ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ligové soutěže zahájily předehrávkami 3. kola

Z důvodu účasti našich družstev v mezinárodních pohárových soutěží začala ligová soutěž pro některé týmy o týden dříve.

První liga mužů

Z důvodu účasti našich družstev v mezinárodních pohárových soutěží začala pro šest týmů ligová soutěž o týden dříve. Vůbec první hody nového soutěžního ročníku se uskutečnily na kuželně pražské Slávie, kde družstvo Slavoje Praha hostilo od 10:00 hod. nováčka soutěže Sokol Kovářskou. Předehrávky nepřinesly žádné překvapení. Domácí družstva po standardních výkonech získala plný počet bodů a nedala hostujícím žádnou šanci na případný úspěch.

Loňský mistr ČR SKK Primátor Náchod se představil na domácí dráze proti Sokolu Luhačovice bez své největší opory Michala Jirouše. V celku hostů se představil bývalý reprezentant Michal Markus a byl to právě on, kdo získal pro hosty jediný bod po nejlepším výkonu v utkání 605. Domácí podali v utkání velmi dobrý výkon a ukázali, že jsou i bez své nejlepší opory silným mužstvem, s kterým se musí počítat. Přes šestistovkovou hranici šli v utkání ještě domácí Petr Holý výkonem 603 a Roman Straka 604 poražených kuželek. Stínem utkání byla první žlutočervená karta v soutěži, kterou obdržel hostující Theodor Marančák za nesportovní chování.

Třetí v pořadí v minulém ročníku KK PSJ Jihlava hostila Lokomotivu Tábor. Jihlava představila v úvodním utkání dvě posily z Kolína, Filipa Dejdu a Daniela Brauna. Domácí šli po úvodu do vedení 2:0 díky výbornému výkonu Robina Parkana, který porazil 601 kuželek a to bylo v tomto utkání nejvíce. Jeho spoluhráč Filip Dejda měl vynikající vstup do náhozu. Po úvodní dráze, kde docílil výkonu 152 to vypadalo na snadný zisk bodu. Opak však byl pravdou. Po druhé vyhrané dráze se karta obrátila. Táborský Miroslav Kašpar na třetí dráze získal bod. Náskok domácího hráče z úvodní dráhy však byl příliš velký a ani remíza na poslední dráze nic nemohla změnit na jeho výhře. Ve střední části zápasu domácí mírně polevili a toho hosté využili ke korigování výsledku na 2,5:1,5 při 84 kuželkách k dobru pro domácí. V závěru se žádné překvapení nekonalo. Jihlavská dvojice Honza Kotyza a Standa Partl (599) podala dobré výkony a dovedla první utkání do vítězného konce.

Slavoj Praha, loni druhý v pořadí, hostil v předehrávce nováčka soutěže Jiskru Kovářskou. Hosté nezvládli úvodní a závěrečnou část zápasu. V těchto fázích utkání byli domácí jasně lepší a to rozhodlo o jejich vítězství. Hostující hráči přehráli domácí pouze ve střední části a to na lepší výsledek nestačilo. Nejlepší výkon v zápase zahrál hráč Slavoje Praha Jaroslav Procházka s 582 poraženými kuželkami.

První liga žen

Hned na úvod soutěže se domácí týmy zapotily. Konstruktiva i Slávia vydřely výhry až v samotných závěrech utkání. KK Šumperk nevyužil domácího prostředí a přenechal body béčku KK Zábřeh. Pouze výhra KK Zábřehu A nad Spartakem Přerov byla přesvědčivější.

Loňský mistr KK Slávia Praha hostil v předehrávce hráčky KK Slovanu Jirkov a hned na úvodu soutěže to bylo dramatické utkání se šťastným koncem pro domácí. Rozdíl v poražených kuželách, když vezmu v potaz pouze rozdíly na konci jednotlivých setů se pohyboval od +17 pro domácí do -18 pro hosty. Před poslední dráhou ještě měly hostující hráčky šest kuželek k dobru a vše bylo otevřené. Na závěrečné dráze zahrála výborně první plné domácí Vladimíra Šťastná, když porazila 106 kuželek. Na svoji soupeřku uhrála 20 kuželek a tento náskok udržela do konce. Její spoluhráčka Daniela Ždárková svoji soupeřku rovněž přehrála a tak z toho nakonec bylo cenné těsné vítězství domácích.

Největší překvapení předehrávek se zrodilo v Šumpeku v místnim derby, kde domácí hráčky hostily béčko KK Zábřeh. KK Šumperk měl lepší vstup do utkání a šel do vedení zásluhou výher Kateřiny Bezdíčkové a Nikoly Tatouškové. Střední část již byla vyrovnaná. Hostující hráčky získaly důležitý bod zásluhou těsné výhry Marie Vojtkové, která přehrála výkonově nejlepší domácí hráčku Markétu Strakovou. V té době měl ještě Šumperk k dobru 56 kuželek. V závěru obě hostující hráčky z tohoto náskoku postupně ukrajovaly až na konečných +7 pro Zábřeh. Závěr utkání výborně zvládla hostující Lenka Horňáková, která zahrála nejlepší výkon v utkání 562.

Konstruktiva Praha hostila SKK Jičín a opět se jednalo o dramatické utkání. Po vyrovnané úvodní části utkání, které skončilo dělbou bodů měly hostující hráčky k dobru 32 kuželek. Ve střední části vše nasvědčovalo tomu, že jičínské hráčky uhrají dva body. Na závěrečné dráze vše pokazily a body šly na konto Konstruktivy. V závěru to bylo jako na houpačce. Na prvních dvou drahách měly jičínské hráčky mírně navrch. Třetí dráha však pro ně byla osudnou. Prohrály 33 kuželek a v závěru již domácí hráčky mírný náskok udržely. Nejlepší výkon podala v utkání hostující Petra Abelová 546.

V utkání KK Zábřeh A proti Spartaku Přerov měly domácí hráčky vynikající vstup do utkání hlavně zásluhou výborného výkonu věkem ještě dorostenky Silvie Horňákové, která porazila 592 kuželek. Spolu s Danou Wiedermannovou ml. uhrály na svoje soupeřky 101 kuželek a šly do vedení 2:0. Další průběh utkání byl již podstatně vyrovnanější. Ve střední části mnoho nechybělo, aby přerovské hráčky uhrály oba body. Výhra Kateřiny Mísařové nad Kamilou Katzerovou o jednu kuželku znamenala před závěrečnou částí vedení Zábřehu 3:1. V té již nedaly domácí hráčky hostům šanci na úspěch. Míša Sedláčková sice přehrála Helenu Sobčákovou, ale Dana Wiedermannovou st. již po třech drahách věděla, že uhrála nad Hanou Goldemundovou bod a v podstatě bylo rozhodnuto.

Datum: 14. 9. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa