ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Posun na stříbro pro Jihlavu a Zábřeh

Náchod má úspěšně za sebou další těžkou překážku v cestě za obhajobou titulu a sice derby v České Třebové. Slavia si dovezla „povinné“ body z Kosmonos, domácí kuželny Neratovic, po rekordních výkonech na zdejší kuželně jak v družstvech tak i v jednotlivkyních (Žďárková).

První liga mužů

Náchod má úspěšně za sebou další těžkou překážku v cestě za obhajobou titulu a sice derby v České Třebové. Neodolal mu rekord tamní kuželny ani v družstvech (3571) ani v jednotlivcích (Hažva 645 – stávající rekord zde překonal i Jirouš 641). Česká Třebová se musela smířit s první letošní domácí ztrátou bodů. Protože vítěznou sérii Opavy přerušila Moravská Slavia, má Náchod v čele už čtyřbodový náskok. Na stříbrnou příčku se vrátila, po výhře nad Slavojem, Jihlava. Přerov dokázal poprvé vyhrát venku, v důležitém utkání družstev z konce tabulky, v Rokycanech. Luhačovicím se na jihu Čech daří. Po Táboru padla jeho zásluhou letos poprvé i bašta Loučovic v Českém Krumlově. Nejlepší v kole byla Moravská Slavia. Pavel Palian dosáhl druhého a Martin Vaněk třetího nejlepšího výkonu v soutěži. Do první desítky se zařadili ještě oba rekordmani z České Třebové. První příčku v pořadí jednotlivců drží bezpečně Michal Jirouš. Před Theodora Marančáka se na druhé místo posunul Pavel Vymazal. Jaroslav Hažva poskočil z osmého místa na čtvrté. Kolo před koncem podzimu jsou ještě tři hráči, kteří neprohráli se soupeřem, Michal Jirouš, Pavel Vymazal a Martin Vaněk.

Derby v České Třebové bylo velmi zajímavé. Úvodní nástup Náchoda (vedeni po první třicítce o 51 kuželek) se podařilo domácímu družstvu eliminovat. Po druhé třetině utkání už vedlo domácí družstvo o 32 kolků. Hned v úvodu závěrečné části nahrála hostující rekordmanská dvojice, Michal Jirouš – Jaroslav Hažva, 44 kuželek a vrátila vedení hostujícímu Náchodu. Do konce svého vystoupení stačila rozdíl zvednout až na 94 kuželek. V domácím družstvu podal velmi dobrý výkon Pavel Vymazal.

Jihlava hostila Slavoj. Na úřadujícího stříbrného medailisty jí kupodivu stačil nejhorší domácí výkon. Jihlava se ujala téměř zanedbatelného vedení po první části, když na jedné straně zahrál velmi dobře Robin Parkan a na druhé straně Igor Búrik. V průběhu druhé třetiny, s jenom průměrnými výkony, se ujali vedení hosté a až poslední dráha této části stanovila vedení o 18 kolků ve prospěch domácí Jihlavy. V závěrečné části se hra dařila o poznání lépe domácí dvojici, která po skvělé třetí dráze Jana Kotyzy zvedla vedení až na 113 kuželek. Neméně výborně zahrál poslední dráhu Petr Pavlík, ale to stačilo jenom na korekci rozdílu.

Opava předvedla v Brně druhý nejlepší výkon z hostujících družstev, i ten byl ale horší než doposud nejhorší domácí výkon Moravské Slavie a tak z toho nic jiného, než po dlouhé době prohra opavského celku, nedalo čekat. Opava udržela vyrovnaný stav jen prvních šedesát hodů. Potom šel výkon opavského dua výrazně dolů a nakonec z toho bylo vedení domácího družstva o 87 kuželek. Uprostřed utkání si družstva „příliš neublížila“. V závěrečné části se druhá polovina disciplíny příliš nepodařila Pavlu Skopalíkovi a tak byl stanoven konečný rozdíl 140 kuželek. Výborné výkony předvedli v tomto utkání Pavel Palian, Martin Vaněk a Josef Něnička.

Loučovicím nestačil tentokrát na Luhačovice ani nejlepší letošní domácí výkon, i když v dramatickém závěru jen velmi těsně. Domácímu družstvu se nedařily hlavně poslední dráhy jednotlivých částí utkání. V první třetině vedly po třech třicítkách o 15 kuželek, nakonec tuto část prohrály o 14. Ve střední části byli hosté lepší a zvedli vedení na 53 kolků a tak se čekalo, co s tím provede domácí jistota Miroslav Pešadík. Před závěrečnou dráhou se zdálo, že ani tentokrát nebude českokrumlovská bašta dobita. V této chvíli už měli oba domácí hráči bod zajištěn a navíc vedlo loučovické družstvo o 22 kolků. Poslední dráha se ale nevydařila Martinu Jirkalovi a tak se z nečekaných bodů radovali hosté.

Boj o pozice v závěrečné části tabulky se odehrál v Rokycanech. Domácí se s Přerovem několikrát vystřídali ve vedení a až závěrečná část vyzněla jasně pro hosty. Hned na první dráze závěrečné třetiny otočila výsledek z -19 na +23 z pohledu hostů dvojice Vladimír Mánek – Dalibor Matyáš. Po třech dráhách této sekce utkání už vedli hosté o 65 a to bylo na zvrat už příliš mnoho. Nejhodnotnější duel utkání se odehrál mezi Josefem Pauchem a Romanem Goldemundem.

První liga žen

Slavia si dovezla „povinné“ body z Kosmonos, domácí kuželny Neratovic, po rekordních výkonech na zdejší kuželně jak v družstvech tak i v jednotlivkyních (Žďárková). Zábřeh A měl o tomto víkendu na pořadu dvojutkání a bez problémů si připsal 4 body a posunul se na druhou příčku tabulky. Kolín zatím boduje jen na venkovních drahách. Přesvědčil se o tom v tomto kole Šumperk. Jičín až překvapivě lehce přehrál Jirkov. Blansko až po boji přehrálo Náchod a Konstruktiva béčko Zábřeha. Nejlepší v kole byla Konstruktiva a druhý nejlepší výkon soutěže si připsala Edita Jungvirtová.

Neratovice na domácí kuželně překonaly hranici 3000 poražených kuželek pouze v prvních dvou kolech. V následujících čtyřech domácích utkáních se jím to nepodařilo. Nepodařilo se to tedy ani proti Slavii, i když jen o jedinou kuželku. Slavia získala výrazný náskok v Kosmonosech hned v úvodu. Střed utkání jí příliš nevyšel. O to lépe vyšel start závěrečné dvojici Slavie, Daniele Žďárkové a Vladimíře Šťastné. Těmto dvěma hráčkám a Šárce Markové patří tři první příčky v žebříčku kuželny v Kosmonosech.

V sobotním utkání hostil Zábřeh A Přerov. Ten mu byl v úvodní části vcelku vyrovnaným soupeřem. Rozhodnutí padlo ve střední části, kdy Hana Wiedermannová a Jitka Killarová vytáhly náskok až na 123 kuželek. V závěrečné části už se výsledek příliš neměnil.

Nedělní utkání Zábřeha A s Jirkovem bylo zcela jednoznačnou záležitostí domácího družstva. Hned v úvodu Hana Wiedermannová nejlepším letošním zábřežským výkonem, za přispění Dany Wiedermannové starší, získala náskok 84 kuželek. Uprostřed utkání domácí hráčky náskok téměř zdvojnásobily a v závěrečném dějství, i přes jenom průměrné výkony, poslaly domácí hráčky hosty domů s „kanárem“.

Blansko hostilo Náchod a po první polovině se muselo o výsledek hodně strachovat. Hostující ženy totiž vedly 1:2 a o 32 kuželek. Blansko v tomto utkání podalo svůj doposud nejslabší domácí výkon a tak musí za body poděkovat Zdeňce Ševčíkové, která svou soupeřku přehrála o 90 kuželek. Výrazný podíl na dvou bodech má i Helena Daňková. Druhá polovina startu se nevydařila Janě Majerové. V opačném případě by byl pro Náchod reálný bod.

Tak jak nakonec vypadá výsledek Konstruktivy s B družstvem Zábřeha jednoznačně, do dvou třetin utkání tomu tak rozhodně nebylo. V úvodu zahrála dobře Petra Najmanová, ale z první čtveřice hráček Konstruktivy byla jediná a tak Zábřeh B vedl před závěrečnou částí utkání 3:1 a 14 kolků. V závěru však přišla ze strany Konstruktivy smršť v podobě výkonů Lenky Bukovské a zvláště Edity Jungvirtové. Ta dosáhla letošního nejlepšího výkonu na Konstruktivě, jenom 3 kuželky za rekordem kuželny. Tato dvojice výrazně přispěla k tomu, že výkon domácího družstva byl tím nejlepším, co bylo v tomto kole a také v letošní sezóně na zdejší kuželně k vidění.

V Jičíně se utkala sousední družstva z tabulky a tak se očekával vyrovnaný souboj. Očekávání se nevyplnilo. Jirkov zde předvedl jeden z nejslabších výkonů. Hned v úvodu zajistila Martina Hrdinová, nejlepším letošním jičínským výkonem, vedení domácímu družstvu téměř o 100 kuželek. Prostřední domácí dvojici se příliš nedařilo, i přesto zvýšila náskok domácího družstva až na 173 kuželky. Závěr už toho na výsledku příliš nezměnil. Od kanára zachránila hostující družstvo, výhrou o jedinou kuželku, Jana Hrouzová. V té chvíli ještě jirkovské ženy nevěděly, že ten kanár je čeká druhý den v Zábřehu.

Kolín ještě doma nebodoval. Venku však už získal bodů pět a v tabulce venkovních utkání mu patří čtvrté místo za Slavií, Zábřehem a Blanskem. Utkání v Šumperku bylo velmi vyrovnané. S výjimkou první třicítky a chvilky v prostřední části utkání měly navrch hostující ženy. Po dvou třetinách vedl Kolín 1:3 a o 27 kuželek. To ještě pro domácí nebylo nic ztraceno. Jenomže kvalitnímu výkonu Andrei Tatouškové nedokázala sekundovat Lenka Kubová a tak se na výsledku už v podstatě nic nezměnilo.

Datum: 18. 11. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda