ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Kleiner Preis von Österreich očima Ladislava Musila

Hodnocení soutěže Malé ceny Rakouska z úst trenéra Ladislava Musila.

Je nutné začít tím, že původní rozpis na skupiny nebyl dodržen, ale byl rozlosován klasický „pavouk“ s vyřazovacím systémem s tím, že v kategorii juniorů 4 poražení a v juniorkách 2 poražené s nejlepším výkonem sehráli mezi sebou ještě další kvalifikaci o postup na 2, resp. 1 volné místo v pavouku.

Soutěž juniorů zahájil Michal Kratochvíl proti Maďaru Ritterovi – nejvyrovnanější a jedno z nejkvalitnějších utkání turnaje – oba hráči s výkony 157 a 152 svoje dráhy zremizovali, na malé „sudden victory“ 1:1, na velké vítězí Michal 22:19 a postupuje do osmifinále. Poražený Maďar postoupil na výkon 309 do výše zmíněné kvalifikace.

Po Michalovi nastoupil Honza Endršt proti jednomu z favoritů – domácímu Hennebichlerovi. I když Honza zahrál slušnou hru, proti 160 a 170 soupeře bylo 139 a 151 málo, ale výkon 290  a lepší dorážka než Slovák Kuna ho řadil na průběžné 4. místo v tabulce poražených. Čekali jsme s napětím až do posledního kola, kdy to ještě před poslední třicítkou vypadalo na Honzův postup do kvalifikace poražených. Bohužel Maďar Brancsek zahrál poslední dráhu 170 a bylo vymalováno. Honzík skončil na 5. nepostupovém místě.

Michal nastupoval ke svému utkání v osmifinále ještě v sobotu večer proti velmi silnému a zkušenému Jurovi Starmanovi ze Slovinska, s nímž se znali s posledního MS v Rijece. Michal nastoupil do utkání razantně, suverénně vyhrál 1. dráhu 151:145 a nastupoval na relativně padavější dráhu č. 4. Velmi dobrý výkon do plných i dobré zahájení dorážky naznačovalo slibně možný postup do semifinále. Bohužel ve Starmanovi 25. hodem bouchly saze a 3 hodovkami proti Michalovým 2 osmičkám utkání otočil, těsně 2. dráhu vyhrál a vynutil si „sudden victory“, v němž při něm bohužel stálo štěstíčko a výkonem 23:22 postoupil do semifinále. Nakonec skončil na 3. místě.

Michalův výkon hodnotím velmi dobře (součet na 120 HS 613). Je na něm vidět zkušenost z rakouské ligy i z mezinárodní scény, určitě je nadále velkou nadějí pro české kuželky, stejně jako Honza Endršt.

V souladu s heslem „nejlepší nakonec“ jsem si nechal  kategorii juniorek. Ve velmi silné konkurenci soupeřek, rovnající se finálovým bojům mistrovství světa juniorek, Zuzka dokázala, že se na vrcholné mezinárodní akce umí připravit a vyrovnat se s tlaky, které tyto akce přináší. Zuzka předváděla odpovědný a velmi kvalitní výkon po celou dobu turnaje (s výjimkou jedné dráhy v osmifinále, kdy se projevila svalová únava. Ve velmi dobře obsazeném turnaji Malá cena Rakouska Zuzka dokázala všem pochybovačům, že její úspěchy z minulých let v dorostu i juniorkách nebyly náhodné, a že její úspěchy na mezinárodní scéně nejen v reprezentačních, ale i v klubových soutěžích velmi zviditelňují české kuželky na světové scéně i v dnešní době, kdy v těžké mezinárodní konkurenci české kuželky příliš medailových úspěchů nemají.

Mezinárodní zkušenosti nerostou na stromech a jejich získávání je dlouhodobá záležitost předpokládající i vůli každého hráče udělat pro reprezentaci vše, co je v jeho silách na každém mezinárodním turnaji, kdy každá účast vybraných reprezentantů stojí nemalé peníze i z hlediska psychické odolnosti a schopnosti prodat vše co umí.

Při závěrečném hodnocení naší účasti, jsme se shodli na tom, že výkony, které na našich kuželnách jsou kolem 600 hodnoceny jako velmi dobré, na mezinárodní scéně na medailové pozice nestačí, tam je vždy třeba přidat něco navíc a hlavně je nutné si při těchto akcích věřit a ke všem startům přistupovat sebevědomě, protože i sebedůvěra a víra ve své umění je jednou se součástí bojové taktiky a ovlivňuje i výrazně i psychiku soupeře, obzvlášť při soutěžních disciplínách typu sprintu, tandemů a podobně.

Naši účast na mezinárodním turnaji „O malou cenu Rakouska“ hodnotím jako velmi úspěšnou a velmi přínosnou pro všechny zúčastněné, velmi dobrá příprava pro Honzu Endršta před nadcházejícím přípravném období před MS 2011 v Sarajevu, samozřejmě i pro oba zkušené juniory Zuzku i Michala a v neposlední řadě i další velkou zkušenosti jak pro moji trenérskou kolegyní Vlastu Endrštovou, tak i pro mne.

Naše účast byla velmi kladně hodnocena i pořadateli a v současné době máme již pozvání pro českou reprezentaci na příští ročník. Kolik hráčů a za jakých podmínek nám bude ještě pořadateli sděleno.

Na závěr děkuji všem, co se zasloužili o to, abychom měli tu čest v Rakousku Českou republiku reprezentovat, hlavně Radce Malé a Ivance Palánové, ale i ostatním členům VV ČKA v čele s prezidentem Jirkou Jančálkem, díky jimž jsme přípravu i vlastní turnaj úspěšně dotáhli do „vítězného“ konce.

Ladislav Musil, trenér dorostu

Datum: 18. 8. 2010 | Sekce: Reprezentace | Autor: Radka Malá