ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Tabulka ligy žen začíná krystalizovat

Utkání dvou nejlepších mužských družstev minulé sezóny vyznělo jasně pro Náchod. Překvapení kola se zrodilo v České Třebové. Mezi ženami už jsou zřejmá družstva, která budou bojovat o medaile a také družstva, která budou mít hodně starostí se záchranou v soutěži.

První liga mužů

Utkání dvou nejlepších družstev minulé sezóny vyznělo jasně pro Náchod. Překvapení kola se zrodilo v České Třebové. Bronzový medailista zde nestačil na Luhačovice. Je to druhá domácí prohra České Třebové. Nejlepší výkon sezóny se zrodil v Brně v podání domácí Moravské Slavie. Jihlavě zde šestý nejlepší výkon sezóny nestačil na body. Druhý, třetí a osmý nejlepší výkon sezóny zde předvedli Pavel Palian, Robin Parkan a Miroslav Milan. Čtvrtý nejlepší výkon sezóny patří od soboty Zdeňku Vymazalovi, který zaostal pouhých sedm kuželek za rekordem vyškovské kuželny.

Jasná výhra Náchoda nad Slavojem se nerodila příliš lehce. V úvodu se nedařilo Igoru Búrikovi a to znamenalo mírné vedení domácího družstva i přes nejlepší výkon utkání Antona Stašáka. Ve druhé části utkání získali oba domácí hráči body pro družstvo až výrazným vítězstvím na poslední dráze. Nezvykle se musel strachovat o bod pro družstvo i Michal Jirouš v duelu s Martinem Kozlem. Nakonec vyhrál po svém daleko nejslabším domácím výkonu o jedinou kuželku.

Luhačovicím se venku letos daří (jsou po Náchodu druhým nejlepším družstvem a dovezly už 10 bodů) a neodolala jim ani kuželna v České Třebové. Utkání bylo velmi vyrovnané. Družstva se střídala ve vedení a ještě šedesát hodů před koncem byl rozdíl jediné kuželky ve prospěch hostí. Potom se přestalo dařit Miloslavu Hýblovi a bylo rozhodnuto. Výborně zvládl závěr Theodor Marančák.

Opava, jeden z aspirantů na některou z medailí, hostila sestupem ohrožený Přerov. Co se týká dílčích bodů, bylo utkání vcelku vyrovnané. Všechny tři části skončily smírně 1:1. Jenomže v úvodu se nedařilo Karlu Ustohalovi a v prostřední části ještě méně Václavu Mazurovi a tak rozdíl v kuželkách narostl v dostatečné míře pro domácí družstvo. I přes nepříliš vydařený start domácích hráčů do závěrečné části zápasu se ukázal náskok jako dostatečný. K zisku bodu za remízu pro Přerov neměl daleko Roman Goldemund. Rozhodla až závěrečná dorážka a nebo spíše Romanova druhá dráha.

Jihlava, k posílení ambicí na zisk některé z medailí, potřebovala v Brně bodovat. Rozhodně nezahrála špatně. Po mimořádném výkonu České Třebové zde byla druhým nejlepším družstvem. Bylo to ale málo. Domácí Moravská Slavia zahrála ve výborné formě. Do určité míry mělo utkání podobný průběh jako to opavské. Třikrát 1:1 a v každé dvojici jihlavských byl k vidění jeden výborný a jeden spíše průměrný výkon a to bylo na domácí družstvo tentokrát málo. Výborné výkony předvedli Pavel Palian, Robin Parkan, Miroslav Milan a Jiří Němec.

Tábor proti minulým dvěma jarním kolům v domácím prostředí zaostal a na Českou Třebovou ani na Opavu by tento výkon nestačil. Loučovice jsou ale nejhorším družstvem na venkovních kuželnách a tak se ziskem bodů nemělo domácí družstvo žádný problém. Pouze úvodní část, až na výpadek Jana Smoleny na poslední dráze byla vyrovnaná.

Husovice se proti poslednímu družstvu tabulky vypjaly k velmi dobrému výkonu a zblízka atakovaly své domácí maximum. Zásluhou nejlepšího výkonu sezóny na vyškovských drahách Zdeňka Vymazala (sedm kuželek za rekordem kuželny) a kvalitního výkonu Libora Škouly vedlo domácí družstvo pro první části o 151 kuželek a v podstatě již zde mělo zajištěn minimálně jeden bod. Výborně zvládl závěr Petr Pospíšilík a i přes prohru Jiřího Radila s dobře hrajícím Martinem Prokůpkem narostl rozdíl až na konečných 208 kolků.

První liga žen

Tabulka ligy žen začíná krystalizovat. Už jsou zřejmá družstva, která budou bojovat o medaile a také družstva, která budou mít hodně starostí se záchranou v soutěži. Skvěle si vedly ženy Zábřeha na Konstruktivě. Zábřeh zde dosáhl nejlepšího výkonu sezóny a překonal rekord kuželny, stejně tak jako Hana Wiedermannová. Navíc výkon Hany Wiedermannové je druhým a Dany Wiedermannové ml. pátým nejlepším v sezóně. Pátého nejlepšího výkonu sezóny dosáhlo Blansko. Rekord chomutovské čtyřdráhy překonala Jitka Jindrová. Podruhé se dostaly ženy přes 38000 poražených kuželek (38002), což znamená průmět 3167 na družstvo. Čtvrtého nejlepšího výkonu, za který nebyly body, dosáhla Konstruktiva. Šumperk počtvrté vítězí venku a to znamená zisk osmi bodů, zatímco v domácím prostředí jich získal jen pět.

Vedoucí celek, Slavia, hostoval v Náchodě. Z celého utkání byl nejzajímavější úvod. Aneta Cvejnová přišla o 6 kuželek za žlutočervenou kartu a tak nedotáhla do konce slibně se vyvíjející duel s druhou nejlepší hráčkou soutěže, Šárkou Markovou. Na sousedních drahách poslední dorážkou přehrála nejlepší hráčku soutěže, Danielu Žďárovou, Ilona Bezdíčková. V Náchodě tedy měly odehráno ty nejlepší hráčky ve slavistickém družstvu a Slavia vedla o pouhé tři kuželky. V dalším průběhu už ale hostující hráčky utkání ovládly a nedopustily žádné překvapení.

Co ještě dodat k utkání Konstruktivy se Zábřehem A. Všechno podstatné jsem napsal už v úvodu. Po skvělých výkonech sester Wiedermannových vedlo hostující družstvo už po první části utkání o 140 kuželek a už nebylo v podstatě o co hrát. Další průběh utkání už byl podstatně vyrovnanější.

Blansko hostilo družstvo, které je výrazně ohroženo sestupem, Kolín. V polovině utkání vedly domácí ženy 2:1. Skvěle začala Helena Daňková (309). Potom přišel útlum, ale na bod to bohatě stačilo. Naopak Alena Holcová už nedokázala smazat ztrátu, kterou nabrala v úvodu utkání. Ve druhé části zahrála skvěle Zdeňka Dejdová. Zaostala pouhých 5 kuželek za sezónním blanenským maximem. Na domácí družstvo to ale nestačilo. Postaraly se o to nejen domácí jistoty, Zdeňka Ševčíková a Lenka Kalová, ale také slabým výkonem Zuzana Holcmanová.

Jičín hostil v předzápase dnešní dohrávky utkání s vedoucí Slavií poslední družstvo tabulky, Neratovice. Utkání zvládl bez jakýchkoliv problémů, když ani jedna z hostujících hráček nedosáhla na pětistovku. Nevím ale, jestli stejný výkon bude stačit na Slavii. Jedná se totiž o druhý nejslabší domácí výkon jičínského družstva.

Jirkov se blížil hranici rekordu chomutovské kuželny. Přesto přerovské ženy dokázaly po dvě třetiny utkání být rovnocenným partnerem. Přišel závěr a v něm, co se nepodařilo družstvu Jirkov, podařilo se Jitce Jindrové. U rekordního zápisu na chomutovské čtyřdráze se změnilo jméno. Naopak vůbec se nedařilo Ivaně Sedlákové a tak z vyrovnaného utkání se stala jasné záležitost domácích žen.

Na šumpersku se hrálo další derby. Domácí Zábřeh B hostil ženy Šumperka. Tentokrát domácí záloha na body nedosáhla, přestože předvedla svůj nejlepší domácí výkon. Hráčky šumperského družstva zde byly nejlepší ze všech hostujících družstev a na devět kuželek se přiblížily zábřežskému sezónnímu maximu. Svůj vlastní výkon z utkání se Zábřehem A překonaly téměř o 250 kuželek. V domácím družstvu se na čtyři kuželky nejlepšímu výkonu tohoto ročníku soutěže v Zábřehu přiblížila v úvodu utkání Romana Švubová a zajistila domácímu družstvo náskok, který vydržel déle než do poloviny zápasu. V hostujícím družstvu byly velmi dobré Kateřina Bezdíčková a Vendula Mederová.

Dopoledne jsem napsal, že výkon, který předvedly jičínské ženy proti Neratovicím na Slavii stačit nebude. Nestačil, ale mnoho nechybělo. V Jičíně se odehrálo drama. Domácí ženy, s výjimkou jediné třicítky v průběhu celého utkání vedly, aby nakonec odešly poraženy velice těsným rozdílem. V poslední části utkání obě domácí hráčky po třech drahách vedly a nakonec obě prohrály. Kvalitní výkon, pátý nejlepší v sezóně v Jičíně předvedla Daniela Žďárková a vynahradila si včerejší propad.

Datum: 25. 2. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda