ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MČR mužů – 2006 Hazlov

Třetí květnový víkend se v Hazlově uskutečnilo MČR v kategorii mužů.

Pořadatelství se ujal oddíl TJ Jiskra Hazlov a musím přiznat, že se úkolu zhostil na výbornou . Na zdejší krásné kuželně se představilo nejprve v kvalifikaci 36 hráčů z nichž 16 nejlepších postupovalo do nedělního finále.

FotkaPři značné konkurenci a při absenci obhájce titulu a nejlepšího hráče domácí ligy Zdeňka Gartuse a nejlepšího našeho hráče v zahraničí Viktora Pytlíka bylo dopředu těžké tipovat vítěze. Největší favority na zisk titulu však bylo možné najít mezi reprezentanty působícími převážně v zahraničních soutěžích či mezi hráči, kteří dlouhodobě patří do domácí ligové špičky, ale šanci při současné vyrovnanosti měli i další. Že je však dopředu velmi těžké tipovat favority se ukázalo již v minulých letech, neboť často rozhoduje i troška štěstí a momentální forma hráče.

Kvalifikace:

FotkaHned na úvod kvalifikace se blýsknul skvělým výkonem olomoucký Aleš Čapka (627) a na delší dobu se usadil v čele průběžné kvalifikace, když se mu přiblížil pouze ve druhém náhozu brněnský Milan Svoboda. Až ve čtvrtém náhozu Aleše překonal skvělým výkonem náchodský Radek Holakovský a ujal se s přehledem vedení. Šestistovkovou hranici překonali v tom samém náhozu i Michal Jirouš a Dalibor Lang. Mezi šestistovkaře se poté přiřadil i přerovský Roman Goldemund. V dalším náhozu výborně začal Roman Pytlík (337), ale po zkažené druhé polovině startu z toho byla „jen holá šestistovka“. Až poslední nához vyřešil tajenku, na koho zbyde černý petr a bude prvním nepostupujícím. Tím se nakonec stal k velkému zklamání domácích bronzový medailista z loňského roku Jiří Běloch. Rozhodla o tom skvělá hra Igora Búrika a zvláště Pavla Petrů, který se tak zařadil na třetí místo průběžného pořadí. Účet šestistovek se tak zastavil za první den na čísle 9.

Finále

Druhý den se účastníci mistrovství probudili do ospalého deštivého počasí. To jako kdyby se promítlo do výkonů úvodní čtveřice, které zaostaly za očekáváním. Nepatrně zlepšit se podařilo i přes zranění pouze Petrovi Pospíšilíkovi a bylo jasné, že asi jen velké zaváhání dalších hráčů by mohlo znamenat posun ve výsledkové listině. Druhá čtveřice pokračovala v nevýrazných výkonech, když z průměru vynikl pouze výkon Jirky Hetycha, který se tak ujal průběžného vedení. Že půjde do tuhého již předznamenalo obsazení následujícího náhozu, kde nastupovali hráči, kteří po kvalifikaci byli jen těsně pod stupni vítězů. Zvláště Roman Pytlík chtěl odčinit výpadek z předchozího dne, což se mu beze zbytku podařilo a zaslouženě se posunul s velkým náskokem do čela výsledkové listiny a mohl čekat, jak na jeho výzvu odpoví závěrečná čtveřice v niž se představili ostřílení borci Radek Holakovský, Michal Jirouš, Pavel Petrů a překvapení z kvalifikace Aleš Čapka. Závěr přinesl skutečně napínavou podívanou až do posledních hodů. První polovina startu byla soubojem mezi Pavlem Petrů a Michalem Jiroušem a zdálo se, že právě mezi jimi a Romanem Pytlíkem se bude rozhodovat o medailích. Fotka Tempu Michala a Pavla hned od úvodu nestačil Aleš Čapka, ale také překvapivě i Radek Holakovský, kterému se finále nevydařilo, ale díky značnému náskoku z kvalifikace bojoval o medaili až do posledních hodů. K tomu mu dopomohla zkažená třetí dráha Pavla Petrů, která vrátila Radka do hry. Rozuzlení zápletky, kdy se do hry o medaile díky zvolněnému tempu hráčů dostal ještě i Milan Svoboda přinesl až předposlední hod Pavla Petrů na poslední dráze. Finále ale mělo jediného krále. Po soustředěné hře na všech drahách si pro mistrovský titul dokráčel bezpečně Michal Jirouš a zopakoval svůj triumf z roku 2002. První tři medailisté převzali medaile z rukou zástupce svazu Hanuše Slavíka, kterého jsme požádali o krátký rozhovor a zhodnocení mistrovství.

Rozhovor s Hanušem Slavíkem

Jak bys zhodnotil průběh letošního MČR mužů?

Mistrovství proběhlo v Hazlově na velmi dobře připravené kuželně (výrobce Pro-Tec), do kuželek zn. Syndur Top se zcela novými koulemi zn. Aramith. Nástřik prostoru kuželek se prováděl při kvalifikaci před každou druhou čtveřicí a při finále před každou rundou. Domácí pořadatelé přistoupili k organizaci celé akce velmi zodpovědně a její průběh zvládli bez problémů a se ctí. Stejně tak i rozhodcovský sbor odvedl velmi dobrou a bezchybnou práci. A v neposlední řadě i hráči přistoupili ke startu profesionálně a zcela v duchu Fair-Play, atmosféra byla velmi přátelská.

Sportovní úroveň byla na velmi slušné úrovni, padlo celkem 11 šestistovek a pět finalistů překonalo hranici 1200 bodů. Boj o titul byl velmi vyrovnaný a výsledky ukázaly, že ani osmé místo v kvalifikaci neznamená konec medailových nadějí. Nepodařilo se pouze splnit přání všech přítomných a překonat rekord ČR a bohužel ani rekord hazlovské kuželny. Ovšem není to tak úplně pravda, protože hned celá první šestka dosáhla výkon lepší než dosud platný rekord ČR na 2×120 hs, nedosáhla ovšem na tři týdny starý výkon Romana Pytlíka z Mistrovství Plzeňského kraje.

Pokud mám celkově zhodnotit celou akci, tak musím jednoznačně vyslovit absolutorium a akci hodnotím jako maximálně zdařilou.

Jaké jsou záměry STK ČKA pro příští léta při organizaci MČR?

STK vnímá názory z členské základny a pro příští rok připravuje změny při stanovení postupových klíčů na MČR, případně úpravu celého hracího systému. Vše se ovšem musí pečlivě zvážit a zhodnotit jak ze sportovního, tak z ekonomického hlediska. Je mi jasné, že jakýkoli systém nebude nikdy zcela objektivní a ať vymyslíme cokoli, tak se najde celá řada více či méně razantních kritiků. Ovšem chápu to jako náš úděl a musíme s tím prostě počítat, jinak bychom nemohli dělat vůbec nic.

Pokusíme se při stanovení klíčů najít co možno nejvíce vyvážený vzorec a zohlednit v něm více kritérií od výsledků předešlého mistrovství jednotlivců, přes velikost a případně i kvalitu členské základny až po úroveň soutěží.

Rozhodně se také nebráníme otevřené diskuzi a rád přijmu smysluplné a konkrétní návrhy od kohokoli, komu není lhostejný náš kuželkářský sport.

Datum: 21. 5. 2006 | Sekce: Mistrovství ČR | Autor: Kamil Bednář