ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

České akademické hry 2009 – výsledky

Ve dnech 18. a 19. června se v Plzni v rámci 9. ročníku Českých akademických her odehrály soutěže kuželkářů. Z vítězství se radují Pavlína Procházková z Masarykovy univerzity a Jan Kotyza z Vysoké školy chemicko-technologické.

Soutěže se zúčastnilo 22 mužů a 10 žen. Letošní ročník přinesl změnu v hracím systému. Všichni účastníci hráli první den kvalifikaci na 120 hodů sdružených a po té 12 nejlepších mužů a 8 nejlepších žen následující den odehrálo ještě finálovou stodvacítku.

Ženy – akademičky

České akademické hry 2009

Mezi ženami byly největšími favoritkami obhájkyně vítězství Lenka Hrdinová reprezentující Českou zemědělskou univerzitu (ČZU), akademická mistryně z roku 2007 Michaela Moravcová z Masarykovy univerzity a Jana Račková z Mendelovy univerzity. Ovšem jak Lence Hrdinové, tak Janě Račkové se v kvalifikaci příliš nedařilo a s výkony 531, resp. 528 do finále postupovaly ze čtvrté a páté pozice. Třetí místo po kvalifikaci držela Lucie Citová z ČZU díky výkonu 545 a druhá byla Pavlína Procházková z Masarykovy univerzity (546). Zahrála nejlepší dorážku ze všech účastnic (192), což jí řadilo do pozice „černého koně“ mistrovství. Kvalifikaci pak vyhrála Michaela Moravcová výkonem 557.

Finále hrané druhý den pak sice přineslo i kvůli únavě a hlavně kvůli nervozitě o něco nižší výkony, ale na druhou stranu o to napínavější podívanou. Z „horší“ čtveřice hráček z 5.–8. místa zahrála nejlépe Jana Račková, ale 512 (celkem 1049) nakonec stačilo jen na medaili „bramborovou“. Napínavou bitvu o titul pak přinesl závěrečný nához ve složení Hrdinová, Citová Lucie, Procházková, Moravcová. Lucii Citové se finále příliš nevydařilo (490) a skončila pátá. Lence Hrdinové zase příliš nesedla první šedesátka. Ve zbývajících hodech ztrátu mocně dotahovala a chvílemi byla opravdu na dostřel, ale nakonec z toho bylo třetí místo za 1058.

Michaela Moravcová pak svedla obrovský souboj s Pavlínou Procházkou o prvenství. Moravcová měla náskok 11 kuželek z kvalifikace. Procházková na první dráze díky dorážce stáhla tři. Na druhé stáhla sedm ale pro změnu díky plným (100:84). Třetí dráhu vyhrála o pět znovu díky dorážce. Po třech drahách už tedy Procházková o čtyři kuželky vedla, ale vše bylo otevřené. Poslední plné Moravcová získala ve svůj prospěch 88:87. Procházková pak ale ještě vydolovala zbytky sil a výbornou dorážkou (54) zvítězila. Ve finále porazila 547 kuželek, celkově 1093. Stříbro zůstalo Michaele Moravcové za 1072 a bronz Lence Hrdinové.

Muži – akademici

České akademické hry 2009

I muži měli na startu obhájce z loňska – Zdeňka Dvořáka z Vysoké školy báňské, který vyhrál i v roce 2007 – a další favority. Mezi 22 startujícími to byl kromě Dvořáka Honza Kotyza z Vysoké školy chemicko-technologické (vítěz z roku 2006), Zdeněk Říha z Technické univerzity či Michal Kratochvíl z Vysokého učení technického.

V kvalifikaci ovšem všechny favority zaskočil outsider. Roman Pek z Českého vysokého učení technického (ČVUT) zahrál svoji první šestistovku v životě – 607 mu zajistio vedení po kvalifikaci a velmi slušnou pozici do finále. O kuželku horší byl Kotyza a o další dvě Dvořák. Top čtyřku pak doplnil další překvapivý účastník Honza Korbel z ČVUT díky výkonu 593.

Postupová dvanáctka pak druhý den odehrála finále. V rámci „nejslabší“ čtyřky zahrál nejlépe Aleš Staněk z Ostravské univerzity (561, celkem 1113) a obsadil sedmé místo. V prostřední čtveřici se nejlépe prezentoval Jaroslav Sedlář z Masarykovy univerzity. Jeho finálových 593 bylo výkonem dne. Bohužel kvůli ztrátě z kvalifikace to stačilo „jen“ na šesté místo.

O titul si to rozdala závěrečná čtveřice Korbel, Dvořák, Kotyza, Pek. Korbelovi nevyšla hned první dráha, a tak byl brzy ze hry venku. Ani Dvořák s Pekem nezačali zrovna zostra (137, 136). Toho využil Kotyza – 157 mu hned v úvodu poskytlo náskok a klid, což bylo rozhodující. Oba jeho zbylí soupeři pak bojovali spíš mezi sebou a Kotyza mohl být relativně v klidu. Před poslední drahou už měl v ruce třicet kuželek náskoku. Poslední dráha, zejména dorážka však Dvořákovi opravdu vyšla (72), což znamenalo snížení Kotyzova náskoku. Bohužel už ale bylo pozdě na otočení průběhu finále. Titul tedy míří na VŠCHT díky Honzovi Kotyzovi (finále – 592, celkem 1198). Druhé místo získal pro sebe Zdeněk Dvořák (1184) a třetí si překvapivě udržel Roman Pek díky 1163 kuželkám.

České akademické hry 2009

Příští, jubilejní desátý ročník akademických her by se podle zvěstí měl konat v Praze.

Na závěr je ještě nutno říci, že celé mistrovství proběhlo ve vynikající přátelské atmosféře, které dopomohl i bezproblémový průběh akce a skvělá organizace šampionátu, za kterou se sluší poděkovat oddílu Škoda Plzeň!

Datum: 19. 6. 2009 | Sekce: Mistrovství ČR | Autor: Lukáš Dařílek