ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

7. kolo ligových soutěží

Prohry úřadujících mistrů ČR na domácích dráchách. Muži KK PSJ Jihlava porazili SKK Náchod a ženy Slavie Praha prohrály s ČKD Blanskem.

1. KLM

V tomto kole bylo sehráno šest vyrovnaných a dramatických utkání. O tom svědčí konečné výsledky. Všechny zápasy skončily 5:3. Pouze v jediném utkání dokázal zvítězit hostující celek. Po výborném výkonu se to podařilo celku KK PSJ Jihlava v Náchodě.

Zápas kola se hrál na kuželně v Náchodě, kde domácí SKK Náchod hostil KK PSJ Jihlavu. Hosté hrají v tomto ročníku na venkovních drahách dobře a to naznačovalo, že domácí to nebudou mít vůbec jednoduché. To se do puntíku naplnilo. Jihlavě hodně pomohlo, že domácí nezahráli svůj standard. Sobotní výkon na domácí dráze je v letošním ročníku jejich nejhorším. Zápas byl hodně vyrovnaný. Největší rozdíl v poražených kuželkách po jednotlivých položkách byl +31 pro domácí a konečných +23 pro Jihlavu. Při rovnosti zisku bodů ze hry to znamenalo cenný zisk bodů pro hostující celek. Jihlavští hráči zaznamenali v průběhu utkání tři šestistovky. Z domácího celku se to nepodařilo nikomu. Nejlepší v utkání byl Jan Kotyza výkonem 620 poražených kuželek.

Moravská Slavia Brno si po minulém prohraném utkání doma potřebovala proti poslednímu celku tabulky Lokomotivě Tábor spravit reputaci. Při pohledu na konečný výsledek by se zdálo, že šlo o vyrovnané utkání. V tomto případě však měli domácí jasně navrch. Hosté získali body až v závěrečné fázi, kdy již bylo o výsledku v podstatě rozhodnuto. Před nástupem hráčů na závěrečnou část zápasu vedli domácí 3:1 při náskoku 257 kuželek. Diváci v hledišti viděli v tomto utkání čtyři šestistovky, jednu na kontě hostujícího týmu a tři na kontě domácích hráčů. Nejlepší nához v tomto utkání zaznamenal Miroslav Milan výkonem 632 poražených kuželek.

Souboj družstev z konce tabulky na kuželně v Husovicích, kde domácí Sokol Husovice hostil celek Centropenu Dačice, měl příznivější průběh pro domácí a kdyby Tomáš Baranyi nepodělal poslední dráhu, mohlo být vedení Husovic před závěrem jednoznačnější. V závěru utkání měli navrch hostující hráči. Oba své duely vyhráli a v jednom okamžiku dokonce na kuželky vedli, ale na závěrečné dráze se vytáhl domácí David Plšek, který porazil 166 kuželek a zajistil tak zisk cenných bodů a první výhru Husovic na domácí hráze v tomto ročníku soutěže. Nejlepší výkon v utkání zaznamenal Libor Škoula, který porazil 603 kuželek.

Družstvo Sokola Luhačovice hostilo v tomto kole Spartak Přerov a poprvé se v tomto ročníku museli jeho hráči doma strachovat o vítězství. Luhačovice měly lepší vstup do utkání. Jiří Kudláček s Františkem Svobodou uhráli na přerovskou dvojici 2 body a náskok 34 kuželek. Ve střední části zahrál Přerovu Dalibor Matyáš, který porazil 608 kuželek a získal bod. Domácí však i v této fázi zápasu navýšili své vedení v poražených kuželkách na 45 a to jim dávalo naději na konečný úspěch. Závěr utkání zastihl v herní pohodě hostujícího Vlastimila Bělíčka. Ten porazil 614 kuželek, což byl nejlepší výkon v utkání. Domácí hráči naštěstí navýšili svůj náskok v poražených kuželkách až na 65. V závěru hosté postupně snižovali až na konečných 21 kuželek a to jim na výhru nestačilo.

Jiskra Kovářská hostila v tomto kole Hagemann Opavu. Domácí celek zahrál svůj letošní nejlepší domácí výkon a zcela zaslouženě zvítězil. Velkou měrou se na tomto vítězství podílí Milan Hrouda, který hned v úvodu utkání utnul hostům tipec. Ve fantastickém novém rekordu kuželny, který má od soboty hodnotu 646 kuželek přehrál svého soupeře o 140 kuželek a když se dařilo i druhému domácímu hráči bylo z toho jasné vedení 2:0 a +161 kuželek. I přes toto fiasko v úvodu se výkony hostujícího týmu zlepšily. Na korigování výsledku to však již nestačilo. Na zisk bodu a tím i případné remízy pro hostující celek mohl pomýšlet Aleš Staněk, ale při nevyrovnaném výkonu se mu to nepodařilo.

Asi nejvyrovnanější utkání se hrálo v Praze, kde Slavoj Praha hostil Lokomotivu Českou Třebovou. Hosté nasadili vše do úvodu a ten vyhráli 2:0 při náskoku 44 kuželek. Střední část utkání, kde byly k vidění nejlepší výkony, skončila spravedlivou dělbou bodů a domácí snížili náskok České Třebové v poražených kuželkách na 3 a to slibovalo dramatický závěr a to se také naplnilo. Na prvních dvou drahách měli mírně navrch hosté. Ve druhé polovině náhozu se domácí vzpamatovali. Oba nakonec těsně vyhráli a když dokázali smazat i náskok v celkově poražených kuželkách mohli se domácí radovat z těžce vydřeného vítězství.

1. KLZ

Bilance tohoto kola je jednoznačně příznivější pro domácí družstva. Hostující celky si připsaly na své konto v tomto kole jedinou výhru.

O největší překvapení kola se postaraly hráčky ČKD Blanska, které přehrály v tomto kole úřadujícího mistra ČR Slavii Praha. Hostujícímu celku zahrála hned v úvodu utkání Zdeňka Ševčíková, která vynikajícím výkonem 592 zajistila Blansku bod a to, že hostující celek uhrál po úvodu vedení o 31 kuželek. Za Slavii bodovala Šárka Marková, která uhrála bod nad Danou Musilovou. Ve střední části utkání zahrála výborně Daniela Žďárková, která porazila 592 kuželek, a protože měla o dvě kuželky lepší dorážku než Zdeňka Ševčíková byl z toho nejlepší výkon v utkání. Ani tento výkon však nestačil na otočení vývoje utkání. Nedařilo se Ludmile Fořtové a toho hostující hráčky využily na zvýšení náskoku v poražených kuželkách na 52 při stavu 2:2 na body. V závěru utkání hostující hráčky vyhrály hned na úvod první dráhy a se Slávií to nevypadalo dobře. Naději ještě mohla vykřesat Růžena Smrčková na druhé dráze, kde nahrála výborných 150, ale to bylo ze strany Slavie vše. Obrat se nekonal, a tak si Blansko odváží z Prahy cenné dva body.

KK Šumperk hostil v tomto kole SKK Jičín a domácí potřebovaly po dvou prohrách doma potvrdit výhodu domácího prostředí. Domácí hráčky si to vzaly k srdci a po nejlepším letošním domácím výkonu zcela zaslouženě zvítězily. Od úvodních hodů své soupeřky jasně přehrávaly, a tak po dvou třetinách utkání, za stavu 4:0 a 132 kuželek plus, bylo v podstatě rozhodnuto. V závěru utkání hostující hráčky 2x bodovaly, ale to již nemohlo na jasné výhře domácích nic změnit. Nejlepší výkon v utkání podala Markéta Straková, která porazila 580 kuželek.

Rovněž družstvo SKK Náchod, které hostilo v tomto kole pražskou Konstruktivu potřebovalo potvrdit výhodu domácího prostředí. V tomto ročníku získaly náchodské hráčky doma pouhý bod po remíze ve 3. kole. V úvodu utkání nepotřebovaly domácí hráčky nijak zázračné výkony na to, aby šly do vedení 2:0 při náskoku 34 kuželek. Ve střední části utkání získala obě družstva po bodu. Hostující celek však snížil náskok v poražených kuželkách na 16. Závěr utkání pak stál za to a do posledního hodu nebylo jasné, jak utkání dopadne. Nakonec na tom byly lépe domácí hráčky, které díky jediné kuželce uhrály výhru 6:2.

KK Zábřeh A po dvoukolové pauze hostil nováčka soutěže Lokomotivu České Velenice a na kuželně bylo postavení celků v tabulce znát. Domácím hráčkám stačil nejhorší výkon podzimu k zisku jasné výhry. Velenice nezískaly ani bod a odvážejí si ze Zábřehu kanára po prohře 8:0. O úrovni utkání vypovídá i skutečnost, že pouhé čtyři hráčky se dostaly přes pětistovku. Z hostujícího celku se to nepodařilo žádné, a tak nejlepší výkon v zápase zůstal na Danu Wiedemannovou st., která porazila 547 kuželek.

Další z celků, kterému se ještě letos nepodařilo doma zvítězit je Jiskra Rýmařov, a ta hostila v tomto kole Spartak Přerov. Drama od začátku do konce, tak lze v kostce charakterizovat toto utkání. Úvodní i střední část utkání byla hodně vyrovnaná. Obě družstva získala po dvou bodech. Na kontě Spartaku Přerov bylo 16 kuželek navíc. Závěr utkání však domácí potahovačky zvládly na jedničku. Po prvních prohraných dráhách zabojovaly, otočily zcela vývoj utkání a zajistily tak domácím první letošní výhru. Nejlepší výkony v utkání zahrály za domácí Věra Tomanová 547 za Přerov Kateřina Fajdeková 565.

Slovan Jirkov hostil v tomto kole KK Zábřeh B. Hned úvodní část utkání napověděla, jakým směrem se bude utkání vyvíjet. Než se hostující hráčky rozkoukaly, vedly domácí 2:0 při +112 kuželkách náskoku. Druhá část utkání byla podstatně vyrovnanější. Olga Ollingerová uhrála pro Zábřeh bod, ale náskok v poražených kuželkách navýšil Jirkov na 139. V závěru utkání se hrálo již jen o to, jakým rozdílem domácí celek vyhraje. V nejkvalitnější části utkání, kde byly dosaženy nejlepší výkony, domácí Jitka Jindrová 565 a hostující Lenka Horňáková 540, získala obě družstva po bodu a to znamenalo jasnou výhru Jirkova.

Datum: 2. 11. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa