ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Nová čtyřdráha chloubou Vysočiny

Dne 28. 8. 2008 byla za přítomnosti významných hostů slavnostně uvedena do provozu nová čtyřdráha v Pelhřimově.

Za přítomnosti hejtmana kraje Vysočina RNDr. Vystrčila, pelhřimovských radních v čele se starostou města Leopoldem Bambulou, zástupců kuželkářského svazu, místních kuželkářů a dodavatelských firem byla přestřižena páska a výše jmenovaní prvními hody zahájili provoz.

Místním kuželkářům se tak splnil dlouhodobý sen. Všichni účastníci slavnostní akce obdrželi pěkně zpracovaný almanach – 70 let kuželek v Pelhřimově. Přátelské čtyřutkání 30. 8. 2008 za účasti domácích žen a mužů, bundesligového družstva žen SKK 1926 Helmbrechts (hraje zde odchovankyně Spartaku Pelhřimov Zdena Cyprová) a žirovnických mužů záhájilo ostrý provoz, nejlepší výkon Lukáš Čekal (Ži) 567 bodů/120 HS. Další významnou událostí bylo již tradiční trojutkání Západ–Střed–Východ, pořádané každoročně KKS Vysočina. Nejlepšího výkonu 570 dosáhla Naďa Dobešová v sestavě Východu.

Historie projektu nové kuželny se datuje již od roku 1988, kdy byl zpracován projekt na samostatnou budovu šestidráhy s rehabilitačním zázemím a bytem, ovšem převratné změny ve společnosti připravovanou akci „Z“ odsoudily do archivu. Místní ženy si v devadesátých letech velice dobře vedly v tehdejší federální lize, mužům se podařil postup do III. KLM, ale každý dobře ví, že „domácí“ kuželna je pouze ta, na které se dá pravidelně trénovat.

Nová kuželna je součástí sportovní haly a využívá její zázemí. Výstavbu finančně zajistil kraj Vysočina společně s městem Pelhřimov. Do celkové ceny dodávky se promítly především složité základové podmínky (zakládání na pilotách) a dále požadované vícepráce (venkovní terasa, úprava okolí, oprava nevyhovujících izolací pod stávající halou a další). Součástí stavby bylo i zázemí pro bazén a plaveckou školu. Stavební část prováděla místní firma AGOS v hodnotě 22 325 152 Kč a technologii firma Jiří Daněček J&R Digital v hodnotě 1 861 917 Kč. Automatické stavěče jsou typu Schmid K 800 International, výrobce S.E.S. Kegelbahntechnik GmbH, Stockach, Německo. Elektronika od firmy J&R DIGITAL – kuželky, bowling s. r. o. Vracov, ČR. Hrací desky segmentové, v provedení UV (Glow), Paulyodur, výrobce Pauly Kegelbahnen GmbH, Mayen, Německo. Kuželky Syndur Top, výrobce Rala GmbH, Ludwogshafen, Německo. Koule průměr 160 mm Aramith, výrobce Saluc S.A. Callenelle, Itálie. Toť tedy přesný výčet moderní technologie + dvojí osvětlení kuželny vč. komerčního UV Glow.

Na ověření funkčnosti vnitřní klimatizace zatím nebylo mnoho příležitostí. Stánek je to pěkný, útulný, zvěsti o tom, že to v Pelhřimově vůbec nepadá se snad již také podařilo vyvrátit. Jedinou vadou na kráse je asi pouze jediná sprcha a dvě umyvadla v pěkných šatnách. Argument kuželkářů v projekčním stádiu a v době výstavby, že by měl být poměr minimálně opačný, narazil na odpor se zdůvodněním příslušných norem. Pro zájemce o její využití je jistě lákavé bezprostřední sousedství bazénu venkovního i vnitřního, posilovny, tělocvičen a stávající dvoudráhy, která není sice v přímém sousedství, ale přístupná přes boční šatnu. Ubytování v nedalekém sporthotelu u zimního stadionu, nebo některém penzionu ve městě. Náš oddíl je pouze jedním s uživatelů nového zařízení za cenu 180 Kč/hod./2 dráhy a 350 Kč/hod./4 dráhy + paušální roční nájem 2 ks šaten za 18 000 Kč. Cena pro veřejnost je 260 Kč a 440 Kč. Ten kdo chce ušetřit může si s nostalgií zatrénovat na staré dvoudráze za 130 Kč, veřejnost za 200 Kč/hodinu.

Doufejme, že se v budoucnu bude v Pelhřimově konat přebor ČR některé kategorie nebo přátelské mezistátní utkání. Parametry na to kuželna má, kolaudace v „A“ třídě, platnost rozhodnutí do 31. 7. 2011. Hlediště cca pro 50 diváků + 20 za prosklenou stěnou v prostoru bufetu. Dvě šatny přímo u drah, další větší přes chodbu možno také využít pro větší akci. Největšími a dlouholetými sponzory oddílu jsou společnost SWIETELSKY stavební s. r. o. po finanční stránce a pekárna a cukrárna ADÉLKA po stránce materiální, proto se mohou děti při lednovém turnaji PMN těšit na sladkou odměnu.

Za TJ Spartak Pelhřimov – oddíl kuželkářský, Václav Novotný

Kuželna v Pelhřimově

Kuželna v Pelhřimově

Datum: 22. 11. 2008 | Sekce: Ostatní | Autor: Václav Novotný