ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Liga mužů stále zajímavá

Liga mužů ani po tomto kole neztratila na zajímavosti. O stříbrné a bronzové medaile bojuje trojice družstev se shodným počtem bodů. V lize žen už je v podstatě rozhodnuto o všem. Sestupující jsou známí.

První liga mužů

Liga mužů ani po tomto kole neztratila na zajímavosti. O stříbrné a bronzové medaile bojuje trojice družstev se shodným počtem bodů, Opava, Slavoj a Luhačovice, a je nutné počítat i s Jihlavou, která má odložena utkání se dvěma družstvy právě z této trojice. Toto kolo ještě přidalo na zajímavosti bojům o záchranu. Nepočítalo se s domácí prohrou Přerova s Rokycany a tím pádem i Rokycany, přestože jim zbývá sehrát jediné utkání, mají reálnou šanci na záchranu. Rokycany aby sestoupily, musí dva z trojice Přerov, Loučovice a Husovice alespoň jednou bodovat a podíváme-li se na jejich zbývající soupeře, nebudou to mít lehké. Rokycany poprvé vyhrály venku. Náchod v derby s Českou Třebovou překonal o dvě kuželky rekord kuželny. Nejlepší sezónní výkon na kuželně v Náchodě předvedl Michal Jirouš a v Opavě Michal Markus. Zajímavý je i pohled na jarní tabulku. Celá její spodní polovina je v jednom jediném bodu.

Ve výborném derby v Náchodě zvítězil favorit. Domácí Náchod překonal rekord kuželny, Česká Třebová zde byla nejlepším hostujícím družstvem v sezóně. Nejlepší výkon tohoto ročníku v Náchodě předvedl Michal Jirouš (sedmý výkon soutěže) a nejlepším hostujícím hráčem je v této sezóně v Náchodě Pavel Vymazal. Do náchodského top ten se zařadil ještě Martin Kovář. Velice zajímavý a dramatický byl i průběh utkání. Hosté se ujali vedení 0:2 a ještě po druhé třetině, za stavu 2:2 vedli o třicet kolků. První dráha, proti skvělému Michalu Jiroušovi, se nepovedla Jiřímu Koníčkovi a podobné to bylo i na třetí dráze a bylo rozhodnuto, že body zůstanou v Náchodě.

Slavoj hraje utkání tohoto kola až za týden, ale minulou sobotu předehrával utkání 22.kola v Rokycanech. Hned v úvodu se ujal vedení 0:2 a to už uhájil až do konce. Domácí mu k tomu pomohli nejslabším domácím výkonem. Na čtvrté místo rokycanského žebříčku se zařadil Martin Kozel.

Luhačovice hostily jednoho z účastníků boje o záchranu, Loučovice a po kvalitním výkonu mu nedali žádnou šanci. Nejblíže k česnému bodu hostí měl Josef Sysel. Ten na poslední dráze neudržel proti Františku Svobodovi vedení o 23 kuželky. Ani kvalitní výkon Miroslava Pešadíka nestačil na nejlepšího hráče utkání Theodora Marančáka.

Oboustranně průměrné utkání se hrálo v sobotu v Opavě, kde domácí hostili Moravskou Slavii. Hosté dokázali udržet vyrovnaný stav jen v první části zápasu. Potom už domácí hráči průběh utkání ovládli. Z průměru výrazně vybočil Michal Markus, nejlepším sezónním opavským výkonem. Na první šestistovku letos v Opavě zatím marně čekají.

Důležité utkání z hlediska udržení v soutěži se hrálo v Táboře. Domácí hráči přehráli Husovice a už mohou asi klidně spát. Základ úspěchu dal Jaroslav Mihál, který čtvrtým nejlepším táborským výkonem v sezóně přehrál nejlepšího hráče hostí, Petra Pospíšilíka. Nebyl to však konec domácím starostem. Hosté se vzpamatovali a po skončení druhé třetiny zápasu dokonce o jednu kuželku vedli, za stavu 3:1 pro domácí. Nic nebylo ztraceno. Svoje si v závěru uhrál Petr Nečas, ale vůbec se nedařilo Jiřímu Radilovi a nepomohlo ani střídání.

Přerov hostil Rokycany. Postavení ani jednoho z družstev v tabulce není příliš záviděníhodné. Přesto se očekávala jasná výhra domácího družstva. Hned úvod připravil domácím šok. Tradiční domácí opora, Roman Goldemund, nestačila na výborného Davida Braniše a ani jeden dílčí bod nepovolil Petru Maierovi Michal Šilhavý. Po první dráze druhé části už vedli hosté o 102 kuželky. Potom se teprve domácí začali vzpamatovávat. Výborný výkon v závěru předvedl Dalibor Matyáš, jenomže výhra Václava Mazura o jedinou kuželku byla málo. Hosté se domácím na poslední dráze snažili všemožně pomáhat, ale „méně už to nešlo“.

V nedělní předehrávce v Opavě už se Rokycanům nedařilo tak jako v sobotu v Přerově a předvedly nejnižší výkon ze všech družstev, která v Opavě hrála. Opavě tak téměř shodný výkon s tím sobotním stačil k ještě k jednodušší výhře než proti Moravské Slavii. Opět byl v utkání nejlepší Michal Markus, tentokrát už výkonem srovnatelným s většinou svých kolegů.

První liga žen

V lize žen už je v podstatě rozhodnuto o všem. Sestupující jsou známí. Kolín má sice ještě drobnou teoretickou šanci, ale ta by se rovnala při jejím splnění spíše zázraku. Pořadí už se, když se podíváme na zbývající soupeře, s největší pravděpodobností nebude měnit ani na medailových pozicích. Šumperk zaostal v Kutné Hoře pouhých 6 kuželek za rekordem kuželny. Nejlepší v kole byl Zábřeh A a Dana Wiedermannová mladší. Slavia dosáhla sezónního maxima v Zábřehu. Konstruktiva na jaře vyhrála jediné utkání.

Přerovu se proti favoritovi utkání, Zábřehu A, vydařil, díky Kristýně Strouhalové, pouze úvod utkání. Potom už zápas ovládly hostující hráčky. Šanci na bod z domácího družstva měla ještě Kamila Katzerová. Ta nedokázala na poslední dráze smazat ztrátu pěti kuželek proti nepříliš dobře hrající Haně Wiedermannové. A také Zuzana Pěchová, které se příliš nevydařila poslední dráha. Velmi dobré výkony předvedly Dana Wiedermannová mladší a Jitka Killarová. Obě se zařadily mezi šest nejlepších hráček v Přerově. Nejslabší domácí výkon Přerova v sezóně nemohl na úřadujícího mistra stačit. Lepší než Zábřeh byla v Přerově jen Slavia a v jediném utkání domácí družstvo.

Blansko na jaře úspěšně sbírá body a již několik kol má zajištěny medaile. O to větším překvapením je jeho prohra v Náchodě, který ještě před nedávnem měl hodně starostí se zajištěním prvoligové příslušnosti pro příští sezónu. První polovina startu úvodní čtveřice patřila hostujícím hráčkám, druhá naopak domácím. Výsledek se podařilo otočit jen Anetě Cvejnové. V prostřední části jasně přehrála Dana Adamů Alenu Holcovou. Nerozhodný stav zachránila výbornou poslední dráhou Helena Daňková. Vedení domácího družstva o 55 kuželek ještě nic neznamenalo, protože za hostující ženy nastupovaly v závěru Zdeňka Ševčíková a Lenka Kalová. Obě dvě si svůj sobotní výkon ale za rámeček určitě nedají.

Jičín v Chomutově v boji o čtvrtou příčku s domácím Jirkovem propadl. Utkání mělo až nečekaně jednoznačný průběh. Domácí hráčky předváděly na chomutovské poměry solidní a vyrovnané výkony. Ostatně hostující hráčky předvedly vyrovnané výkony také, ale pod hranicí 500 kuželek. Od pohromy zachránila hostující družstvo skvělým výkonem pouhé čtyři kuželky za rekordem kuželny Lenka Hrdinová.

Rezerva Zábřeha, jestli se to tak vůbec dá napsat o družstvu, které hraje nejvyšší soutěž, má výborné jaro. Přesvědčila se o tom Konstruktiva, které se naopak na jaře vůbec nedaří. Získala zatím pouhé dva body. Utkání bylo dlouho velmi vyrovnané. Až teprve první dráha poslední čtveřice rozhodla. Na ní přehrála kvalitně hrající Lenka Horňáková svou soupeřku o 43 kuželky a výhru domácího družstva dovršila na dráze poslední.

Poslední jiskřička naděje na záchranu v soutěži zhasla Kolínu v utkání se Šumperkem (jedna teoretická možnost ještě existuje, ale ta už je opravdu jenom teoretická). Téměř po celé utkání domácí ženy vedly. Poslední dvě dráhy ale nezvládly. Jenom Andrea Tatoušková, hrající druhou polovinu svého startu výborně (294), přehrála svou soupeřku na těchto dvou drahách o 74 kuželky. Kolín předvedl svůj nadprůměrný domácí výkon. Nestačil. Šumperk zde byl v této sezóně ze všech nejlepší a zaostal pouhých 6 kuželek za rekordem kuželny.

V nedělní dohrávce 17.kola ženy Slavie překvapení v Zábřehu nepřipustily. Předvedly výrazně nejlepší výkon na zábřežské kuželně v letošní sezóně. Tři hráčky, Růžena Smrčková, Vladimíra Šťastná a Šárka Marková, se zařadily do nejlepší sezónní dvanáctky startů na zdejší kuželně. Z domácího družstva, po sobotním náročném utkání s Konstruktivou, dokázaly držet krok s hostujícími hráčkami jen Hana Jáňová a Romana Švubová.

Datum: 7. 4. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda