ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

18. kolo ligových soutěží

V 1. KLM vede tabulku KK PSJ Jihlava. Po výhře nad SKK Náchod má po tomto kole náskok tří bodů. V 1. KLZ se po tomto kole na špici nic nezměnilo. Oba vedoucí celky venku zvítězily. Slavia Praha má na čele tabulky stále náskok pěti bodu na KK Zábřeh „B“. O překvapení se na úkor pražské Konstruktivy postaraly hráčky SKK Náchod, které zvítězily 7:1.

1. KLM

Bilance kola je příznivější pro domácí celky. Ty dokázaly zvítězit ve třech utkáních, hosté zvítězili dvakrát a utkání v Opavě skončilo nerozhodně. Asi nejdůležitější utkání, které mohlo hodně napovědět o tom, kdo bude mít blíže k titulu, se hrálo v Jihlavě. Domácí PSJ v dramatickém utkání zvítězila nad SKK Náchodem 5:3 a na čele tabulky má nyní náskok tří bodů. Na opačném konci tabulky je s největší pravděpodobností o sestupujících rozhodnuto. Lokomotiva Tábor to ma jasné a Hagemann Opava může na záchranu pomýšlet jen v teoretické rovině.

Domácí KK PSJ Jihlava hostila druhého v pořadí SKK Náchod. Ve vyrovnaném utkání, ve kterém získala obě družstva po třech bodech, rozhodovaly poražené kuželky. Těch nakonec měli o 30 víc domácí hráči, kteří tak díky tomuto vítězství získali v tabulce náskok tří bodů. Více v komentáři Standy Partla u výsledků.

Beznadějně poslední v tabulce Lokomotiva Tábor hostila Moravskou Slavii Brno. V úvodu utkání ještě domácí udrželi krok se svým soupeřem. Velkou zásluhu na tom měl Jaroslav Mihál, který po nejlepším výkonu v utkání 616 přehrál nejlepšího na straně soupeře Michala Kratochvíla, který porazil 600 kuželek. V dalším průběhu zápasu jasně dominovali hosté. Morenda již nedala Táboru šanci a jasně zvítězila 7:1.

Centropen Dačice hostil na jaře úspěšné Sokol Husovice. Dalo se očekávat vyrovnané utkání a to samotný průběh zápasu potvrdil. Úvod utkání byl ve znamení výborných výkonů hostujícího Zdeňka Vymazala 600 a Jirky Malinka ze strany domácích 590. Nehráli proti sobě a to znamenalo, že každé družstvo získalo po bodu. Ve střední části zápasu převzali iniciativu domácí hráči Milan Blecha s Petrem Žahourkem. Oba své soupeře porazili a zajistili Dačicím vedení 3:1 při náskoku 37 kuželek. V závěru utkání se dařilo Jiřímu Radilovi, který hrál na Jiřího Němce. V konečném účtování získal bod a to při výhře Davida Plška o jedinou kuželku nad Karlem Novákem znamenalo, že o zisku bodů rozhodovaly poražené kuželky a těch zůstalo nakonec o 10 víc na straně Centropenu Dačice.

Lokomotiva Česká Třebová přišla v tomto kole doma o další body. Tentokrát nestačila na Slavoj Praha. Lokomotiva je v tabulce jara beznadějně poslední pouze se ziskem dvou bodů. Průběh utkání tomuto postavení plně odpovídal. V úvodu a ve střední části utkání udrželi domácí krok se svým soupeřem díky dvěma šestistovkám, které uhráli Pavel Vymazal 616 a Pavel Jiroušek 610. Díky těmto výkonům měla Lokomotiva po celou dobu navrch v poražených kuželkách a stále mohla uvažovat o remíze. Slavoj v závěru bodoval díky výhrám Petra Pavlíka a Igora Búrika. Lokomotiva měla ještě před poslední dráhou náskok 18 kuželek, ale i o ten na poslední dráze přišla a tak se mohli hosté radovat ze zisku dvou bodů.

Se sestupem smířený Hagemann Opava hostil svého souseda v tabulce Jiskru Kovářskou a v případě výhry mohl právě na něj umazat ztrátu, což by mu s největší pravděpodobností s ohledem na počet kol do konce stejně nepomohlo. Jiskra Kovářská měla lepší vstup do utkání, který vyhrála jasně 2:0. Ve vyrovnané střední části domácí dotáhli ztrátu v poražených kuželkách. Poměr byl pro Opavu stále nepříznivý protože hostující Arnošt Werschall přehrál na body Vladimíra Konečného, i když porazil o tři kuželky méně. V závěru utkání nepomohl domácím ani vynikající výkon Jiřího Hendrycha, který hodil první šestistovku na opavské kuželně v této sezóně. Při výhře hostujícího Jaroslava Tejmla nad Pavlem Skopalíkem to znamenalo, že utkání skončilo spravedlivou dělbou bodů.

Spartak Přerov hostil v tomto kole Sokol Luhačovice a utkání to bylo velmi dramatické a vyrovnané. Úvod utkání vyzněl lépe pro hosty, kteří zásluhou výborného výkonu Theodora Marančáka, který přehrál Romana Goldemunda, šli do vedení v poražených kuželkách o 41. Ve druhé dvojici hosté střídali po první dráze Františka Svobodu, ale domácí Petr Maier uhájil bod. Střední část utkání vyzněla po těsných výhrách pro hosty. Luhačovice tak vedly před závěrečnou částí 3:1 při náskoku 54 kuželek. Závěr utkání zahrála domácí dvojice Vlasta Bělíček s Václavem Mazurem na jedničku. Vlastimil Bělíček přehrál s přehledem po výkonu 604 Petra Kudláčka a Václav Mazur po vůbec nejlepším výkonu v zápase 635 porazil Michala Markuse, který nezahrál špatně, ale jeho 608 bylo málo. Spartak Přerov se tak posunul na pěknou třetí příčku v tabulce.


1. KLZ

Čest domácích družstev v tomto kole zachraňovaly celky SKK Jičína a Spartaku Přerov, ve zbývajících utkáních dominovaly hostující celky. Na čele tabulky se v pořadí nic nezměnilo. Oba vedoucí celky zvítězily, a tak je na čele stále Slavia Praha s náskokem pěti bodů před KK Zábřehem „B“. V boji o sestup je situace o hodně zajímavější. SKK Náchod se po výborném výkonu v Praze a výhře 7:1 bodově dotáhl na Jiskru Rýmařov a vystřídal je na první nesestupové příčce.

SKK Jičín hostil KK Šumperk a utkání mělo díky hodně špatnému výkonu hostujících hráček jednoznačný průběh. Hráčky KK Šumperk po nejhorším výkonu družstva v letošním ročníku zcela propadly. O všem hovoří skutečnost, že jejich nejlepší hráčka Kateřina Bezdíčková dosáhla výkonu 498. Vůbec nejhůře dopadla opora hostujícího týmu Nikola Tatoušková, která porazila 447 kuželek. Budiž jí omluvou, že k utkání nastoupila po nemoci. Domácí hráčky zahrály svůj třetí výkon v této sezóně a tak z toho nemohlo být nic jiného než kanár pro hostující celek.

Lokomotiva České Velenice neměla proti KK Zábřehu „A“ nejmenší šanci na případný úspěch. Domácí hráčky bojující o záchranu v soutěži nezačaly utkání nejlépe. Obě prohrály a navíc ztratily díky výbornému výkonu hostující Dany Wiedermannové ml. i v poražených kuželkách. Ve střední části utkání uhrála Renata Navrkalová po nejlepším výkonu domácího družstva bod nad nevýrazně hrající Helenou Sobčákovou. To bylo ze strany domácího celku vše. Závěr opět vyzněl jasně pro hostující celek a to znamená, že záchrana se pro domácí celek vzdaluje mílovými kroky.

Konstruktiva Praha zahrála hluboko pod své možnosti a toho hráčky SKK Náchod náležitě využily. Zahrály druhý nejlepší výkon sezóny na kuželně. Lepší byly pouze hráčky KK Zábřehu „A“ v 6. kole. Výkon domácích byl hodně slabý. Všechny hráčky kromě Veroniky Plasové, která porazila 533 kuželek, se vešly do rozpětí 504–509 kuželek. Náchodu utkání výborně rozehrála Michaela Divišová, která porazila 604 kuželek a to je nejlepší výkon na Konstruktivě v tomto ročníku ligy. Skvěle jí sekundovala Milada Vostřezová, která porazila 581 kuželek. Vedení 2:0 a plus 176 kuželek asi nikdo nepředpokládal. Střední část utkání byla podstatně vyrovnanější. Hráčky SKK Náchod vykřesaly další bod zásluhou těsného vítězství Jany Majerové a tak vedení 3:1 a 187 kuželek k dobru dávalo Náchodu velkou naději na úspěch. Závěrečná fáze utkání se hrála opět v režii hostujícího celku. Aneta Cvejnová potvrdila vzestup formy. Zopakovala dobrý výkon z minulého kola a hladce zvítězila. Eva Majerová pak výhrou pečetila pěkný výkon a dva důležité body pro SKK Náchod.

TJ ČKD Blansko hostilo vedoucí celek tabulky Slavii Praha a utkání to bylo hodně vyrovnané a dramatické. První část zápasu se od úvodních hodů vyvíjela lépe pro domácí. Z celku Slavie měla navrch poze Růžena Smrčková, která nakonec svůj nához dovedla do vítězného konce. Ve druhé dvojici domácí Alena Holcová na prvních dvou dráhách svou soupeřku Šárku Markovou jasně přehrávala. Pak ale nepochopitělně polevila a po třetí dráze, kde nahrála 113, se karta otočila. Zkušená Šárka Marková na poslední dráze nazaváhala a herního výpadku své soupeřky dokonale využila ve svůj prospěch. V úvodní části pak nebodovala za domácí ani Dana Musilová, která po průměrném výkonu porazila 500 kuželek a ještě hůře hrající Blanka Mizerová na ni získala bod, i když nahrála o 10 kuželek méně. Druhá polovina utkání byla hodně vyrovnaná, ale body si opět připisovaly hráčky Slavie. Daniela Žďárková po nejlepším výkonu v utkání 582 přehrála nejlepší v domácím týmu Helenu Daňkovou a Helena Gruszková Kamilu Šmerdovou. O zisk jediného bodu pro Blansko se zasloužila Lenka Kalová, která porazila Vladimíru Šťastnou 3:1.

KK Zábřeh „B“ nestačil v tomto kole v domácícm prostředí na Slovan Jirkov. Hostující hráčky využily neslaného nemastného výkonu domácích hráček v úvodu a šly do vedení 2:0 o 53 kuželek. Ve střední části zápasu uhrála bod pro domácí Romana Švubová, ale Zábřeh ztratil další kuželky díky výrazné prohře Hany Jáňové, kterou střídala Eva Sedláková. V závěru se již nic podstatného neudálo. Obě nejlepší hráčky uhrály pro svá družstva bod a to znamenalo poměrně jasnou výhru Slovanu Jirkov.

Spartak Přerov hostil o záchranu bojující Jiskru Rýmařov. Hostující celek nepřijel v nejsilnější sestavě a to byla voda na mlýn domácích hráček, které se ziskem 13 bodů před utkáním nemohou rozdávat body a to zvláště soupeřkám, které jsou v pořadí za nimi. Úvod utkání byl odehrán zcela v režii domácího celku, a tak ani zaváhání domácí Ivany Sedlákové ve střední části zápasu nemohlo nic změnit na vedení Přerova. V závěru utkání se postarala o nejlepší výkon Michaela Sedláčková, která porazila 599 kuželek. Za Rýmařov zahrála v závěru dobře Romana Valová, která porazila 561 kuželek. Tento výkon však již nemohl nic změnit na jasné výhře domácího celku.

Datum: 22. 3. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa