ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Muži z Náchoda mistry ligy 2009/10

Je dobojováno. Družstvo SKK Primátoru Náchod uhájilo v Jihlavě náskok a po roční pauze opět usedlo na kuželkářský trůn. Ligu opouštějí po ročním působení družstva KK Zábřeh a Spartak Vrchlabí. Nahradí je Konstruktiva Praha a TJ Valašské Meziříčí.

Na vedení v pořadí jednotlivců již poslední kolo nic nezměnilo. Průměr přes šest set udržel na vedoucí příčce Jiří Hetych z Lokomotivy České Třebové. Druhé místo obsadil Jiří Němec z Centropenu Dačice a na třetí místo se posunul Jan Kotyza z KK PSJ Jihlava díky slabšímu výkonu  Zdeňka Vymazala v posledním kole. Ten klesl až na šestou příčku.

Poslední kolo soutěže přineslo pouze jedinou výhru hostujícího celku. Hráči Sokola Luhačovice přehráli Jiskru Kovářskou. Ve zbývajících utkáních, pokud pominu neodehraný zápas ve Vrchlabí, brali body domácí.

Klíčové utkání o tom, kdo získá mistrovský titul se hrálo v Jihlavě, kde domácí hostili vedoucí celek tabulky SKK Primátor Náchod. Jihlava pokud chtěla obhájit titul musela zvítězit 8:0. V případě jakéhokoliv jiného výsledku získává titul Náchod. Úvod utkání se jihlavským hráčům a zvláště pak Robinovi Parkanovi vydařil. Po nejlepším výkonu v utkání, když porazil 634 kuželek bral bod. Ve druhém duelu nastoupil Martin Švorba na Jaroslava Hažvu, který se v dresu Náchoda objevil po dlouhých třech měsících. Tuto pauzu měla na svědomí zahraniční stáž, z které se vrátil v sobotu dopoledne. Po odjetých 1900 km byl 10 minut doma a hned odjížděl do Jihlavy a to se částečně na jeho výkonu podepsalo. Vyhrál úvodní dvě dráhy. Pak se projevila únava. Matrin Švorba se dotáhl. Na zbývajících dvou dráhách svého soupeře přehrál a získal pro Jihlavu druhý bod. Ve střední části utkání nastoupili za Jihlavu bratři Partlové na dvojici Martin Kovář a Roman Straka. Na sestavě uvedla Jihlava Daniela Brauna, ale na Martina Kováře nastoupil Standa Partl. Nehrál špatně, ale v rozhodujících okamžicích chyběla potřebná jistota a toho jeho soupeř využil k zisku tolik potřebného bodu, který pečetil to, že titul putuje po roční přestávce opět do Náchoda. Do závěrečné fáze utkání šla Jihlava s vedením 3:1 při náskoku 70 kuželek. Domácí si byli vědomi toho, že nemohou v žádném případě prohrát. Po ranní výhře Slavoje nad Sokolem Husovice by to znamenalo pokles na třetí příčku tabulky. V úvodu v závěru utkání měli navrch hostující hráči Petr Holý s Ondrou Sobčákem. Oba dráhu jasně vyhráli a stáhli 47 kuželek. V dalším průběhu se Vladimír Dvořák s Janem Kotyzou postupně rozehrávali. Na výhry to nakonec nestačilo. Petr Holý výkonem 599 s Ondrou Sobčákem 602 výhry těsně uhájili a to znamenalo, že jihlavské družstvo uhájilo stříbrné medaile. Tohoto utkání jsem se osobně účastnil a tak jsem mohl na závěr dvě nejlepší družstva dekoravat a vedoucímu celku předat putovní pohár.

Do pořadí na medailových postech mohl promluvit i Slavoj Praha, který by v případě klopýtnutí KK PSJ Jihlavy mohl dosáhnout i na druhou příčku. To se nakonec nestalo, ale to nemění nic na skutečnosti, že Slavoj Praha v posledním kole vyprovodil z kuželny Sokol Husovice s kanárem po výhře 8:0. Hostům se v tomto utkání vůbec nedařilo. Nejblíže k zisku bodu měl Jiří Axman, který po nejlepším výkonu hostů prohrál s Igorem Búrikem. Vynikající výkon v utkání podal domácí Jaroslav Procházka, který jako jediný v utkání překonal šestistovku výkonem 628 poražených kuželek, což je nejlepší výkon v Edenu v tomto soutěžním ročníku.

Ve zbývajících utkáních kola již v podstatě o nic nešlo. O tom, kdo sestoupí do nižší soutěže bylo rozhodnuto již minulý týden. KK Zábřeh přehrál doma poměrně hladce Centropen Dačice a tak těsná prohra minulý týden v Brně je může dvojnásob mrzet. Zbývající dvě utkání byla hodně vyrovnaná. Luhačovice uhájily v koncovce dva body proti Jiskře Kovářské, když se oběma koncovým hráčům vůbec nedařilo. Vlastimil Červenka s Pavlem Kubálkem zahráli hluboko pod své možnosti a mnoho nechybělo, aby se domácí radovali z vítězství. Spartak Přerov hostil Lokomotivu Českou Třebovou a v dramatickém utkání, ve kterém padly tři šestistovky se nakonec z výhry radovali domácí hráči. Šestistovku pokořili výkonem 609 hostující Pavel Jiroušek, 610 Jiří Hetych a vůbec nejlepší výkon v utkání zahrál domácí Jiří Staněk, který porazil 627 kuželek.

SKK Primátor Náchod – mistři ČR 2010

SKK Primátor Náchod – mistři ČR 2010

Datum: 18. 4. 2010 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa