ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

6. kolo ligových soutěží

Z důvodu účasti hráču na MS v Banja Luce byla některá utkání 6. kola odložena. V 1. KLM i 1. KLZ se hrálo po čtyřech zápasech a opět měla navrch hostující družstva.

1. KLM

V neúplném 6. kole, ve kterém byla dvě utkání odložena z důvodu účasti hráčů na MS jednotlivců v Banja Luce, získala domácí a hostující družstva po dvou vítězstvích. Díky odloženým utkáním je pořadí v tabulce mírně zkreslené. To však nemění nic na situaci, že vedoucí pozice SKK Náchod nemůže být ani v případě dohrání utkání ohrožena. Na konci tabulky je situace o něco nepřehlednější, protože všechny týmy mají svá utkání odložena. Stále však platí, že Lokomotiva Tábor je na posledním místě bez zisku bodů. V příštím kole se hraje utkání, které může hodně napovědět o tom, kdo bude podzimním mistrem. SKK Náchod hostí příští sobotu družstvo KK PSJ Jihlava. Můžeme očekávat vynikající utkání již jen z toho důvodu, že Jihlava hraje letos venku velmi dobře.

Lokomotiva Tábor zahrála v tomto kole proti Sokolu Luhačovice svůj nejlepší letošní domácí výkon. Na soupeře to nestačilo. Domácí měli v úvodu utkání smůlu, když Jiří Kudláček přehrál Bořivoje Jelínka o jedinou kuželku a to při těsné výhře Milana Fořtera znamenalo po úvodní části remízu a 16 kuželek k dobru pro domácí. Střední část utkání přinesla vynikající souboj mezi domácím Jaroslavem Mihálem a Theodorem Marančákem. Každý z hráčů měl chvíli navrch. Nakonec se štěstěna přiklonila na stranu luhačovického hráče, který zvítězil 3:1. Před závěrečnou části utkání byl stav 2:2. Závěr zápasu již byl jasnou záležitostí pro hostující hráče. Michal Markus s Pavlem Kubálkem převálcovali domácí hráče a dovedli utkání do vítězného konce. Lokomotiva Tábor je na chvostu tabulky stále bez zisku bodů a čeká stále na své první vítězství v tomto soutěžním ročníku.

Spartak Přerov hostil v tomto kole Jiskru Kovářskou. Domácí nedali Jiskře žádnou šanci na případný úspěch. Od úvodních hodů bylo jasné, kdo je na kuželně pánem. V první várce šli domácí do vedení 2:0 zásluhou výborného výkonu Romana Goldemunda. Ten porazil 618 kuželek a nastavil jakým směrem se utkání bude vyvíjet. Ve střední části nevyšel nástup Karlovi Ustohalovi. Na první dráze ztratil 31 kuželek. V dalším průběhu již zbývající dráhy vyhrál a to znamenalo, že celkově zvítězil 3:1, i když v celkovém součtu nahrál o 11 kuželek méně. Druhý přerovský hráč Dalibor Matyáš měl pozici značně ulehčenou díky špatnému výkonu hostujících hráčů. Matyáš jasně vyhrál první dvě dráhy, kde si vytvořil náskok 73 kuželek a na to již střídající Arnošt Werschall i přes zlepšený výkon neměl. Závěr utkání byl ve znamení výborného výkonu domácího Vlastimila Bělíčka, který zahrál nejlepší výkon v utkání, když porazil 634 kuželek. Zvláště třetí dráha v pořadí stála za to. 100 do plných a 81 dorážka hovoří za vše. Kanára odvrátil hostům, až výhrou na poslední dráze, Vlastimil Zeman st., který přehrál těsně Petra Maiera.

Hagemann Opava si potřeboval proti těžkému soupeři spravit reputaci po prohře v minulém domácím utkání se Sokolem Husovice. Opavě se utkání proti Slavoji Praha vyvedlo. Domácí zahráli na svého soupeře nejlepší výkon této sezóny. Utkání se nevyvíjelo vůbec dle představ domácího celku. Slavoji vyšel úvod zápasu. Igor Búrik se Standou Tichým jasně přehráli domácí hráče a s Opavou to nevypadalo vůbec dobře. Slavoj měl náskok 60 kuželek při vedení 2:0. Naštěstí pro domácí to bylo ze strany hostujícího celku vše. V dalším průběhu utkání bodovali pouze domácí. Po na Opavskou kuželnu výborných výkonech zbytku domácích hráčů nakonec Opava s přehledem zvítězila. Nejlepší výkon v utkání zaznamenal domácí Petr Wolf s 573 poraženými kuželkami.

V České Třebové se představili hráči úřadujícho mistra ČR SKK Náchod. Podle papírových předpokladů se očekával vyrovnanější průběh utkání než byla skutečnost. Velký podíl na tom měla skutečnost, že domácí nezopakovali výkony z minulých domácích utkání. Výkon domácích v tomto kole byl zatím nejhorší v tomto soutěžním ročníku. V úvodu utkání získal bod pro Náchod po jasné výhře 4:0 o 55 kuželek Ondřej Sobčák. Velmi blízko měl k zisku bodu i druhý náchodský hráč Roman Straka, ale slabším výkonem na poslední dráze o něj přišel. Ve střední části utkání dominovali hráči SKK Náchod. Petr Holý získal bod po těsné výhře o dvě kuželky až díky výborné poslední dorážce. Martin Kovář pak bez větších problémů přehrál Jiřího Kmoníčka, kterého střídal Tomáš Misař. Vedení 3:1 a plus 83 kuželek po střední části utkání již hodně napovídalo o tom, jak utkání nakonec dopadně. V závěru utkání zahrál výborně náchodský Jaroslav Hažva, který jako jediný překonal šestistovku po výkonu 609 poražených kuželek a nebylo co řešit. Výhra domácího Miloslava Hýbla již nemohla na vítězství SKK Náchod nic změnit.

1. KLZ

V neúplném 6. kole, ve kterém byla dvě utkání odložena z důvodu účasti hráček na MS jednotlivců v Banja Luce a mezistátním utkání dorostu s Polskem, byly opět úspěšnější hostující celky. Ze čtyř odehraných utkání získaly domácí pouze jediné vítězství díky jasné výhře SKK Jičín nad odevzdanou Jiskrou Rýmařov. Díky odloženým utkáním je pořadí v tabulce mírně zkreslené. Slavia Praha je sice po tomto kole na čele, ale KK Zábřeh A má k dobru dvě utkání. Na konci tabulky se nic nezměnilo. Předposlední SKK Náchod má jedno utkání k dobru a poslední Jiskra Rýmařov prohrála v tomto kole v Jičíně.

SKK Jičín měl v tomto kole hodně ulehčenou roli díky špatnému výkonu Jiskry Rýmařov. Jiskře chyběla opora týmu, Věra Tomanová, a bylo to znát. Úvod utkání vyšel na 100 % domácím, vedení 2:0 a 114 kuželek do plusu napovídalo, jakým směrem se bude vývoj utkání ubírat. Střední část utkání upadla do hlubokého podprůměru, ale i přesto Jičín opět zvítězil 2:0 a zvýšil náskok na 201 kuželek. V závěru již hráčky hostujícího týmu hrály na to, aby neodjely s kanárem. To se na konec podařilo. Marcela Tillerová, která se jako jediná dostala z hostujícího týmu přes pětistovku nakonec uhrála bod v zajímavém duelu, kde první dvě dráhy skončily remízou.

Spartak Přerov hostil v tomto kole ambiciozní celek Slovan Jirkov. Domácí hráčky zahrály v tomto kole svůj nejhorší výkon této sezóny. Horší byl zatím v Přerově pouze KK Šumperk. Po vyrovnané úvodní části utkání ztratily ve střední části domácí hráčky náskok v poražených kuželkách, když se v této fázi utkání nedařilo Lence Matyášové. Stav před závěrem 2:2 a 28 kuželek ve prospěch Jirkova dával hostujícímu celku naději na případný úspěch. Závěr utkání zcela vyzněl ve prospěch hostujícího celku. Lucie Tauerová s Jitkou Jindrovou doslova převálcovaly domácí hráčky, kterým ani střídání v závěru nepomohlo k otočení vývoje utkání. Slovan Jirkov tak díky předvedenému výkonu zcela zaslouženě zvítězil.

Úřadující mistr ČR Slavia Praha zajížděl v tomto kole do Zábřehu, kde měl za soupěře béčko KK Zábřeh. Domácí tým působil v tomto utkání odevzdaným dojmem. Domácí hráčky, přestože zahrály svůj letošní nejlepší výkon, na své soupeřky v tomto utkání nestačily. Po úvodní části utkání již Slavia jasně vedla a stejně tak to vypadalo i po střední části zápasu. Závěr zápasu se příliž nelišil od těch předchozích, pouze Lenka Horňáková hrála vyrovnaný duel s Růženou Smrčkovou. Hrálo se o to, zda Slavia nadělí domácím kanára nebo ne. Na konec se štěstí usmálo na domácí. O výhře Lenky Horňákové nakonec rozhodla jediná kuželka, o kterou nahrála víc než její soupeřka.

Nováček soutěže Lokomotiva České Velenice hostil v tomto kole družstvo KK Šumperk, které hraje venku dobře a to jeho hráčky potvrdily i v Českých Velenicích. Domácí tým zatím uhrál v soutěži bod po remíze se Spartakem Přerov v 1.kole soutěže a na domácí výhru bude muset i po tomto kole dál čekat. Úvod utkání vyšel na 100 % hráčkám KK Šumperk. Kateřina Bezdíčková po nejlepším výkonu v utkání hladce porazila Renatu Navrkalovou a druhá hostující hráčka Nikola Tatoušková, přestože na kuželky prohrála o pět, zvítězila na body 3:1 a bylo z toho jasné vedení pro hostující celek. Ve střední části utkání mohly domácí hráčky stav utkání srovnat, ale chyběla jim pověstná kapička štěstí. Při výhře Veroniky Kotrčové prohrála Milena Brychtová svůj duel s Markétou Strakovou o jedinou kuželku. Před závěrem tak domácí hráčky za stavu 1:3 ztrácely 29 kuželek. Závěr utkání byl hodně dramatický. Domácí hráčky zásluhou výborného výkonu Yvety Štarkové mohutně umazávaly z náskoku. Na prvních dvou drahách se dařilo i druhé domácí hráčce. Ta nakonec ve druhé části polevila a to znamenalo výhru a cenné body pro KK Šumperk. Yveta Štarková zahrála výkonem 553 nejlepší nához v utkání.

Datum: 26. 10. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa