ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Příprava mezistátního utkání juniorů Česko–Rakousko

V rámci přípravy na letošní mistrovství světa juniorů v Brně se v sobotu 8. března 2014 uskuteční mezistátní utkání naší juniorské reprezentace s reprezentací Rakouska. Model tohoto utkání bude trochu netradiční. Utkání bude sehráno na dvou frontách. Oficiální část proběhne na kuželně Jiskry Nová Bystřice. A jak bývá v obdobných přípravných zápasech zvykem, hrát budou osmičlenná družstva, ze kterých se však započte jen šestice výsledků. Konkrétní způsob hodnocení zápasu bude domluven s našimi soupeři až v předvečer utkání.

Co je však jasné, že jedno utkání bude trvat cca čtyři hodiny. Pokud by zápas nejprve rozehrála např. děvčata, co budou celé dopoledne dělat chlapci? Mohou třeba pomoci děvčatům s fanděním. A není škoda takto stráveného času? S našimi soupeři bylo předjednáno, že tento čas využijeme jiným způsobem. Souběžně s oficiálním zápasem bude probíhat druhý start v nedalekých Slavonicích. Reprezentační trenéři tak získají dokonalejší přehled o svých svěřencích.

Jsme přesvědčeni, že pořadatelé udělají pro přípravu této akce maximum. Naši reprezentanti se na utkání také těší a rádi by uvítali hojnou diváckou podporu. Jedná se sice stále jen o přípravu na MS, ale i v rámci této přípravy chceme vyhrát. A podpora diváků, obzvláště když se jim podaří vytvořit bouřlivou atmosféru, je vítaná. Snad se to podaří a obě kuželny budou praskat ve švech. Věřme, že diváci budou spokojeni, protože se jim naši hráči odvděčí svými výkony.

Rakouská výprava odcestuje domů v neděli ráno. Naši reprezentanti zůstanou v Nové Bystřici celé nedělní dopoledne a budou pokračovat v další přípravě na MS dle pokynů svých reprezentačních trenérů. Ti si k mezistátnímu utkání pozvali tyto hráče:

  • juniorky: Markéta HOFMANOVÁ, Markéta JANDÍKOVÁ, Ludmila JOHNOVÁ, Zuzana MUSILOVÁ, Renáta NAVRKALOVÁ, Kamila ŠMERDOVÁ, Nikola TATOUŠKOVÁ, Natálie TOPIČOVÁ
  • junioři: Jan BÍNA, Tomáš ČOŽÍK, Jan ENDRŠT, Rostislav GORECKÝ, Michal PYTLÍK, Zdeněk RANSDORF, Ladislav URBAN, Jiří VÍCHA
  • náhradníci: Simona KOUTNÍKOVÁ, Lucie NEVŘIVOVÁ, Daniel NEUMANN, Ondřej TOPIČ

Pokud si pozorný čtenář porovná jména pozvaných hráčů se jmény účastníků kontrolního startu v Olomouci ze začátku letošního ledna, snadno zjistí, že v základních osmičkách se vyskytuje trojice nových jmen. Je to krásný příklad budování kolektivu, který nás nakonec bude v Brně reprezentovat. Nezřídka lze zaznamenat obavy, že výběr hráčů je ovlivněn protekcí. To je naprostý nesmysl. Každý trenér chce se svým týmem uspět. A proto si do něj nevybere své „oblíbence“, ale naopak se maximálně snaží sestavit tým, který bude schopen bojovat o medaile. A to není vůbec jednoduché.

Každý reprezentační trenér má na svém seznamu více osob, se kterými uvažuje do reprezentace. Na konkrétní akci pak pozve jen několik z nich – kapacita kuželny a finanční možnosti ČKA jsou omezující faktory, které je třeba respektovat. Vždy si zve ty hráče, které chce blíže poznat, otestovat a posoudit, jak mu zapadají do jeho koncepce. Některé nezve, protože je o jejich kvalitách přesvědčen a do týmu je začlení až v závěrečné fázi. Naopak v přípravné fázi může také testovat hráče, se kterými uvažuje do budoucnosti – to se týká hlavně mladších hráčů. Proces sestavení týmu pro MS je také tak trochu procesem „pokusů a omylů“.

Souvisí s tím také základní otázka: „Jak poznat, který hráč je lepší?“ Ideální je, když je postavíme vedle sebe a ať změří své síly (dovednosti). Ten, který zvítězí, je momentálně v dané situaci lepší. Jak to měření sil dopadne příště, kdy se podmínky změní? Těžko říci. To se zase uvidí, až ta situace nastane. A výsledek může být zcela nečekaný. I z jiných sportů víme, že favorit nesplní vždy očekávání a někdy naopak zazáří někdo, s kým se nepočítalo. Lze vůbec odhadnout, kdo bude na MS lepší? S určitou pravděpodobností ano. Významnou roli zde hraje, jak trenér zná své hráče. Na 100 % se to ukáže až na MS, ale tam už nejde experimentovat, tam už se jede naostro.

A jak poznat, kdo je lepší bez vzájemné konfrontace? Teoreticky je to snadné. Všechny kuželny, na kterých se hrají mistrovské zápasy, musí vyhovovat Technickým předpisům WNBA. Takže teoreticky, všechny kuželny jsou stejné. Všichni dobře víme, že praxe je jiná. Kdo hraje na padavějších kuželnách, je ve výhodě. Na výkonnost hráče nemají vliv jen technické podmínky kuželen, ale i podněty, které působí na jeho psychiku. Všichni dobře víme, že o dobrém výkonu hráče, rozhoduje jeho hlava. Pokud je hráč členem družstva, které se nese na vítězné vlně, je schopen se najednou zlepšit o několik procent. Při současném herním systému ligových zápasů je také podstatné, kdo jsou jeho soupeři – dostávají ho pod tlak? Na kterém místě sestavy je hráč zvyklý hrát? Co by si trenér počal, kdyby na MS měl v týmu třeba jen samé dotahováky?

Vybrat správný tým pro MS není skutečně jednoduché. Svoji roli zde hraje celá řada faktorů. Některé byly nastíněny. Všechna tíha leží na bedrech trenérů. Držme jim palce, aby jejich volba byla ta správná.

À propos. Nezapomínejme, že i blížící se mezistátní utkání je součástí přípravy. Nikdo z hráčů nemá zatím nominaci do Brna jistou. Snad si to pozvaní hráči uvědomí a svými výkony při mezistátním utkání nás přesvědčí o oprávněnosti své nominace.

Datum: 17. 2. 2014 | Sekce: Reprezentace | Autor: Jiří Jančálek