ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MS družstev – čtvrtý den

Čtvrtý den MS družstev – druhá utkání mužů, naši od 18:30 proti Dánům. Update 22:05, dohráno!

Dánsko Česko
Jonas Jelle Winding 504 0:4 613 Jan Bína
Theis Kyvsgaard Jensen 593 1:3 644 Radek Hejhal
Mikkel Schnell Jensen 560 0:4 619 Robin Parkan
Daniel Host 536 0:4 608 Jaroslav Hažva + Pavel Jiroušek
Frank Nielsen 564 0:4 640 Jiří Veselý
Per Erik Andersson 510 0:4 659 Miroslav Jelínek
  3267 1:23 3783  
  0 : 8  

God middag!

Dnes nás čeká večerní utkání s Dány. Měla by to být jasná záležitost, ale už proti Maďarům někteří Dánové významně zazlobili. Každopádně půjde spíše o skore, než o to zda vyhrajeme.

Ráno se odehrály dva fantastické zápasy. Němci se utkali se Slovinci. A byli to právě hoši od Triglavu, kteří určovalli tempo hry. V jednu chvíli měli dokonce nakročeno k vedení 4:0. Němci se však v poslední možnou chvíli vzpamatovali. Nejprve nepřipustili stav 4:0, ale pouze 3:1. Následně to v průběhu poslední dvojice dlouho vypadalo na remízu. Poslední dráhy však domácí dotahováci Timo Hoffmann a Thomas Schneider zahráli na výbornou a těsně Slovince přetlačili 5:3 3875:3831. Na zbylých dráhách se střetli Slováci se Srby. Favorit v tomto případě jasný. Slováci však zazlobili víc než by si Srbové asi představovali. Na lepší úvod a těsné vedení Srbů 2:0 Slováci reagovali uprostřed utkání, které naopak ovládli oni. Dokonce měli do závěru sedm kuželek k dobru. Srbové až na závěr nasadili hlavní hvězdu, Vilmose Zavarka. Proti němu Slováci nasadili Erika Kunu. Ten byl v těžké pozici, ale sehrál výborný zápas. V polovině dokonce těsně vedl. V dorážce se Zavarka držel neustále, ale v plných mají Slováci rezervy a i ta Kuna kvůli nim těsně prohrál (688:679). Ze stejného důvodu Peter Němček podlehl Igorovi Kovačičovi. Slováci tak se Srby těsně prohráli 6:2 3788:3775 a ve supině skončí druzí.

Další zápasy mezi sebou hrají Estonci a Rumuni a vedle nich trénují Poláci. 

Obě utkání skončila jednoznačně 8:0. Poláci si zahráli 3675 a Rumuni dokonce 3773. Pokud takto Rumuni budou hrát i proti Němcům, tak to ještě může být zamotané. 

Další na řadě jsou Rakušané s Italy a Maďaři se v rámci naší skupiny střetnou s Francouzi.

Rakušané byli milosrdní a nechali Italům půl bod, takže unikli kanárovi. Francouzi proti Maďarům uhráli dva pomocné body, což je velmi výhodné pro nás.

Do akce už jsou naši hoši.

Jan Bína, Radek Hejhal

Kluci se začínají rozhazovat. Honza začíná dvěma osmami. Radkovi se to číslo líbí a dává ho taky. Radek rozjížídí 5 39, Honza 5 37. Honza drží pěknou levou a desítku má za 73, vede o 12. Radek na 74 vede již o 16. Úvod jak má být. Jensen má obrovskou ránu a kosí jednu levou za druhou. Radek kontruje pravými, plné má 110, plus 18. Honza končí plnou sedmou, 108:86. Honza otevírá fankami, ale dobírá na dva hody. Radek krokodýla také rychle uklízí. A padá mu tam druhý po sobě. Honza se naopak od fanek posunul až na vlaštovky. A má je bohužel na pět. Radek má neuvěřitelného pecha...třetí krokodýl v řadě. Honza se do třetice trefuje...osm. Ale vzápětí i on dává krokodýla...dneska na nás zatím cení zuby. Na počtvrté už to Radkovi vyšlo...padá mu normální sedma. A hned to taky krásně zaotal. :-) Honza zakončuje dráhu za 152, vítězí o 31. Radkův soupeř, Theis Jensen, kouše daleko víc. Díky hodovkám a dobrému dobírání se na Radka postupně dotáhl. Náš hráč však udržel nervy, dobral předposledním hodem párek a  v závěru hodovkou rozhodl, 164:155. Máme 40 kuželek k dobru. Chorvati hrají vedle s Bosnou a úvod jim moc nevyšel...po prvních drahách jsou 15 v mínusu.

Kluci mají opět dobrý úvod do dráhy, oba 3 20. A na to sněhuláka...kluci se dohodli, že budou hrát stejně. A v krásných hodech pokračují i nadále. Dánové ale oproti první dráze přidali a drží krok. Honza 8 57, plus 5, Radek 8 55, Jensen má dokonce 8 57. Honza teď dvakrát těsně plzeň a Dán ho hodovkami dotáhl. Už dal tři v řadě. Honza se ale nenechává dvakrát prosit a taky jednu hází. Radek ho nestydatě kopíruje. :-) Teď to tu bliká jak někde v casinu. Po téhle dráze se asi budu muset vyměnit žárovky, jak je to teď všichni neustále rozblikávají. Dánové ale občas udělají chybu, a tak Honza vede 111:99, Radek to má 102:104. A na začátek dorážky ihned dopíjí plzeň. I Honza dává první na dva. A druhou taky, když krásně z levé dobírá roha, levou zadní fanku a pravého sedláka. Radek dává druhou na tři a pak otevírá středovou pětkou. Honza suverénně hází hodovku. A podepisuje ji šestkovou plzní. Rádá dává na tři hody a na to háže plzeň. Honza přešlapuje, čemuž se tedy dost diví. Koule se asi lekla a shodila jen vlašťovky, na dva hody to dobírá. Radek by teď potřeboval rychlou devítku, ale také dává vlašťovky...ne, že by to nešlo sundat. Mezitím Jensen využívá Radkova zvolnění a hodovkou se vrací do hry o dráhu. A druhou se dostává do vedení. Radek prohrává 144:156. Honza suverénně vítězí 165:125. V polovině máme k dobru 68 kuželek. Chorvati se na druhé dráze dostali do vedení. 

Update k Honzově přešlapu...byl smazán, takže opět chyba zařízení...mají to tu nějak často ti pořadatelé. Hoši do toho opět od úvodu buší, oba 3 21. Radek 5 38 a utíká Jensenovi, který se zatím hledá. Tenhle Dán už má ale potvrdil, že umí dát i osm hodovek z deseti hodů, takže neradno jej odepisovat. Naopak se vlemi daří druhéu Dánovi, Jonasovi Windingovi, 7 49. Radek nepolevuje a zkouší funkčnost žárovek, zlepšil se už ale i Jensen. Radek 10 76, plus 20. Honza má 66 a Dán jej o tři kuželky za ním. Radek 11. hodem hodovku a už se blíží stovce. Nakonec je z toho 112 a 32 kuželek k dobru. Honza má "jen" 101, plus šest. Radek dorážku rozjíždí sněhulákem. Honzovi zůstává lavor z levé. Dává jej na dva, teď si lavora otevírá Radek. Honza naopak háže osmičku. Kluci si to vyměnili. Teď oba svorně plzeň, Honzovi ale dopadají kuželky navíc...zůstává mu sedlák a druhá zadní fána, takže dva hody. Radek naopak dopíjí. A na to hodovka! Radek teď jede skvělou dráhu. Radkovi teď zůstalo to samé jako před tím Honzovi, ten mezitím jistí výhru na dráze a první bod pro družstvo, 148:131. Po třech dráhách má Honza 463 a k dobru skoro sto kuželek. Radek nakonec dráhu 174, vítězí o 49 kuželek a v podstatě také rozhoduje. Jsme 132 do plusu. Mezitím Chorvati zabrali. Branko Manev se již dostal do vedení a Hrvoje Mrinovič právě fantastickým závěrem dává dráhu 193.

Hoši si mohou na závěr udělat radost nějakým pěkným číslem. Radek 5 32, Honza se trochu hledá, 5 27. Teď má naopak malou pauzu Radek...dva středy po sobě. Tyhle hody by od něj Honza opisovat neměl. Honza 10 60, Dán má stejně. Radek jen 54. Jensen opět hraje dobrou poslední dráhu a má 10 73. Radek má k dobru celkově 27 kuželek. Honza už chytnul levou a nakonec plné dává 96, vyhrává je o 11. Radek se na malém řádku vzpamatoval a plné má 90, Jensen ale má o 16 víc. Honza má první devítku na tři hody. Radek otevírá plzeň a labužnicky ji dopíjí. Jensen na vedlejší dráze rozjíždí hodovkový koncert, Radek ale nehraje druhé housle a taky si jednu sólovou přidává. Honza i na podruhé na tři a už vede o 100. Dalším hodem dává sněhuláka, a ten král se mu vysmívá, že prostě nelehne. Tak ho Honza dalším hodem naplno sráží...dobře mu tak. Radek po hodovce krokodýla. Jensena zastavily zamotané kuželky a poté dává brand a mělo by to být definitivně hotovo. Radek to potvrzuje hodovkou. Honza v poklidu dohrává a uzavírá dráhou 150. Vítězí v poměru 613:504. Radek si poslední dorážku vychutnává. Dlouho už nebyla hodovka...Radek těsně míjí roha, je to šestková plzeň. Propaluje ji, ale ještě může přes. A taky jo. Radek má poslední do plných...hodovka pro diváky, 162:157, celkem 644:593. Po první dvojici mám 160 kuželek do plusu. Chorvati závěr zvládli na výbornou a také oni 2:0 vedou, o 90. Marinovič celkem 665.

Robin Parkan, Jaroslav Hažva

Robin 4 27 a plichtí. Jarda zahajuje zvolna, 3 13. Další tři hody mu už vyšly lépe. Robin má první desítku 64, když ji uzavírá hodovkou, Dán má o dvě více. Jarda je hodově mírně pozadu...desítku uzavírá za rovných 60. Dán má 48 a hod k dobru. Hala je oproti včerejšku výrazně plnější, ale jasné průběhy utkání přeci jen nepřispívají k atmosféře. Naši to snad dramatizovat nebudou. Robin plné 96, Dán Jensen rovných 100...mají to samého Jensena. Robin začíná dorážkou osmou. Jensen dává hodovku. Jarda má volnější začátek, vede 90:88. Robin i druhou devítku dává na dva hody. Jensen má středové vlašťovky. Jarda dorážku začíná zkušeně od plzně. Robin drží levou a opět hraje na dva hody. Jardu to teď nestydatě okradlo...z pravé sedm, ale zůstává levý sedlák a pravá zadní fanka. Robin dává hodovku. A hned na to druhou a jasně ukazuje Dánovi, kde je jeho místo. Jarda nyní dává rychlou 8, 1. A druhou k tomu jako přílohu. Také on se již dostává do bezpečného vedení. Robin měl chvilku pauzu, dráha taky a bohužel vychladla...místo třetí hodovku jen osm. Jensen se ještě hodovkou udržuje na dohled. Ale následné fanky mu to kazí. Robin otevírá lavor. Jardovi to ne a ne dotáhnout...zase jen osm a půl. Dráhu dává za rovných 150, výhra o 17. Robina trochu brzdí lavor a také posledním hodem čtyřka mu nepřidává, ale výhra 163:152 je dobrá. Mezitím Chorvati opět výrazně vyhrávají a Bosna už s průběhem asi těžko něco udělá.

Kluci druhou dráhu zahajují hodně, 3 20. Jarda k tomu přidává osm a devět, takže 5 37. Robin se opičí a tak hodovkuje. Kluci si to můžou prhrát jen sami, což zatím nehrozí. Až na občasný výlet na střed hrají velmi dobře. Robin 10 67, Jarda rovných 70. Dánové víc chybují a jen větší počet hodovek je ještě udržuje na vzdálený dohled. Na dálku soupeříme s Chorvaty, kdo lépe...po 325 hodech máme 1745, oni 1782 po 327 hodech. Robin plné 101, Jarda 103. Robin zahajuje dorážkou osmou, Jarda dává střed za čtyři, ale ještě mu připadává levý sedlák. Robin si dál dobře otevírá a většinou i dobírá. Jeho přesné hody se k tomu hodí. Jarda má první devítku na pěta Dán Michael Host mu díky hodovkám šlape na paty, byť jeho dobírání je slabší. Jarda proto radši dává hodovku, aby měl klid. Robin má zatím zápis: 8,1,5,4,7,2,7,2...trochu nuda, nemyslíte? :-) Tak tedy devět na to. Jarda si naopak hůř otevírá a také neuklízí. Dráhu tedy zakončuje na 147. Dán má čtyři hody k dobru a ještě může zvítězit. Ale také kolíkuje a ještě ujíždí na exíka, takže Jarda vítězí o 13. Jarda 297 a bude dle dohody střídán Pavlem Jirouškem. Robin ke konci mírně zvolnil, ale i tak jednoznančně vítězí 163:126. Chorvati rovněž vítězí.

Pavel je již na dráze a sice bez rozcvičení, ale hned sněhulák. A na to druhý. Takto by to šlo. Robin chce dohrávat jako poslední, takže hned v úvodu motá kuželky, aby nahnal ztrátu. Pavel 6 40, Robin zatím nechytl levou, 4 21. Pavel 10 65, plus pět. Robin se stále nemůže úplně chytit, 8 43. Teď krásně hodovkují. Robin nakonec 10 57. Ale teď už se dvěma hodovkami zvedl. Mezitím Pavel 101 plná, plus 8, ale Host zahajuje dorážku hodovkou. Robin fantastickým malým řádkem zachraňuje plnou na 98 a vyhrává ji o pět. Ale na to dává středovou otvírku. Oba kluci teď sice hrají přesně, ale do kolíků, takže jedou po jedné. Robin ale uklízí zbývající patnáctku (párek se zadní fankou) a jde dál. Oba otevírají...Pavel hodovka, Robin šestka od fanek... následně kolíkuje. Jensen opět po čase dává hodovku a má na českého hráče mírný náskok. Pavel pro změnu kolíkuje lavora. Robin 8, 1 a ještě dráhu nezvdává, byť má ztrátu. Jensen chybuje a již nepůjde přes. Robin naopak opět 8, 1. Pavel otevírá plzeň, hned jí dopíjí a končí hodem do plných, 152:137, po třech dráhách 449. Robin dává další 8, 1 a celkem dráhu dotáhl na slušných 150, výhra o pět. Robin má 476. 

Oba mají bod, takže do závěru již mají klid. Byť s jejich náskokem kolem padesáti kuželek by Dánové již těžko něco zmohli. Robin zahajuje podsattně lépe než na minulé dráze, 4 27. Pavel je o jednu zpět. Robin má opět trochu problémy s levou. Na 10 57, soupeř má 59. PAvel naopak s pravou problém nemá, 10 69, plus 14. Pavel se opět blíží stovce. Dvěma hodovkami v řadě už je téměř na ní. Chytá se i Robin. Robin plné 91, Jensen 93. Pavel je zakončuje hodovkou, 105:84. Robin se do dorážky vrhá hodovkou. Podepisuje ji sedmou z levé, kterou následně doklízí. Pavel zahajuje krokodýlem…ten již dlouho nebyl, takže se nám opět připomíná. Robin si jej taky vyzkouší. Dává ho dva, Pavel si bohužel vybírá pauzičku a dvakrát fíká. Kluci teď již v pohodě dohrávají. Pavel dává dvě rychlé devítky na dvě a už dýchá na šestistovku. Robin už jí překonal, poslední dráhu hraje 143, celkem 619. Výhra o 59. Pavel si dva hody před koncem dělá radost hodovkou a na úplný závěr ještě přidává další, 159, 608:536. Vedeme 4:0 o 291. 4:0 o 150 vedou Chorvati. V našem neoficiálním souboji na poražené kuželky Chorvati vedou 2510:2484. V šem ale my suverénně vedeme jsou dresy...jak už jsme mockrát slyšel z publika: "jsou opravdu krásné."

Jiří Veselý, Miroslav Jelínek

Jirka v rozhozu dával jedna hodovku za druhou...tak uvidíme, jestli bude takto nakládat nebohému Dánovi. Na úvod "jen" osm. Míra naopak dává hned hodovku. Takže Jirka až druhým. Míra pět hodů, pět pravých ulic, 38. Jirka drží průměr osm. Míra má desítku za sebou, 71:58. Jirka naproti tomu má teprve pět hodů, 34. Míra dokončuje plnou, o pět kuželek překonává stovku, plus 14. Jirka se nevyhýbá středům a plzním, 10 61. Frank Nielsen, soupeř Jirky, končí plné dvěma hodovkami, 101. Ale dorážku zahajuje středovou pětku. Jirka plné prohraje. Míra dává dvě rychlé na dvě a osm k tomu. Takže třetí rychlá. Jirka konečně dohrává plné, 91. V dorážce bude muset zabrat. Míra teď dalších osm a půl. Devítka se blíží...cítím to v kostech. Nielsen nyní dává 2 a 7...takže to jde i takto netradičně. A jak jsem řekl...Míra dává hodovku. Podepisuje ji sedmou. Teď mu ale padá lavor a bude to muset zkusit na všechno. Sedlák ale odolal. Jirka už chytá pravou a dává dvě do osmy po sobě. Míra dráhu 168 a vítězí o 32. Jirka hraje pěknou pravou, ale hodovky si zřejmě vybral už do rozhozu. Nielsen dráhu 146. Jirka má čtyři hody a musí aspoň jednou přes. Takticky dává malou za šest...hraje to hlavou a vyhazuje si to nejtěžší. A teď těsně míjí předního roha...dělá to napínavé. Dobírá a musí aspoň jednu kuželku do plných na remízu...to by mohl zvládnout...sedm! 152:146.

Oba kluci od prvního hodu drží pravou, Míra 5 38, Jirka 4 29. Míra hraje v poklidu, 10 71, plus 17. Jirka to má o hodně těžší. Nielsen hraje velmi dobře a trápí našeho dotahováka. Teď se trochu brzdí středy, takže Jirka vede po deseti hodech 68:62. Jen taková poznámka mimo...výbornou atmosféru dělá v hale chorvatský tým, který se neskutečně baví a zpívá už snad dvě hodiny v kuse, tribuny se občas otřásají, až mi to nahání strach. Včera vyvolávali Republiku Hrvatskou asi deset minut v kuse...kde berou dech, opravdu nechápu. Míra plné krásných 109 a sedm navrch. Jirka je dává 101, plus sedm. Dorážku začíná lavorem. Dánové si to moc neulehčují...oba v rychlém sledu dávají čest práci, pro brněnské hráče Tuřany. To umožňuje Jirkovi jít do trháku...hodovka. Míra je naopak poprvé na středu. Jirka se rozhodl ho v tom nenechat a také středuje. Jirka tam má olympijské kruhy a vůbec se s nimi nemazlí. Na to dává plzeň. Ta jde rovněž dolu a je po vyrovnaném souboji. Míra ještě kouše jednoho krokodýla a dráhu končí, 158:118. Míra točí 326. Jirka dává hodovku a na to hned sněhuláka. Dva hody do konce...a opět jenom osma. Celkem 173, plus 44. Jirka má v půlce 325. Před poslední šedesátkou máme 3135, Chorvati mají o osmnáct víc...ještě jim můžeme zatopit.

Jak skončili, tak začali...pravá ulice padá jedna za druhou. Jirka 4 26, Míra 3 24. Na další čtyři hody dal Jirka 31 a opět útočí na sedmdesátku. Nakonec 71. Míra ještě o dvě víc. Nielsen chce uhrát alespoň dráhu a dává plné za 100 a na to dává osm. Jirka ho o pět poráží. Míra hraje také 105. Jirka zahajuje dorážku krokodýlem. Míra naopak dává rcychlou plzeň. Jirka první na čtyři hody, napravuje to 8, 1. K tomu hodovka. Nielsen sice hraje velmi dobře, 25 144, ale těžko tomu může odolat. Jirka mu dává trochu šanci, když má další devítku na čtyři. Per Erik Andersson, soupeř Míry, se nám teď taky rozdevítkoval. Míra se proto také k jedné odhodlal. Jirka dává "jen" osm a jedna. Jirka nakonec těsně dráhu získává 159:154, 484:429. Míra nakonec 167, 493. Oba mají bod. Chorvati ke konci brzdí a už vedeme 3461:3415.

Na trenérův limit 600 před poslední dorážkou musí Míra hodit 107, Jirka 116. Budou se muset pánové snažit. Míra tomu jde naproti, 3 23. Jirka se musí činit ještě o fous víc a zatím má 3 24. Míra 7 51 a míří za limitem. Jirka válí na osmičce, 6 47. Míra uzavírá desítku za 72, Jirka 77...na posledních pět potřebuje 39. Míra poitřebuje 15 na hody...ale dává pětku, a tak limit už nesplní. :-) Jirka má 581 a už jen dva hody, taky bez limitu. Míra plné 103, Jirka se sice snažil, ale je to "pouhých" 112 čtyři mu chybí. Míra začíná dorážku hodovkou…pardon dvěma. Jirka má zvláštní taktiku…první hodem fanky a po druhém mu zbývá král a sedlák, takže na čtyři. Míra do třetice jen středovou pětku. Míra kolíkuje. Jirka po první delší dává střed. Tak dobrat a něco mezi. Do třetice všeho dobrého už se Jirka trefuje, sněhulák. Míra má ještě pět hodů…osm. Oba dobírají a jdou do plných. Míra další osma a Jirka je na středu, poslední dorážka mu moc nevychází. Míra na závěr hraje 166:123, celkem 659:510. Jirka ještě dohazuje a utkání zakončuje sněhulákem, dráha 156:135, celkem 640:564. Naši vítězí 8:0 3783:3267, o 516 kuželek, v podstatě by Dáni na nás potřebovali hráče navíc. Naši jim dovolili uhrát jednu dráhu. Vedle Chorvati vítězí 7:1 3742:3622. Na konci za Bosnu Marko Trklja 661.

Tím pro dnešek končím…zítra od 11:30 hrají ženy proti Italkám.

Datum: 23. 5. 2017 | Sekce: Reprezentace | Autor: Lukáš Dařílek