ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů zahájila novou sezonu 2009/10

Po úvodní předehrávce nového ročníku, která se hrála minulý týden, se soutěž rozběhla naplno. Hrálo se kompletní první kolo. Bilance utkání domácí-hosté na úvod soutěže skončila nerozhodně.

Předehrávka 3. kola

Stejně jako loni i letos začíná soutěžní ligový maraton předehrávkymi utkání 3. kola. Důvodem je účast našich družstev v SP, EP, PNBC v termínu 29. 9.–3. 10. SP se hraje v Nyiergyhaza (HUN), pořádáním EP + PNBC byla pověřena Skopie (MKD).

Vůbec první hody nového ligového ročníku byly provedeny na kuželně Moravské Slavie Brno, která hostila druhého z pořadí minulého ligového ročníku, družstvo SKK Primátor Náchod. Po velkém boji skončilo utkání stejně jako na jaře remízou 4:4. Tentokrát získal Náchod na rozdíl od jarního zápasu dva body za poražené kuželky, kterých porazil o sedm víc a domácí hráči čtyři body ze hry, na pomocné body 14:10. Na jaře to bylo naopak. Náchod porazil o sedm kuželek méně, ale čtyřikrát bodoval ze hry. Na pomocné body vyhráli hosté 13:11.

Předehrávka 3. kola se vyznačovala velkou vyrovnaností. O tom hovoří i rozdíl v poražených kuželkách po jednotlivých položkách utkání, který byl z pohledu domácích hráčů v rozmezí od 28 do -18 poražených kuželek. Hned v úvodu padly dvě šestistovky. Štěpán Večerka po nejlepším výkou domácích 619 přehrál o 10 kuželek Romana Straku až lepší poslední dráhou, kterou vyhrál o 21 kuželek. Ve druhém duelu úvodní části utkání hostující Ladislav Beránek přehrál o dvě kuželky Pavla Dvořáka a to rovněž díky lepší poslední dráze, když domácí hráč vyhořel v dorážce. Ve střední části utkání podal vynikající výkon hostující Martin Kovář, který výkonem 636 byl nejlepší v utkání a nováček v dresu domácího celku Zdeněk Vránek jen přihlížel. Ve druhém duelu potvrdil Miroslav Milan domácí výkonnost a jasně přehrál Jiřího Němce.

Před závěrečnou fázi zápasu byl stav nerozhodný 2:2. Náchod měl na svém kontě k dobru 14 poražených kuželek. Svaťa Krejčí v domácím dresu měl již po třech dráhách jasno, že připíše na konto Morendy bod a rovněž jeho spoluhráč Pavel Palián na tom byl proti Petrovi Holému lépe. Domácí hráči měli navíc před poslední dráhou k dobru 18 kuželek. Závěr se však Moravské vůbec nevyvedl. Oba domácí hráči sice získali bod, ale ztratili 25 kuželek. Velký podíl na korigování ztráty v poražených kuželách měl hostující Jaroslav Hažva, který po výkonu 172 na poslední dráze sám smazal 22 kuželek. Po hodně dramatické koncovce skončilo utkání spravedlivou dělbou bodů.

1. kolo

Po úvodní předehrávce nového ročníku, která se hrála minulý týden, se soutěž rozběhla naplno. Hrálo se kompletní první kolo. Bilance utkání domácí-hosté na úvod soutěže skončila nerozhodně. Týmy Jiskra Kovářská, KK Zábřeh a překvapivě i Moravská Slavia Brno přenechaly doma body svým soupeřům.

Nováček soutěže SKK Vrchlabí se představil ve svém úvodním vystoupení v ligové soutěži na pražském Edenu, kde nastoupil proti Slavoji Praha. Domácí nasadili do úvodní dvojice to nejlepší, co mají k dispozici a bylo z toho jasné vedení 2:0 a +75 kuželek. Duely ve střední části utkání byly podstatně vyrovnanější. To ale nezměnilo nic na skutečnosti, že hosté oba body opět prohráli a domácí tak vedli před závěrečnou částí utkání 4:0 a +107 kuželek. Až v závěru se hosté dočkali zisku čestného bodu, který získal Michal Rolf. Druhý bod zůstal doma, a tak se mohli hráči Slavoje radovat z první poměrně jasné výhry 7:1. Nejlepší výkony v utkání předvedli domácí hráči, když oba atakovali šestistovku. Zdeněk Gartus výkonem 595 a Igor Búrik výkonem 592.

Druhý z nováčků, exligový KK Zábřeh, nastoupil doma proti Sokolu Luhačovice. V dramatickém utkání získala obě družstva ze hry po třech bodech a tak o zisku bodů rozhodovaly poražené kuželky. V těch drželi domácí hráči krok se svým soupeřem pouze v úvodní části zápasu. V dalším průběhu utkání již drželi vedení v poražených kuželkách hosté. Domácímu týmu ještě svitla naděje v závěru utkání. Hosté vedli 3:1 a měli nahráno 52 kuželek. Oba domácí hráči v koncovce bodovali. Po první dráze dokonce snížili náskok soupeře na 19 kuželek. Pak začali ztrácet až na konečných 45 kuželek a to znamenalo, že vítězství si na své konto připisují hosté. Velký podíl na tom, že Luhačovice udržely náskok v poražených kuželkách, má třetí dráha Pavla Kubálka, který svého soupeře přehrál o 39 kuželek.

Družstvo SKK Primátor Náchod zajíždělo ke svému druhému utkání v soutěži do Chomutova, kde se utkalo s družstvem Jiskry Kovářské. Úvodní část utkání skončila nerozhodně 1:1. Pro hostující celek bylo hodně důležité, že Ondra Sobčák, který po třech dráhách prohrával 3:0 a 52 kuželek na poslední dráze tuto ztrátu dokázal smazat a nakonec svého soupeře přehrál o dvě kuželky. Střední část utkání skončila stejně jako ta první dělbou bodů. Hráč domácího celku Arnošt Werschall měl Martina Kováře na lopatě, ale stejně jako jeho spoluhráč před ním zazdil poslední dorážku a jediný kolek rozhodl o zisku bodu pro náchodského hráče. V závěru tradiční dotahováci hostujícího celku udrželi domácí na uzdě, získali dva body, smazali ztrátu 18 kuželek a dovedli dramatické a vyrovnané utkání do vítězného konce.

Sokol Husovice se v prvním zápase nového ročníku představil v Přerově proti Spartaku Přerov. Hosté šli po úvodní části utkání zásluhou výborných výkonů Libora Škouly 594 a Zdeňka Vymazala 590 do vedení 2:0 při náskoku 58 kuželek. Střední část byla podstatně vyrovnanější, hosté však stále drželi náskok 55 kuželek. Pro domácí získal první bod Aleš Staněk a v souboji rosických odchovanců bodoval hostující Jiří Axman, který povolil Daliborovi Matyášovi výhru pouze na jedné dráze. Tak jak dominovali hosté v úvodu utkání patřil domácím závěr. Domácí hráči hned na první dráze smazali náskok hostujícího družstva. Utkání zastihlo ve velmi dobré formě Jiřího Kudelu, který porazil 620 kuželek a jasně svého soupeře přehrál. Druhý domácí hráč Vlasta Bělíček zůstal sedm kolků pod šestistovkou. Na soupeře to bohatě stačilo a to znamenalo, že první podzimní body zůstávají v Přerově.

Loňský přeborník KK PSJ Jihlava hostil na své kuželně Lokomotivu Českou Třebovou. V utkání slušné úrovně byly k vidění čtyři šestistovky, po dvou na každé straně. Výkonům jednotliců v utkání vévodí nához Jana Kotyzy, který na úvod sezóny hodil vynikajících 646 kuželek. Utkání mělo zajímavý průběh. Hosté ve dvou případech získali body po těsných výhrách. Pavel Vymazal v úvodu utkání o kuželku přehrál Daniela Brauna a Jiří Kmoníček ve druhé části prohrál s Martinem Švorbou o 17 kuželek, získal bod, když domácí hráč dokázal přehrát svého soupeře pouze na první dráze. V závěru utkání bylo od úvodních hodů jasné, že Jan Kotyza bude bodovat a tak ani prohra Standy Partla, kterého střídal Jan Ševela již nemohla nic na výhře domácího celku změnit.

Moravská Slavia Brno hostila ve svém druhém utkání na domácí dráze Centropen Dačice. Bilance pro domácí, kteří nejsou doma moc zvyklí prohrávat je hrozivá. Ze dvou utkání doma pouze zisk jediného bodu. Dačice zahrály v Brně výborně. Jeho hráči hodili 4x přes šest set. Jirka Němec vynikajích 640 a veterán Jirka Malínek 633. Domácí měli v utkání na svém kontě dvě šestistovky. Úvod i střední část utkání byla vyrovnaná a tak se o výsledku rozhodovalo v závěru a ten měli hosté podstatně lepší. Jirka Němec s Karlem Novákem vytěžili v koncovce dva body a na domácí dvojici nahráli 64 kuželek. To v konečném účtování znamenalo zisk cenných bodů pro Centropen Dačice.

Datum: 20. 9. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa