ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Slova předsedy komise rozhodčích

Jiří Tůma sepsal pár vět pro všechny kuželkářské rozhodčí. Dopis byl distribuován pomocí zpravodajských kanálů a předkládáme ho i zde na webu.

Vážené kolegyně, vážení kolegové rozhodčí,

patrně jste již zaznamenali, že s novou sezónou jsem se stal předsedou komise rozhodčích ČKA. Mými spolupracovníky i nadále zůstávají jak Růžena Navrátilová z Přerova, tak i Libor Novák z Prahy. Oba jsou velmi zkušení rozhodčí a v komisi již dlouho a velmi dobře pracují. Jsem rád, že oba dva moji nabídku na setrvání ve svých funkcích přijali. Zároveň bych chtěl ze své pozice nastupujícího předsedy poděkovat svému předchůdci Milanu Jakoubkovi za jeho čtyřleté působení na postu předsedy komise rozhodčích. Kvalita Milanovi práce je Vám aktivním rozhodčím dobře známá a já doufám, že se mi s pomocí mých kolegů a s pomocí Vaší podaří na ni navázat.

Co nás společně v tuto chvíli čeká a co nás nemine? Během uplynulých dvou, tří dnů jste dostali, nebo měli dostat prostřednictvím vedoucích soutěží nebo vašich oddílů kompletní rozlosování soutěží včetně delegace rozhodčích. Tuto delegaci dělal ještě Milan a proto Vás prosím, abyste případné požadavky na změnu stále ještě zasílali především jemu, aby mohl udělat patřičné opravy. Mě prosím pošlete kopii, především proto, abych věděl, jaké záludnosti mohu očekávat na jaře, až budu dělat jarní delegaci rozhodčích já.

V minulých letech jsme byli společně zvyklí na to, že se pravidelně před začátkem soutěží setkáváme na aktivech rozhodčích v Praze a na Moravě. Letos se tato setkání neuskuteční. Je několik důvodů, proč jsem se takto rozhodl. Poslední změna pravidel proběhla před cca třemi lety. Minulé dva aktivy se zaměřovaly podstatnou měrou (kromě hodnocení práce rozhodčích) právě i na výklad nových pravidel. Tento výklad prováděl velice fundovaně Libor Novák. Shodli jsme se s Liborem na tom, že vy, kteří aktivně řídíte ligová utkání, již tato pravidla máte zažitá a není nutné Vás jakkoli „doškolovat“. Ti, kteří se k práci rozhodčích staví pasivně, pak stejně na žádný aktiv nepřijedou.

Druhý a velmi podstatný důvod je ten, že v tuto chvíli (pá 21.8.09) mám jen velmi málo informací o Vašem působení v jednotlivých ligových utkáních sezony 2008/2009. Nemám žádnou zpětnou vazbu za minulou sezonu a zatím nemám ani výstupy z povinného hodnocení ligových družstev. Nemám tedy možnost zhodnotit a případně upozornit na některé chyby, nebo nedostatky, ke kterým v uplynulém soutěžním ročníku došlo. Jasně, mohl bych se zaměřit na obecně známé a trvalé nedostatky, se kterými se skoro každý týden setkávám při svém soutěžním utkání a tzv. „vykecat“ se z toho, ale myslím, že by to byla ztráta Vašeho času a svazových peněz. Ale nemusíte se bát, že o hodnocení své práce přijdete úplně. Jakmile zpracuji hodnocení rozhodčích z povinných hlášení, tak ho dostanete mailem a umístím ho na webu ČKA. Předpokládám, že tato praxe bude platit pouze letošní rok. Já jinak velmi preferuji osobní setkání a považuji je za velice užitečné a důležité.

Vážení, máme měsíc do zahájení soutěžního ročníku. Užijte si do sytosti posledních prázdninových a prvních podzimních dnů a odpočívejte, než nám zase začne kolotoč soutěžních utkání. Do nového ročníku ligových soutěží Vám přeji úspěšný start a bezproblémový průběh celé sezony. Budu se těšit na jakékoli osobní setkání s každým z Vás a jsem pro Vás kdykoli k dispozici.

Jiří Tůma,
předseda komise rozhodčích ČKA


Kontaktní údaje
Poštovní adresa: Jiří Tůma
Kryštofova 4/927
460 01 Liberec
E-maily:

Telefony: Domů: 485 110 100
Zaměstnání: 488 578 973
Mobil: 604 220 165
Ostatní kontakty: ICQ: 150957862
Skype: jirkat61
Datum: 27. 8. 2009 | Sekce: Rozhodčí | Autor: Jiří Tůma