ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Poslední kolo dorosteneckých lig

Po posledním kole přichází konečné udílení cen. V dorostencích si mistrovský titul v předstihu zajistila Kutná Hora a v dorostenkách patří družstvu TJ Valašské Meziříčí, které soutěží prošlo jako nůž máslem.

1. kuželkářská liga dorostenců

Po posledním kole přichází konečné udílení cen. Mistrovský titul si v předstihu zajistila Kutná Hora, stejně jako si své medaile o nějaké to kolo dříve vybojoval Zábřeh a Duchcov. Družstva Blansko, Hazlov, Náchod a překvapivě také Červený Kostelec se budou muset snažit v baráži, aby se v soutěži udržely.

V soutěži padla druhá šestistovka a opět u toho byla Kutná Hora, ovšem tentokrát bychom ji na straně mistrovského celku nenašli. Kutnohorští tentokrát hostovali v Českých Velenicích. Přestože jsou zdejší dráhy těm v Kutné Hoře docela podobné, nepředvedli hosté nijak přesvědčivé výkony. Zato domácí nenechali nic náhodě, šlo jim totiž o záchranu. Hned v úvodu určil směr vývoje utkání Miroslav Kotrč, který je autorem již zmíněného numera (603). Svého soupeře Petra Tomáše porazil o hrozivých 109 kuželek. Když se k němu přidal s dobrým výkonem i David Marek (554), bylo jasno. Čest hostům nezachránil ani Martin Schejbal, který i přes vyšší výkon prohrál na dráhy 1,5:2,5.

Zábřeh si jel do Jihlavy jen zahrát, domácí se však chtěli vyhnout baráži. Potřebovali k tomu jen trochu štěstí v úvodu a jinak už jen průměrný výkon, protože po výkonu Jakuba Zdražila (566), který nad dvojicí soupeřů nasbíral 89 kuželek, bylo vcelku jasno o vítězství jihlavského áčka.

Souběžně hraný zápas B-týmu Jihlavy s Červeným Kostelcem rovněž rozhodoval o bytí či nebytí. I zde byli úspěšnější domácí, kteří po dobrém výkonu odsunuli hosty mezi sestupující družstva.

Náchod příliš šancí na záchranu neměl. Navíc by musel doma porazit bronzový Duchcov a k tomu měli vzhledem k výbornému výkonu Severočechů na míle daleko. Duchcov zde vyrovnal sezónní maximum Kutné Hory (1656).

Hazlovští se nerozloučili se soutěží zrovna důstojně. Po jednom z nejslabších domácích výkonů, kdy ani jeden hráč nepřekonal hranici 500 bodů, ulehčili soupeřům z Rokycan práci. Ačkoliv byl jejich výkon pouze průměrný, nadělili domácím kanára.

Do Brna dneska přijelo Blansko a zápas to byl obzvlášť vyhecovaný, když dva hráči domácích už někdy za Blansko hráli. V úvodu se zrodily dva velmi těsné duely, v nichž nakonec rozhodovaly poslední dráhy. Oba týmy si urvaly po bodu a čekalo se, co předvedou koncoví hráči. Martin Procházka nakonec těžil ze znalosti „domácí“ dráhy a v těsném souboji vyhrál pro morendu zápas. Hosté předvedli jeden z lepších výkonů na morendě a ukázali, že ač jsou poslední tým tabulky, tak zřejmě spíš smůlou. Domácí předvedli svoje jarní maximum. (Dalibor Dvorník)


1. kuželkářská liga dorostenek

Soutěžní ročník 2008/2009 minulostí. Mistrovský titul patří družstvu TJ Valašské Meziříčí, které soutěží prošlo jako nůž máslem. Duchcovské dorostenky své stříbrné medaile oslavily určitě už po minulém kole. O třetí místo svedly na dálku boj družstvo Kolína a Jičína, úspěšnější byly jednoznačně kolínské dorostenky. Všem těmto družstvům gratuluji. Z bojů na opačném pólu tabulky vyšlo vítězně náchodské družstvo, které si pojistilo svoji účast v příštím ročníku na úkor Chotovin a Červených Peček.

V případě výhry s vedoucím celkem a prohry Kolína doma mohly hráčky Jičína pomýšlet na bronzové medaile. Nesplnily však ani tu první podmínku, když v domácím zápase pouze remizovaly a to ještě zásluhou jedné kuželky do plusu. Nutno ale říci, že výkon hostujícího Valašského Meziříčí zde nebyl nijak oslnivý. Průměrný výsledek by domácím k výhře postačoval, bohužel ho ale nepředvedly.

V Kolíně byl k vidění velmi vyrovnaný zápas, ve kterém se hráčky přetahovaly o každou kuželku. Jak se nakonec ukázalo, tak každý kolek měl cenu zlata. Mezi celkovými výkony obou družstev je totiž rozdíl 2 kuželky. Vzhledem k domácí remíze Jičína by však ani prohra nepřipravila kolínské hráčky o medaile.

Náchodské hráčky zřejmě v žádném případě nehodlají soutěž opustit, a poněvadž byly do sestupu namočeny až po uši, musely doma s Duchcovem vyhrát. To se jim podařilo, ale jen díky suverénně nejlepšímu domácímu výkonu 1593 kuželek (druhý nejvyšší výkon je 1526). Hostující hráčky sice odjely s prázdnou, těšit je však může dobrý výkon. Na jejich umístění navíc neměla prohra vliv.

Rosicím ani České Třebové už ve společném zápase o nic nešlo. Zápas se tedy nesl v poklidném duchu, navíc skončil přátelským dělením bodů. Výborný výkon podala hostující Lucie Kaucká (564).

Do Chotovin zavítala Jihlava. I když existovala ještě určitá šance Chotovin na záchranu, nebylo po ní sáhnuto, protože domácí i tentokrát po slabém výkonu prohrávají.

Červené Pečky na tom byly stejně jako Chotoviny. Ty se ale naopak o záchranu pokusily, ovšem bez vlastního přičinění. Hostující Šumperk se totiž k utkání nedostavil. Domácí tedy kontumačně zvítězily 4:0, ale i tak jim to bylo k ničemu.

Datum: 28. 4. 2009 | Sekce: Mládež | Autor: Lukáš Hlavinka