ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

H. Wiedermannová druhá na VC Rakouska

Velká cena Rakouska 2010 se konala v sobotu 3. dubna na kuželně SKLV Wien. Mezi účastníky byli také dvě hráčky a jeden hráč z ČR. Hana Wiedermannová vybojovala stříbrnou pozici.

Jednalo se již o šestý ročník této soutěže, jejímž pořadatelem je rakouský kuželkářský svaz. Na turnaj se nelze přihlásit, pozvánku dostávají pouze vybraní hráči a hráčky. A mezi pozvanými ani letos nechyběla čtveřice z České republiky – Lucie Vaverková, Hana Wiedermannová, Radek Hejhal a Radek Holakovský. Nakonec startovali však pouze tři z nich, Radek Hejhal se omluvil. Zbylá trojice však rakouské prostředí dobře zná, protože všichni hostují v klubech nejvyšších soutěží našich jižních sousedů.

Velká cena Rakouska 2010 (Vídeň)

Celkově na velké ceně startovalo 32 mužů a 16 žen různých národností. Oproti předchozím letům se změnil systém hraní – nejprve se odehrály boje v základních skupinách. Těch měli muži devět a ženy čtyři, přičemž v každé skupině byli tři hráči resp. hráčky. Právo postupu do dalších vyřazovacích bojů získal nejlepší z každé skupiny a dále dva nejlepší nepostupující muži a nejlepší z nepostupujících žen. Hrálo se systémem každý s každým na 2×30 hodů sdružených a každá dráha byla ohodnocena dvěma body.

Postupující ze základních skupin (11 mužů a 5 žen) byli ještě doplněni o nasazené (5 mužů a 3 ženy). Celkem se tak vyřazovacích bojů účastnilo 16 mužů a 8 žen.

A čeští zástupci se v těžké konkurenci rozhodně neztratili! Radek si poradil 4:0 jak s Arpadem Antalem (SRB) a stejným poměrem i s domácím Dieterem Kaufmannem a svojí skupinu vyhrál. Podobně si vedly i obě české zástupkyně. Lucka porazila Rakušanku Lisu Schumergruber a remizovala s Ioanou V. Vaidahazan (ROU). Hanka porazila Katharinu Wrabel z Rakouska a remizovala s Nadou Savic ze Slovinska. Oběma našim hráčkám tak stačilo šest bodů na první příčku ve skupině a postup do nadstavbové části.

Velká cena Rakouska 2010 (Vídeň)

Přes první kolo „pavouka“ ale již prošla pouze Hanka. Radek ztroskotal na Mitjovi Gornikovi (SLO). Po první vyhrané dráze (151:140) druhou prohrál (148:159) a tak o postupujícím musel rozhodnout rozstřel. V něm se Radkovi nezadařilo a podlehl 13:22. Lucka vypadla s Polkou Beatou Wlodarczyk, která byla v turnaji nasazená jako dvojka a nakonec obsadila čtvrtou pozici. První dráhu naše hráčka nedostala šanci (125:159), druhou zabojovala (152:142) a tak opět rozhodoval rozhoz, v němž Lucka tahala bohužel za kratší konec (17:23). Za to Hanka si jednoznačně poradila s Danielou Kicker z Německa, když zvítězila na obou drahách (151:145 a 144:127).

Postoupila tak do semifinále, kde ji čekala právě přemožitelka Lucky. Hanka svoji oddílovou spoluhráčku pomstila, i když těsně. Po první vyhrané dráze (160:151) druhou polevila (125:140) a rozhodující „náhlou smrt“ vyhrála pouze o kuželku 19:18. I tak se ale mohla radovat z postupu do finále!

Velká cena Rakouska 2010 (Vídeň)

Tam narazila na Chorvatku Zeljku Orechovec. Na tu již bohužel nestačila, i když opět se rozhodovalo až v rozhozu. Po finálové prohře se tedy Hanka mohla radovat z druhého místa, což je krásný a cenný úspěch. Obzvláště poté, co byla kvůli zranění několik týdnů mimo hru!

Zajímavostí ještě je, že docela dlouhou dobu byla ve výsledkové listině na webu rakouského svazu vedena jako vítězka naše hráčka – inu chybička se občas vloudí… Možná to pramenilo i z neúspěchu rakouských barev. Vždyť ze základního kola dokázal postoupit pouze Lukas Huber a i ten skončil v prvním kole. A to přitom domácích ve startovním poli byla celá čtvrtina! Naopak úspěšně se prezentovali naši – Hanka tedy stříbrná, Lucka skončila na děleném 5.–8. místě a Radek na pozici 9.–16. Což v tak nabité konkurenci jsou jistě slušné výsledky a naši zástupci zdárně reprezentovali českou kuželkářskou školu.

Nejlepší čtyřka – muži
1. Zoltan Hergeth Ferencvarosi Torna Club Budapest HUN
2. Mitja Gornik KK Konstruktor Maribor SLO
3. Claudiu Boanta Zalaegerszegi TK FMVaS HUN
4. Vilmos Zavarko ZP Sport a.s. Podbrezova (SVK) SRB
Nejlepší čtyřka – ženy
1. Zeljka Orehovec SKK Podravka Koprivnica CRO
2. Hana Wiedermannová BBSV Wien (AUT) CZE
3. Adele Ainhauser ASV Tirol Mutspitz ITA
4. Beata Wlodarzcyk SKC Victoria 1947 Bamberg (GER) POL

Do fotogalerie jsme vybrali několik fotek od autora Rolanda Gstreina, další jsou k vidění na jeho stránkách www.rolandgstrein.at.

Datum: 7. 4. 2010 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Petr Streubel