ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MS družstev - šestý den - shrnutí

Poslední shrnutí dění v základní části MS družstev, součástí je i hodnocení základní části očima trenérů.

Česko:Maďarsko 1,5:6,5 3718:3860

  • Milan Svoboda vs. Sandor Farkas + Levente Kakuk 609:609
  • Jan Bína vs. Claudiu Boanta 634:655
  • Jaroslav Hažva + Robin Parkan vs. Laszlo Karsai 590:644
  • Pavel Jiroušek vs. Zsombor Zapletan 597:646
  • Miroslav Jelínek + Radek Hejhal vs. Gabor Kovacs 611:632
  • Jiří Veselý vs. Norbert Kiss 677:674

Čtvrtek 11:30, čas bitvy o první místo ve skupině v rámci MS drusžtev mužů. Aktéři: hráči České republiky a Maďarska. Šance: favoritem celek Maďarska. 

Asi takto se to dá uvést poslední bitva mužů v základní skupině zde v Dettenheimu. Češi nebyli favority, ale ani ne vyloženými outsidery. S Maďary sice měli spíše zápornou bilanci, ale vždy sváděli vyrovnané bitvy. Tu další měla rozjet Jan Bína, Milan Svoboda. Svoboda nastoupil proti Sandorovi Farkasovi. Svoboda vstoupil do utkání velmi dobře a v první polovině nahrál 331 kuželek a vytvořil si výrazný náskok. Do druhé části Maďaři vystřídali Farkase Levente Kakukem. Ten od prvních hodů začal Svobodu stahovat, a to i kvůli slabšímu výkonu českého hráče. Přesto však měl Svoboda stále mírně navrch. Když už se zdálo, že Svoboda vedení udrží, přišla jeho závěrečná chyba a byla z toho remíza 609:609. Druhý souboj svedl Bína se zkušeným Claudiem Boantou. Ten na mladé Čecha nastoupil dráhou 180. Bína se ale nezalekl a stále se držel na dohled. Před poslední dráhou ztrácel na soupeře jen čtyři kuželky. Boantovi ale vyšly lépe závěrečné plné a v dorážce si už bod vzít nenechal. Bína po velkém odporu podlehl 634:655.

Stav 1,5:0,5 byl výhodný pro Maďary, kteří si většinou vedení vzít nenechají. Pokusit se o to měli Jaroslav Hažva s Pavlem Jirouškem. Hažvovým soupeřem byl zkušený Laszlo Karsai, kteří podobně jako před tím Boanta měl vynikající vstup do hry, 182:138, čím v podstatě souboj rozhodl. Hažvovi se nevedlo a v polovině byl střídán Robinem Parkanem. Tomu se povedla závěrečná dráha, ale i tak z toho byla jasná prohra 590:644. Jiroušek dnes neměl povedený zápas. Jeho soupeř, Zsombor Zapletan, toho beze zbytku využil a v podstatě bez vážnějších komplikací zvítězil 646:597.

Další dva body pro Maďary v podstatě rozhodly o vítězi. Závěrečná dvojice Miroslav Jelínek, Jiří Veselý, tak měla za úkol porážku zmírnit a předvést dobré individuální výkony s výhledem na čtvrtfinále. Jelínek proti Gaborovi Kovacsovi měl slabší úvod. Druhá dráha již byla dle jeho představ (171). Za stavu 1:1 došlo k taktickému střídání, když se do hry dostal Radek Hejhal. Ten po aklimatizačního dráze také tu závěrečnou zahrál velmi dobře. Celkově z toho byla ale prohra 611:632. Vpravdě epickou bitvu sehrál Veselý s Norbertem Kissem, hlavní oporou Maďarů. První dráhu vyhrál Veselý 175:167. Na druhé kontroval Kiss 173:167. Na té třetí naopak diktoval tempo Veselý, a hlavně díky skvělé dorážce se radoval z výhry 177:163. Závěr byl na druhou stranu ve znamená náporu Kisse, který mocně Veselého stahoval. Ten však v pravou chvíli opět zlepšil hru a udržel těsnou výhru 677:674. Bodem tak korunoval svůj skvělý výkon. Celkově z toho sice prohra 6,5:1,5 3860:3718, ale šampionát nekončí. Naopak ta rozhodující část přijde na řadu zítra, hned v 8:00, kdy se v boji o semifinále Česko střetne s domácími Němci.

Souhrn ostatních utkání:

Začněme právě Němci. Ti večer nastoupili proti Rumunům a vzhledem k výsledkům skupiny potřebovali zvítězit. Němci ale dokázali, že obavy o jejich postup byly zbytečné. Fantastických výkonem 3950 kuželek nedali Rumunům ani nejmenší šanci na výhru (7:1). Nejlépe zahrál Axel Schondelmaier, který první polovinu nahrál 373 kuželek, celkově z toho byl "jen" 685. První čtvrtfinále tedy Německo – Česko, Rumuni na MS končí.

Druhé čtvrtfinále obstarají Srbové s Chorvaty. Srbové hráli také večer proti Polákům. Poláci dokázali favoritům ukrást jeden souboj. Hrdinou je Bartosz Krug, který 630:614 porazil Daniela Tepšu, který zde nehraje příliš dobře. Vilmos Zavarko zahrál 674, Miloš Simijnovič 676, ale hlavní hvězdou večera byl Igor Kovačič. Hráč s uhlazeným stylem jako první pokořil hranici 700 kuželek. Nejprve 114+81, tedy 195 první dráha. K tomu přidal 173, 176 a 174, výsledek 718 (433+285). Srbové dokázali nahrát ještě 27 kuželek více než Němci.

Chorvaté hráli souběžně s naším utkáním o první místo ve skupině a o tu možnost vyhnout se Srbům ve čtvrtfinále s Rakušany. Naši jižní sousedé mají velmi dobrý tým, který v podstatě nemá slabinu a který má zde na MS i jasného lídra Reinharda Grubera. Rakušané měli většinu utkání mírný náskok a postupně jej i navyšovali. Chorvati v podstatě neměli co nabídnout a ani nedokázali výrazněji zahrozit. Výhra Rakušanů 6:2 3821:3746 byla zasloužená. Nejlépe zahrál právě Gruber (685).

Ve zbylých utkáních se radovali Slovinci, kteří nedali sebemenší šanci Estoncům a ve čtvrtfinále se od 15:00 utkají s Maďary. Poslední souboj poté svedou Rakušané se Slováky, kteří si dnes zatrénovali. V duelech zklamaných se radovali Francouzi, kteří porazili Dány, a poté Bosna, která sice jen remizovala s Itálií, ale díky lepšímu skóre před ní skončila v celkové tabulce.

Na závěr ještě shrnutí základní části MS očima trenérů, tedy očima Jaroslava Slabáka a Luďka Keprta. Oba trenéři dostali pět základních otázek týkajících se dosavadního průběhu šampionátu. 

První se týkala týmových výkonů.

Jaroslav Slabák: Celkové výkony týmu jsou dobré. Zápas s Maďary byl ovlivněn jejich brzkým vedením. V úvodu dnešního zápasu nám chybělo i trochu štěstí. Proti Francii hráli všichni velmi dobře až na Radka Hejhala, kterému se zápas vyloženě nepovedl. Proti Dánům byl velkým pozitivem přístup hráčů a nepodcenění soupeře. Dnes již totiž vyloženě slabí protivníci nejsou. I méně kvalitní reprezentace mají své "střelce", které je třeba dobrými výkony umlčet. Naši hráči by se měli snažit hrát stylem 600 kuželek + poslední dorážka, výkony těsně nad hranicí 600 kuželek dnes již nestačí.

Luděk Keprt: S výkony jsem spokojen. Ošidnou skupinou jsme prošli bez zaváhání a s kvalitními, a hlavně vyrovnanými výkony. Holky ukázaly, že na to pravdu mají.

Druhý dotaz se týkal individuálního hodnocení hráčů:

Jaroslav Slabák: Když to vezmu jmenovitě, tak Honza Bína dostal šanci a prokázal kvalitu, dokázal se chytit. Proti Dánům měl slabší dorážku, ale proti Maďarům už to bylo dobré a má i nadále důvěru. Radek Hejhal zklamal v prvním utkání, kdy vybouchl na poslední dráze. Proti Dánům dostal šanci na reparát a zvládl jej na výbornou. Milan Svoboda zahrál velmi dobře proti Francii. Dnes měl ve druhé polovině velký výpadek, musí lépe zvládat závěry zápasů. Pavel Jiroušek měl povedený zápas proti Francii, kdy se chytil po první špatné dráze. Dnes s Maďary předvedl slabý podprůměr a musí se zítra výrazně zpřesnit. Jarda Hažva zahrál dobře proti Francii, ale zbylá dvě utkání byl nevýrazný. Robin Parkan měl proti Dánům horší plnou, ale dobrou dorážku. Výkony jsou však spíše podprůměrné. Míra Jelínek zahrál výborně svou šedesátku proti Francii, přičemž byl následně pošetřen, stejně tak dnes. Proti Dánům předvedl vynikající výkon. Na závěr Jirka Veselý. Jeho hlavní devízou je kvalitní plná, kterou je schopen držet po celý zápas. Má navíc i stoupající tendenci v dorážce. Dnes ji zahrál výborně a takovému hráči jako je Kiss naložil 26 kuželek do dorážky.

Luděk Keprt: Za očekáváním jsou zatím výkony Hanky Wiedermannové, která ještě nepředvedla svoje maximum. Naopak výborně hraje Olga Hejhalová. Veronika Petrov a Renáta Navrkalová hrají svůj standard. Dana Wiedermannová je přínosem pro tým hlavně díky svým zkušenostem, odehrála toho zatím nejméně, ale rozhodně nezklamala. Natka Topičová zatím zvládá přechod z juniorské reprezentace a roste pro tu seniorskou. Podobně si vede Nikča Tatoušková. Obě s výhledem na to být oporami repre. Zároveň se obě výborně začlenily do kolektivu. No a na závěr Naďa Dobešová. Ta zase jednou ukázala, že má ještě mladým co dát.

Dále dotaz s výhledem na pátek...jaká bude taktika na pátek:

Jaroslav Slabák: Taktika je jasná. Zkusit se Němců so nejdéle udržet a případně je překvapit.

Luděk Keprt: Chytli jsme vůbec toho nejnepříjemnějšího soupeře ze všech. Prohra by byla hodně nepříjemná. Proto je třeba se proti Slovenkám dostat do vedení a na konci mít o jednu kuželku sraženu víc než ony. Sestava bude... (pozn. red. zde vzhledem k taktickým plánům týmu a také, aby soupeř byl v nevědomosti trenéra přerušujeme).

Čtvrtý dotaz se týkal hodnocení kuželny, a hlavně klíčové otázky...jak ji udolat:

Jaroslav Slabák: Hodnotím kuželnu velmi pozitivně. Zdá se mi lepší než ty od Funka a Paulyho (pozn. red. kuželnu v Dettenheimu stavěla společnost Ahlborn). Je férová, poctivá a kuželky nelítají zezadu. Platí na ní hlavně rovnější hody, na rozdíl právě od Funka, kde to většinou stačí hrát na předního roha a ono to tam pak létá. 

Luděk Keprt: Souhlasím. Kuželna není těžká, ale zároveň není lehká, je nejpoctivější za poslední roky. Kuželky zde tolik neodstřelují.

Poslední dotaz se týkal organizace šampionátu jako takové.

Jaroslav Slabák: Jsme v Německu, takže všechno šlape bez problémů.

Luděk Keprt: Organizace výborná, bez zmatků. Hlavní rozhodčí pracuje dobře, v harmonogramu nedochází ke zdržení a nutno doplnit, že i naše vedení výpravy, tedy hlavně Jana Holubová s Naďou Dobešovou, odvedlo pořádný kus dobré práce.

Datum: 25. 5. 2017 | Sekce: Reprezentace | Autor: Lukáš Dařílek