ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Bašta kdyňského sportu se mění k nepoznání

Ve Kdyni mají první kuželkářskou čtyřdráhu na Domažlicku. Mezi prvními ji vyzkoušel český reprezentant a kdyňský rodák Viktor Pytlík!

Nová čtyřdráhová kuželna ve Kdyni Kuželkáři TJ Sokol Kdyně měli v sobotu 17. prosince příležitost poprvé se podrobně seznámit s novou kuželnou, která vyrostla na místě té původní z roku 1964. Kromě aktivních hráčů a těch, kteří ještě „koulejí“ raději s pomocí tatínků, na prohlídku dorazili i nejstarší pamětníci oddílu Josef Kaše a Bedřich Gruber.

Bez ohledu na stav „obalu“, diskutovanou kvalitu stavby samotného objektu, dostávají kdyňští kuželkáři do rukou moderní čtyřdráhu, první a zatím jedinou na Domažlicku. „Dojde k výraznému zkrácení doby zápasu z pěti asi na dvě a půl hodiny. Kromě toho to na nových drahách lépe padá, takže je předpoklad, že naše výkony půjdou ještě nahoru. Bude to ale chtít nějaký čas, abychom se s novými drahami sžili,“ míní místopředseda oddílu a kapitán A družstva divizních kuželkářů Jindřich Dvořák. Ti absolvují prakticky celou sezonu 2011/2012 v roli hostů. „Podzimní část jsme odehráli na půdě soupeřů, na jaře už sice budeme hrát doma, ale dráha pro nás bude nová jako pro ostatní,“ vysvětluje Dvořák.

Přesto ve Kdyni po dobrých výsledcích z loňska pomýšlejí na vyšší soutěž, než je Západočeská divize. Podmínky na to jsou. „Může se tu hrát i první liga nebo celorepublikové turnaje. Pro mezistátní utkání už bychom ale museli mít sociálky přímo v šatnách, což nemáme,“ navazuje na Dvořákova slova předseda oddílu Jaroslav Löffelmann. Když se v roce 1964 otevírala původní kuželna, bylo mu čtrnáct let. Čtyři novotou zářící a naleštěné dráhy ze speciálního materiálu jsou podle něj devatenáct a půl metru dlouhé a metr a půl široké. Jsou umístěny na čtyřicet centimetrů vysokých dřevěných roštech. Náhozová deska měří pět a půl metru. Stavěcí zařízení si umí do jisté míry samo poradit se „zamotanými“ kuželkami, takže vyžaduje mnohem menší počet zásahů člověka. „Doufáme, že nová kuželna vzbudí větší zájem o kuželky a třeba k nám přiláká nové členy. Papírově je nás sice dost, ale když se začne hrát, není snadné sehnat hráče pro všechny tři týmy. Doufáme, že kuželnu využije i veřejnost a firmy pro svoje akce, protože provoz bude nákladnější, než v původní budově, kde nebyla voda a bylo v ní méně spotřebičů a světel,“ vysvětluje Dvořák.

Nová čtyřdráhová kuželna ve Kdyni Při prohlídce nového sportovního zařízení někteří z přítomných využili šance a dráhy otestovali. Mezi nimi i reprezentant v kuželkách a kdyňský rodák Viktor Pytlík, který už nebude muset před reprezentačními srazy jezdit trénovat jinam. První devítku na dráze číslo tři však porazila Olga Hornová.

Stavba kuželny je součástí třicetimilionové opravy sokolovny, kterou ve špatném stavu převedla před časem Česká obec sokolská na město. Nového zázemí se dočkají také karatisté, tenisté a volejbalisté. Veřejnost nezíská jen prostor pro sport, k dispozici bude i sál pro plesy a parkoviště. Vše bude otevřeno 13. ledna 2012.

  • Originál článku včetně dalších fotografií naleznete v Domažlickém deníku na této adrese
Datum: 27. 12. 2011 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Václav Tauer