ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

20. kolo ligových soutěží

V 1. KLM je po 20. kole na čele tabulku KK PSJ Jihlava s náskokem čtyř bodů na SKK Náchod. V 1. KLZ je dvě kola před koncem soutěže jisté, že Slavia Praha získavá svůj třináctý mistrovský titul.

1. KLM

Bilance tohoto kola vyzněla příznivěji pro hostující týmy. Ty si na své konto připsaly celkově tři vítězství, jedno utkání skončilo remízou a pouze ve dvou případech se z výhry radovali domácí hráči.

Po tomto kole vzrostl náskok vedoucí Jihlavy na druhý Náchod již na čtyři body. Jihlavě tak chybí k zisku historicky prvního titulu uhrát ve zbývajících dvou utkáních bod. Ve zbývajících kolech hostí SKK Náchod doma Husovice a venku hraje s Lokomotivou Tábor. KK PSJ Jihlava hraje v příštím kole v Luhačovicích a v závěrečném kole hostí doma Spartak Přerov.

SKK Náchod zajížděl v tomto kole do Brna na dráhy Moravské Slavie. Pokud si chtěli jeho hráči udržet naději na boj o první místo museli získat v tomto utkání alespoň bod. To se jim nakonec splnilo. Průběh utkání nakonec ukázal, že mnoho nechybělo a mohli získat oba. Úvod utkání byl ve znamení tří výkonů nad šest set. Pavel Palián předvedl hned na úvodní dráze vynikajících 193, celkově pak nejlepší výkon v utkání 661 a bod pro domácí. Podobně se dařilo i náchodskému Ladislavu Beránkovi. Ten získal bod po výhře nad Michalem Kratochvílem po výkonu 648. Ve druhé části se nadařilo domácímu Pavlovi Dvořákovi a toho využil Roman Straka k jasnému zisku bodu. Druhý brněnský hráč Miroslav Milan nezaváhal a po výkonu 647 kontroloval jasnou výhrou nad Martinem Kovářem. Při rovnosti zisku bodů měli domácí hráči nahráno do plusu 57 kuželek. V závěrečné fázi utkání se rozpoutalo drama. Jaroslav Slabák hrál vyrovnaný duel s Petrem Holým. Hostující hráč prohrál první dráhu o kuželku, další dvě naopak o kuželku výhrál a na rozhodující dráze po vyrovnaných plných zvítězil v dorážce o osm. Ve druhé dvojici hostující Jaroslav Hažva jasně přehrával domácího Petra Miku. Náchod dokonce stáhl náskok domácích v celkově poražených kuželkách na dvě před závěrečnou dráhou. Ten nakonec domácí hráči navýšili na sedm kolků a uhráli bod.

KK PSJ Jihlava hostila Jiskru Kovářskou, a to jak se bude zápas vyvíjet stanovil Robin Parkan s Filipem Dejdou hned na úvodní dráze. Oba dva získali body a nahráli pro klid v domácím družstvu náskok 88 kuželek. Robin Parkan porazil výborných 626 kuželek, což je nejlepší výkon na jihlavské dráze v této sezóně. Ve střední části získala obě družstva po bodu. Čestný bod na konto Jiskry Kovářské připsal David Junek po těsné výhře nad Martinem Švorbou, když porazil 582 kuželek. Závěr utkání již probíhal v režii domácích. Osvědčená dvojice Jan Kotyza se Stanislavem Partlem bez větších problémů dovedla utkání do vítězného konce a Jihlava je tak jen krůček od mistrovského titulu.

Slavoj Praha má stále naději na třetí příčku a tak potřeboval v Dačicích zvítězit. Zajímavé utkání, tak jak bývá v Dačicích zvykem, při početné divácké kulise nakonec vyznělo pro hostující tým. Úvod utkání byl vyrovnaný a domácí poprvé a naposled vedli v celkově poražených kuželkách a to o 38. V této fázi zahrál výborně domácí Jirka Malínek s 613 poraženými kuželkami. Střední část utkání vyzněla jasně pro hosty. Po průměrných výkonech na obou stranách uhráli hosté dva body a v celkově poražených kuželkách vedli o 19. Závěr utkání nevybočil z průměru. Jirka Němec vydřel bod díky výbornému výkonu na prvních dvou drahách. Pak přišel nepochopitelný výpadek. Druhé dvě dráhy na úrovni odborářské soutěže. Naštěstí pro domácí v celkovém součtu měl Jirka o jednu kuželku víc jak Petr Pavlík a bodoval. Druhý duel mezi Karlem Novákem a Stanislavem Březinou byl rovněž hodně vyrovnaný. Nakonec ho rozhodl ve svůj prospěch hráč Slavoje, který vyhrál poslední dráhu rozdílem 12 kuželek. Jirka Němec prohrál poslední dráhu rovněž o 12 kuželek. Do té doby Dačice na kuželky vedly, ale závěr se jím vůbec nevyvedl.

Sestupující z posledního místa Lokomotiva Tábor hostila Sokol Husovice a průběh utkání plně odpovídal postavení družstev v tabulce. Hosté šli hned po úvodní části utkání zásluhou výborných výkonů Zdeňka Vymazala a Tomáše Barányho do vedení. Stejně se utkání vyvíjelo i ve střední části a tak se nakonec domácí dočkali zisku čestného bodu až v samotném závěru, kde se nadařilo hostujícímu Jirkovi Radilovi, který byl střídán a Karel Smažík uhrál bod.

Spartak Přerov je v tabulce na třetím místě a potřeboval na drahách sestupujícího Hagemannu Opava vyhrát a to se mu podařilo. Domácí prohráli úvodní část utkání 2:0 a ztratili 77 kuželek. V dalším průběhu se utkání vyrovnalo. Hráči Přerova uhráli 1,5 bodu, při zisku bodů za poražené kuželky to byla jasná výhra a stále naděje na třetí příčku v konečné tabulce.

V utkání družstev ze středu tabulky, Lokomotiva Česká Třebová Sokol Luhačovice, již v podstatě o nic nešlo. Domácí se konečně probrali z jarní letargie a podali svůj nejlepší letošní výkon. Luhačovice na druhé straně zahrály nejlepší výkon hostujícího družstva a tak se bylo na co dívat. Třebová byla o poznání lepší a zaslouženě zvítězila a to hlavně díky výborným výkonům Pavla Vymazala 636 a Jiřího Hetycha 619. Z hostujícího týmu byl nejlepší Michal Markus 612. 


1. KLZ

Slavia Praha vybojovala dvě kola před koncem mistrovský titul. Blahopřeji.

Ve dvacátém kole byly úspěšnější domácí celky. Zvítězily v pěti utkáních. Jediný úspěch hostujícího družstva zaznamenala Slavia Praha v Českých Velenicích.

Slavia Praha touto výhrou potvrdila prvenství a dvě kola před koncem je jasné, že získává v pořadí třináctý mistrovský titul. Zajímavější bude v závěrečných kolech boj o druhou sestupovou příčku, na kterou aspirují stále tři družstva, i když béčku KK Zábřeh hodně pomohla výhra doma nad Spartakem Přerov. V závěrečných kolech hraje KK Zábřeh „B“ doma s SKK Jičínem a v posledním kole zajíždí do Blanska. SKK Náchod má doma KK Zábřeh „A“ a soutěž zakončí v Jičíně. Jiskra Rýmařov hostí v příštím kole Konstruktivu Praha a poslední zápas hraje v Českých Velenicích.

Slavia Praha disponuje vyrovnaným kádrem hráček a to se projevilo na výkonech i v Českých Velenicích. V úvodní části zápasu hostující hráčky dominovaly a šly do vedení 2:0 s náskokem 96 poražených kuželek. Ve střední části domácí Perta Holá po nejlepším výkonu domácího celku v utkání uhrála pro Velenice bod, to ale bylo ze strany domácích hráček vše. V závěru zápasu se opět projevila herní zkušenost hostujícího celku. Daniela Žďárková s Vladimírou Šťastnou domácím hráčkám nic nedarovaly. Daniela sice měla namále, ale výbornou závěrečnou dráhou těsně přehrála domácí Renatu Navrkalovou.

KK Zábřeh „A“ se představil v Jičíně a nutno podotknout, že vystoupení druhého celku tabulky bylo nevalné. Přísnější kriteria snese pouze výkon Dany Wiedermannové, která porazila 562 kuželek. Když se k jejímu výkonu žádná z hostujících hráček nepřiblížila mohou být hráčky KK Zábřeh rády, že utkání nedopadlo větším fiaskem. Z domácího celku byla nejlepší Lenka Hrdinová výkonem 569 poražených kuželek.

Jeden z kandidátů na druhou sestupovou příčku SKK Náchod se představil v Šumperku. Úvodní část utkání se vyvíjela pro hostující celek příznivě. Michaela Divišová i přestože porazila o pět kuželek méně než její soupeřka uhrála bod a stav utkání byl 1:1 a 11 kuželek ve prospěch domácího celku. Ve střední části přišla pro Náchod pohroma v podobě vynikajícího výkonu Venduly Mederové. Ta porazila 607 kuželek a při dobrám výkonu její spoluhráčky Martéty Strakové to znamenalo jasné vedení KK Šumperk 3:1 a plus 118 kuželek. V závěru utkání již nemohl dobrý výkon náchodské Anety Cvejnové 565 nic změnit na výhře KK Šumperk. Bod a náskok v poražených kuželkách jistila dobrým výkonem Andrea Tatoušková.

Další z kandidátů na sestup KK Zábřeh „B“ hostil Spartak Přerov. Pro domácí hráčky to bylo klíčové utkání. V případě zaváhání a prohry by to s nimi nevypadalo vůbec dobře. Úvod utkání vyzněl jasně pro domácí. Marie Vojtková tentokrát nastupovala z druhého postu sestavy a vyplatilo se. Nejlepší výkon v utkání a vyhraný bod na Lenku Matyášovou. Druhá domácí hráčka měla pozici usnadněnou díky tomu, že se hostující Kristýně Strouhalové vůbec nedařilo. Vedení 2:0 a 82 kuželek do plusu dávalo domácím velkou naději. Ve střední části zápasu se nedařilo domácí Haně Jáňové, a když střídající Eva Sedláková navázala na výkony své spoluhráčky, získaly přerovské hráčky bod. Naštěstí pro Zábřeh uhrála Romana Švubová bod na Gabrielu Novotnou. V závěru utkání hostující celek pomalu ukrajoval díky Kateřině Fajdekové z náskoku domácích. Lenka Horňáková postupně přehrávala Ivanu Sedlákovou a eliminovala rozdíl v poražených kuželkách. Na kontě KK Zábřeh jich nakonec zůstalo 34 a to stačilo na zisk velmi důležitých bodů.

Třetí kandidát na sestup Jiskra Rýmařov se představil v Blansku. Při pohledu na dosažené výkony a konečný výsledek není třeba žádného komentáře. Domácí hráčky i přes svůj nejhorší výkon v soutěži nadělily Rýmařovu kanára a hostující hráčky se budou muset v závěrečných kolech hodně zlepšit, aby si zajistily ligovou příslušnost i pro příští ročník.

Konstruktiva potřebovala proti Slovanu Jirkov vyhrát, aby si zachovala naději na co nejlepší umístění. Domácí hráčky podaly svůj nejlepší výkon v tomto soutěžním ročníku a na to neměly hostující hráčky velkou šanci uspět. Od úvodních hodů se jednalo o vyrovnané utkání. Pak ale přišly výkony Edity Jungvirtové 589 a Lenky Nové 598 a bylo rozhodnuto. Na to nebyly schopny hráčky Slovanu Jirkov odpovědět a to rozhodlo o jasné výhře domácího celku.

Datum: 5. 4. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa