ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ohlédnutí za MU U23 SVK vs. CZE

Na pozvání slovenského svazu absolvovala naše výprava ve dnech 23.–25. března 2018 mezistátní utkání s výběry Slovenska v kategorii U23 – junioři a juniorky.

Časově velice náročná akce proběhla v přátelské atmosféře a duchu fair play a my slovenským přátelům upřímně děkujeme za pozvání. Celý program se odehrával na čtyřdráhové kuželně v Rakovicích, vybavené technologií J&R Digital. Poměrně jednoduché dráhy byly po celou dobu akce skvěle připraveny a obsluhovány, za což patří dík také místnímu oddílu.

Harmonogram a náplň MU

Pátek
Výprava se sešla v pátek v 15.15 v Brně, odkud se vydala přímou cestou do Rakovic. Ihned po příjezdu na hráče čekala soutěž tandemů juniorů i juniorek, která se hrála pavoukovým způsobem a zúčastnili se ji všichni hráči. Hráči měli za úkol se po dlouhé cestě dobře rozcvičit a hlavně si osahat dráhy, aby byli co nejlépe připraveni na sobotní zápas. Dívkám se soutěž tandemů povedla skvěle. Hned tři dvojice postoupily z prvního kola, načež se ve finále potkala dvojice Terka Buďová a Míša Zajacová s dvojicí Barča Janyšková a Monča Pavelková. Druhá jmenovaná dvojice předvedla nejlepší výkon večera a náhozem 309 finále vyhrála. V souběžně hrané soutěži chlapců se nejvíce dařilo dvojici Martin Dolák a Michael Kotal, kteří si výkony 331, 309 a 275 i pevnými nervy v dramatických koncovkách vybojovali první místo.

Po soutěži tandemů, která se vinnou opožděného příjezdu a protáhla až do 22.00, a průběžné večeři, se naše výprava ubytovala na místním internátu, kde hned po příjezdu proběhla úvodní společná porada. Hráči byli seznámeni s organizací akce i s očekáváním trenérů. V úplném závěru večera pak trenéři provedli oddělenou taktickou přípravu s oběma týmy a večerka se protáhla až na půlnoc.

Sobota
Brzký budíček v 7.00, následovala snídaně, od 8.00 probíhala technická porada a už v 9.00 se po slavnostním nástupu rozběhly oficiální zápasy, které se odehrály osm proti osmi s tím, že hráči nevěděli, která runda je mimo oficiální zápas.

Chlapcům se v utkání dařilo od samého začátku a svým soupeřům povolili získat jediný bod. Nejlepším hráčem utkání se stal s výkonem 657 Jan Vařák, který i přes zranění a nemoc v jarní části naplnil očekávání trenérů. Dobrým výkonem se prezentoval i Mojmír Holec (623) a reprezentační nováček Michael Kotal (607). Rovněž nezklamal jediný dorostenec výběru Martin Dolák (588). Po vyškrtnutí úvodní rundy, na které se realizační týmy dohodly již v pátek, vytvořili čeští hráči nový rekord kuželny (3625). Zajímavostí je, že předchozí rekord kuželny držela rovněž juniorská reprezentace ČR.

Pro děvčata byla jejich mezinárodní premiéra náročnější. Od začátku tahala za kratší konec a získala pouhý jeden bod, o který se postarala Štěpánka Vytisková (578), která byla nejlepší hráčkou celého dne. Ostatní děvčata se pak ve své premiéře spíše prala s atmosférou mezistátního utkání.

Po velice dlouhém dvojzápase následovalo vyhlášení výsledků, na které plynule navázala soutěž smíšených tandemů, do které byly nasazeny pouze čtyři páry. Druhé místo obsadila naše dvojice Petr Dobeš s Ilonou Olšákovou. S koncem programu na kuželně nastal čas ke společné slavnostní večeři se starostou města v místní restauraci.

Náročný den zakončila společná porada a vyhodnocení dne, kde hráči dostali prostor k analýze vlastní hry, a po které následovalo několik individuálních konzultací. Časová i fyzická náročnost celé akce byla ještě umocněna přechodem na letní čas, který celé výpravě ubral hodinu spánku.

Neděle
Nasnídaná a sbalená výprava se vydala na kuželnu na 9.00, kdy začínala soutěž ve sprintu. Do soutěže byli z naší strany nasazeni čtyři chlapci a čtyři děvčata. Kluci opět potvrdili svoji formu a v semifinále jsme měli trojí zastoupení. Ve finále bohužel Mojda Holec podlehl Lukáši Jurisovi z Trstené. Dobrou formu potvrdila Štěpánka Vytisková, která se dostala do finále, tam však podlehla domácí hráčce Machálkové.

Konec programu byl spojen s proslovy a poděkováními a po následném obědě se česká výprava vydala směr Brno, kde se, na stejném místě jako v pátek, rozjela do svých domovů.

Cíle a hodnocení

I přes nedostatky v organizaci MU jsou trenéři s naplněním vytyčených cílů spokojeni. Chlapci předvedli kvalitní výkon, kterým vytvořili rekord kuželny. Výkon na hranici 3600 však byl očekáván a je nutno dodat, že dráhy byly čitelné a dobře připravené. Spokojenost panuje nad výkony reprezentačních nováčků, kteří nepodlehli atmosféře a i pod tlakem předváděli dobrou hru jak po stránce technické, tak výkonnostní. Kladně hodnotíme i jejich schpnost komunikovat a reagovat na pokyny trenérů.

Spokojenost, možná trochu překvapivě, panuje i u týmu juniorek. Hned šest hráček z osmi si odbývalo reprezentační premiéru. Díky MU trenéři objevili u děvčat několik technicko-taktických nedostatků, které s nimi následně konzultovali a na dalším MU tak lze očekávat zlepšení. V tomto ohledu tedy MU splnilo svůj účel dokonale. Poskytlo důležité zkušenosti jak hráčkám, tak trenérům, kteří získali mnoho podnětů pro další vedení a pro tvorbu sestavy na následujících akcích.

Mezistátní utkání U23 v kuželkách Slovensko vs. Česko 2018
Datum: 3. 4. 2018 | Sekce: Reprezentace | Autor: více autorů