ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Velká cena Rakouska 2009

V sobotu 11. dubna se v rakouském Ritzingu uskutečnila Velká cena Rakouska.

Jedná se o tradiční každoroční akci rakouského kuželkářského svazu, kdy pozve na tento turnaj vybrané hráče a hráčky ze zahraničí i z vlastních řad. Z České republiky letos dostali pozvání Lucie Vaverková, Hana Wiedermannová a Radkové Hejhal a Holakovský, celkem se zúčastnilo 16 žen a 32 mužů. Hraje se vyřazovacím systémem na 60 HS, dvojice pro první kolo se losují. Bodují se dráhy, v případě nerozhodného stavu 1:1 následuje „náhlá smrt“ na tři hody do plných.

Velká cena Rakouska 2009 (Ritzing)

Jako první z našich nastoupil Radek Holakovský, který se v rakouském prostředí vyzná – hraje nejvyšší ligovou soutěž Rakouska za St. Pölten. Stejně tak obě naše děvčata – Lucka hraje za BBSV Wien a Hanka za klub s poněkud krkolomným názvem SPG SKH/Post SV 1036. Jedinou výjimku mezi našimi hráči tak představoval Radek Hejhal, který hraje Bundesligu v Německu.

V prvním kole tedy Radek Holakovský zvítězil nad Bronislavem Bogdanovicem z Chorvatska 2:1 (v rozhozu 19:16). Jednoznačně 2:0 si poradil ve druhém kole s Italem Wolfgangem Blaasem a ve čtvrfinále opět na rozstřel postoupil přes Arpada Antala (SRB). Do finále se ale již neprobojoval, když prohrál s pozdějším vítězem Primozem Pintaricem ze Slovinska. V souboji o bronz nestačil na Srba Jovana Calice, kdyz po dělbě bodů v „Sudden Victory“ podlehl 24:16. I přesto je čvrté místo v těžké konkurenci úspěchem.

Druhý náš mužský zástupce Radek Hejhal zůstal na štítě Vladimira Galjanice z Makedonie již v prvním kole. Bronz tedy nakonec bral Jovan Calic (SRB), stříbro Gabor Kovacs (HUN) a prvenství z loňského roku obhájil Primoz Pintaric (SLO).

Velká cena Rakouska 2009 (Ritzing)

I mezi ženami jsme měli, jak již bylo zmíněno, dvě zástupkyně. Hanka Wiedermannová si v prvním kole bez problémů poradila s domácí Ramonou Altmann 2:0. Ve čtvrfinále ovšem vypadla s Italkou Adele Ainhauser v rozhozu o jedinou kuželku 19:18.

Velká cena Rakouska 2009 (Ritzing)

Los Lucce Vaverkové pro první kolo přiřadil soupeřku z nejtěžších – Slovinku Barbaru Fidel. Po nerozhodných drahách 1:1 následoval rozstřel na tři hody do plných. Barbara měla 19 a Lucka posledním hodem potřebovala osmičku na vítězství, což přesně splnila a tak nejtěsnějším možným rozdílem postoupila dál. Obdobný scénář se stejně šťastným koncem pro Lucku se opakoval i v dalším souboji s domácí hráčkou Katharinou Wrabel – 1:1 a 20:19. O postup do finále naši hráčku bohužel připravila přemožitelka Hanky Adele Ainhauser z Itálie. Opět se rozhodovalo až v rozstřelu, tentokrát bylo více štěstí na straně Italky. Lucka si zahrála ještě v souboji o bronz s loňskou vítězkou Polkou Beatou Wlodarczyk, na kterou nestačila. Brala tak stejně jako Radek Holakovský bramborovou medaili. Ve finále se z prvenství radovala Němka Daniela Kicker, když porazila přemožitelku obou našich děvčat 2:0.

Do naší galerie jsme se souhlasem autora Rolanda Gstreina vybrali několik fotek, více jich lze nalézt na webu www.rolandgstrein.at.

Datum: 17. 4. 2009 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Petr Streubel