ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

5. kolo ligových soutěží

Fiasko domácích týmů, tak lze hodnotit toto kolo. Pohroma v Brně. PSJ Jihlava nadělila Moravské kanára.

1. KLM

Fiasko domácích týmů, tak lze hodnotit toto kolo. Jedinou výhru pro domácí celek uhrálo družstvo SKK Náchod. Bod uhrál Přerov v Praze a KK PSJ Jihlava deklasovala Moravskou Slavii 8:0, když čtyři její hráči pokořili šestistovku. Rekordy kuželny neodolaly v Husovicích. Ani vynikající výkon 634 Zdeňka Vymazala, který je novým rekordem kuželny nepomohl domácím k vítězství. Česká Třebová byla vyrovnanějším družstvem a v novém rekordu kuželny, který má hodnotu 3555 jasně zvítězila.

Na zápas tohoto kola v Brně asi hodně dlouho nezapomenou. Moravská Slavia Brno zahrála jeden ze svých nejhorších zápasů a to při vynikající formě hostující PSJ Jihlavy znamenalo hladkou prohru 8:0. Již úvod utkání začal pro domácí netradičně. Pavel Palián nenavázal na své výkony z minulých domácích utkání a Jihlava jasně úvodní část utkání vyhrála. Střední část utkání zvládli opět hostující hráči na jedničku. V této fázi zápasu zahrál jihlavský Martin Švorba nejlepší výkon v utkání 616. Závěr utkání pečetili hostující Standa Partl s Janem Kotyzou dvěma šestistovkami. Dlouho držel u domácích naději na zisk čestného bodu Petr Mika, ale i to se nakonec nesplnilo. Zahrál sice nejlepší výkon domácího celku 609, ale Standa Partl byl ještě o čtyři kuželky lepší.

Celek Sokola Husovice hostil v tomto kole Lokomotivu Českou Třebovou. Utkání bylo ve znamení rekordních výkonů. Ke smůle domácích, ten za celkový výkon družstva 3555 byl na straně hostujícího celku. Z jednotlivců se vyznamenali na obou stranách jmenovci Zdeněk a Pavel Vymazalové. Domácí Zdeněk porazil 634 kuželek a pokořil rekord kuželny, Pavel Vymazal byl jen o čtyři kuželky horší. Po poměrně vyrovnané první části utkání začali v dalším průběhu zápasu domácí ztrácet až na propastný rozdíl 225 kuželek.

Remízou skončilo zajimávé utkání mezi Slavojem Praha a Spartakem Přerov. Utkání začalo lépe pro domácí díky výkonu Igora Búrika, který porazil 603 kuželek a nahrál na Vladimíra Mánka 108 kuželek. Roman Goldemund kontroval výkonem 591 a srazil náskok domácích na 58 kuželek. Střední část utkání vyzněla pro hostující hráče. Dramatický závěr nakonec rozhodl o spravedlivé dělbě bodů. Obě družstva měla na výhru, domácí k ní měli možná o poznání blíže. Stanislavu Tichému chyběly na Petra Maiera pouhé čtyři kuželky. Závěr utkání se mohl vyvíjet jinak, kdyby Dalibor Matyáš nepokazil předposlední dráhu, kde nahrál 113 kuželek.

Sokol Luhačovice a zvláště pak František Svoboda potrvdil skvělou formu proti nováčkovi soutěže Jiskře Kovářské. Ten atakoval hned v úvodu šestistovku. Nakonec mu na ni chybělo pouhých pět kuželek. Podstatné bylo, že eliminoval nejlepší výkon domácích, který zahrál Vlastimil Zeman ml. 570. Střední část utkání vyzněla lépe pro domácí. Na body šli do vedení 3:1. V poražených kuželkách však ztráceli stále osm kuželek. V závěru utkání na tom byli od úvodních hodů lépe hosté. Pavel Kubálek s Michalem Markusem nedali domácím hráčům nejmenší šanci na případný úspěch, i když Jaroslav Tejml k němu neměl daleko. Pavel Kubálek těžil z výkonu na prvních dvou drahách, pak ztrácel, ale v konečném účtování výhru uhájil. Michal Markus porazil vynikajících 587 kuželek a pečetil tak cennou výhru Sokola Luhačovice.

SKK Náchod zahrál v tomto kole nejlepší výkon v tomto soutěžním ročníku a na to nedokázali hráči Hagemannu Opava odpovědět. Celkově třikrát šli hráči Náchoda přes šestistovku. Nejlepší Pert Holý 631.

1. KLZ

V tomto kole měly hostující celky navrch. Dokázaly zvítězit ve třech utkáních, domácí pouze ve dvou. Slavia Praha nadělila Spartaku Přerov kanára. Hostující celek uhrál pouhé čtyři setové body. V tomto utkání zaznamenala Daniela Žďárková nejlepší výkon v soutěži. Ten má hodnotu 606 kuželek. Bez ztráty bodu jsou na čele tabulky po tomto kole hráčky KK Zábřeh A. Bodově se na ně dotáhly celky Slavie Praha, SKK Jičína a Konstruktivy Praha. Všechny však mají o jedno utkání navíc protože Zábřeh má utkání tohoto kola odloženo. Týmy SKK Náchod i Jiskra Rýmařov v tomto kole prohrály, a tak se na konci tabulky nic nezměnilo.

Slavia Praha převálcovala Spartak Přerov. Hosté si odvážejí z Edenu kanára po prohře 8:0. Slavia zahrála výborně. Výkon 3415 poražených kuželek je zatím nejlepším v soutěži. Toto pěkné číslo pečetila v závěru zápasu vynikajícím výkonem Daniela Žďárková, která porazila 606 kuželek. O odevzdanosti hostujícího celku hovoří i setové body. Ty získaly přerovské hráčky pouhé čtyři.

Lokomotiva České Velenice hostila v tomto kole SKK Jičín. Ve vyrovnaném a dramatickém utkání byly nakonec úspěšnější hráčky Jičína, které zcela zaslouženě zvítězily. Jičín měl velmi dobrý střed utkání, kde jeho hráčky získaly důležitý náskok , který již domácí hráčky stačily v závěru zápasu jen korigovat.

SKK Primátor Náchod prohrál další utkání doma a nevypadá to pro ně vůbec dobře. Tentokrát nestačily jeho hráčky na KK Zábřeh B. Hostujícímu celku zahrála hned v úvodu výborně Olga Ollingerová, která po nejlepším výkonu v utkání 580 zajistila Zábřehu při stavu 1:1 náskok 52 kuželek. Po střední části zápasu, který byl rovněž na body vyrovnaný zvýšil Zábřeh svůj náskok v poražených kuželkách na 111 a to nevpadalo pro domácí dobře. V závěru zápasu pečetila vítězství hostujícího celku Lenka Horňáková výkonem 572 poražených kuželek.

Slovan Jirkov měl v tomto kole roli favorita hodně usnadněnou díky špatnému výkonu Jiskry Rýmařov. Při třech výkonech pod pět set nemohl hostující celek pomýšlet na úspěch. Jirkovu tak stačily k zisku bodů pouze průměrné výkony.

KK Šumperk přišel v tomto kole o další body na domácí hráze. Tentokrát se na domácí hráčky vytáhla Konstruktiva Praha, která v hodně dramatickém utkání nakonec zvítězila. Posila v podobě Lenky Nové hodně pomohla. O dramatickém průběhu utkání hovoří i rozdíly po jednotlivých dráhách. Ty se pohybovaly od +16 do -28 z pohledu domácího celku. Nejlepší výkon v tomto utkání zahrála Edita Jungvirtová, která porazila 564 kuželek.

Datum: 18. 10. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa