákovou, to nahrála Michaela Moravcová s Lucií Oriňákovou a body zůstaly v Kutné Hoře, nebo lépe řečeno si je odvezl Kolín z Kutné Hory domů.

Podobné záchranářské utkání se hrálo i mezi Kroměříží a Náchodem. Zde domácí družstvo vyhrálo jasněji, ovšem vypadá to, že výhra přišla už pozdě. Uvidíme, i zázraky se dějí, ovšem ne příliš často.

Datum: 11. 3. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda