ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Deváté kolo bez velkých překvapení

V podstatě podle očekávání skončila všechna utkání 9. kola a tak v tabulce k příliš velkým přesunům nedošlo. Slavia neměla s udržením čela tabulky v utkání s Kolínem žádný problém.

První liga mužů

V podstatě podle očekávání skončila všechna utkání 9. kola a tak v tabulce k příliš velkým přesunům nedošlo. Kolo nepřineslo ani žádné rekordní výkony. Pouze Jihlava v Přerově a Igor Búrik na Slávii dosáhli nejlepších výkonů sezóny na těchto kuželnách. Nejlepším v kole byl Michal Jirouš i přesto, že tento jeho výkon byl doposud jeho nejhorší na náchodské kuželně. Za zmínku rozhodně stojí, že všech jeho pět domácích výkonů patří mezi šest nejlepších v Náchodě. Pouze Theodor Marančák zde byl o jednu kuželku lepší, než ten sobotní výkon Michala Jirouše. Zatím ve všech devíti odehraných kolech byl Michal Jirouš v nejlepší relativní šestce kola. Z družstev byl v kole nejlepší Náchod o jedinou kuželku před Českou Třebovou.

Nepříliš dobře vstoupil do utkání Náchod – Moravská Slavia Roman Straka a tak hosté vedli po první třicítce o 30 kuželek. Po další dráze, po výborném výkonu Ondřeje Sobčáka, už bylo všechno jinak. Přesto až do poloviny posledního dějství utkání udržovala Moravská Slavia vyrovnaný stav a šanci na překvapení kola. Potom však začal „úřadovat“ nejlepší hráč soutěže, Michal Jirouš, za přispění Jaroslava Hažvy a bylo rozhodnuto.

Opava opět prodloužila vítěznou šňůru. V domácím utkání s Husovicemi to bylo spíše povinností. Je nutné si ale všimnou toho, že Husovice zde byly nejlepší ze všech hostujících družstev. Hned v úvodu získali Martin Vaněk (přiblížil se na tři kuželky letošnímu opavskému maximu) s Radimem Markem náskok téměř 100 kuželek a ten už se až do konce utkání příliš neměnil. Podle celkových výsledků by se mohlo zdát, že hosté měli blízko k remíze. Při bližším pohledu je zřejmé, že tomu tak nebylo. Michal Markus i Petr Pospíšilík měli bod zajištěn už po třech drahách a tak o výsledku rozhodoval celkový rozdíl. Náskok devadesáti kuželek už hosté na poslední dráze smazat nemohli.

Utkání Loučovic na venkovních drahách bývají velmi často jasnou záležitostí domácího družstva. Nejinak tomu bylo i tentokrát v České Třebové. Rozdíl ve prospěch domácího družstva narůstal hrozivou rychlostí a zastavil se až na čísle 310. Pět výkonů hostujících hráčů se zařadilo mezi deset nejhorších v této sezóně na zdejší kuželně. Jediný, kdo snese z hostí přísnější měřítko, je Miroslav Šuba. V domácím družstvu zahrála dobře hned trojice hráčů, Pavel Vymazal, Jiří Hetych a Pavel Jiroušek.

Všeobecně se očekávalo, jestli Jihlava po kratším výpadku, v Přerově naváže na kvalitní výkony z úvodu sezóny. Podařilo se. V oboustranně kvalitním utkání (až na drobné výjimky) dosáhla Jihlava letošního přerovského maxima. Rozhodoval celkový rozdíl a ten před poslední dráhou narostl ve prospěch Jihlavy až na 125 kuželek. V závěru se ho domácím podařilo částečně zkorigovat. Čtyři hráči tohoto utkání se zařadili mezi šest nejlepších sezónních přerovských výkonů, domácí Roman Goldemund (dvě kuželky za přerovským maximem) a Dalibor Matyáš a hostující Jan Kotyza a Jiří Němec.

Pro Luhačovice hovořilo v utkání Slavoj – Luhačovice lepší postavení v tabulce, pro Slavoj zase domácí dráhy. A domácí dráhy rozhodly. Dvě třetiny utkání hovořily jasně pro domácí družstvo. To vedlo už 4:0 a o 92 kuželek. Přestože závěrečná dvojice hostí, Theodor Marančák – Pavel Kubálek, je svými kvalitami známá, stáhnout tak vysokou ztrátu k zisku jednoho bodu bylo nad jejich síly. Kvalitně, zatím nejlíp v sezóně na kuželně Slavie, zahrál Igor Búrik.

V Táboře se utkali dva z možných kandidátů na boj o záchranu. Utkání lépe zvládl domácí Tábor, přestože ke svým předchozím domácím výkonům nic nepřidal. Rokycany zahrály v Táboře špatně. Jen v úvodu držely s domácími krok a Martin Prokůpek prohrál až pokaženou poslední dráhou. Potom už jasně vládli domácí hráči. Čestný úspěch hostí zaznamenal až výrazně zlepšenou hrou na posledních dvou drahách Pavel Honsa.

První liga žen

Slavia neměla s udržením čela tabulky v utkání s Kolínem žádný problém (myslím tím trochu dopředu, protože v současné chvíli mohla klidně i prohrát a o první příčku by nepřišla). Blansko přehrálo ve druhé půli Šumperk a kdo vyhraje derby v Zábřehu, o tom asi nebylo pochyb. A tak z té přední části tabulky neuspěla jen Konstruktiva a Jičín. V zvěru tabulky se před Kolínem začíná vytvářet propast. Nejlepší výkon soutěže předvedla Michaela Sedláčková a přispěla tak i ke třetímu nejlepšímu výkonu sezóny svého družstva. Daniela Žďárková zvedla sezónní maximum na Slavii. Bez ztráty bodu se soupeřkou už zůstala jen Jitka Killarová. Jirkov vyhrál na druhý nejnižší výkon, na jaký letos některé z družstev bodovalo.

Kolín držel vyrovnaný stav na Slavii jen v první třetině. O tom, že Slavia půjde do druhé části s náskokem 31 kuželek rozhodla skvělou poslední dráhou Růžena Smrčková. Potom už pro Slavii nevznikl žádný problém. Ve velmi dobré formě hraje duo slavistických posil, Daniela Žďárková a Vladimíra Šťastná.

Blansko předvedlo jeden ze svých nejslabších domácích výkonů. Šumperk na tom nebyl mezi hostujícími družstvy lépe a tak to nakonec na body domácímu družstvu stačilo. Šumperk se v polovině ujal vedení 1:2, ale protože Nikola Tatoušková ztratila s Helenou Daňkovou na poslední dráze 45 kolků, prohrával o 14 kuželek. Protože ve druhé části totálně zklamala Andrea Tatoušková a spoluhráčky jí příliš nepomohly, proměnilo trio domácích hráček utkání v jasnou záležitost Blanska.

Při derby utkání v Zábřehu se netipovalo na to, které družstvo utkání vyhraje, ale jak vysoká bude prohra B družstva. Trenér áčka tipoval 1:7 a tip mu zhatila o jedinou kuželku Lenka Horňáková. V úvodu šlo do vedení o 30 kuželek překvapivě B družstvo. To proto, že Romana Švubová se dokázala vyrovnat těm nejlepším hráčkám A družstva, a reprezentantku na všech úrovních, Hanu Wiedermannovou, porazila o 48 kuželek.

Utkání, jehož dramatičnosti byly poplatné i výkony většiny hráček, se hrálo v Chomutově mezi domácím Jirkovem a Konstruktivou. V první části se rozdíl v poražených kuželkách přesypával z jedné strany na druhou, až nakonec zásluhou velmi dobré dráhy Pavlíny Polcarové byl výrazných 45 pro domácí. Uprostřed utkání si hráčky příliš „neublížili“ a tak před závěrečnou částí byl rozdíl jen o 5 kuželek vyšší. Poslední dějství se změnilo v dostihy. Čekalo se, zda dobře hrající Lenka Bukovská ztrátu smaže a nebo ne. Nepodařilo se. I přesto si ale Konstruktiva mohla odvést bod. V duelu Jany Hrouzové s Editou Jungvirtovou jí k tomu chyběly tři kuželky a závěrečná dorážka Edity Jungvirtové 48 vypovídá vcelku jasně.

Náchodské ženy měly v sobotu svůj den. Své domácí maximum zvedly o plných 90 kuželek. Naopak Jičín zklamal a byl v Náchodě ze všech družstev nejhorší. Domácí družstvo mohlo po delší době odehrát utkání v klidu, bez obav o výsledek. Kvalitní výkony předvedly Dana Adamů a Aneta Cvejnová. V závěru se ještě hostujícímu družstvu vydařilo střídání. To ale mělo vliv už jenom na výši prohry.

Také Přerov zvedl výrazně své domácí maximum a tak poslední a navíc ještě oslabený tým Neratovic mu nemohl být vážným soupeřem. O třídu předčila všechny aktérky tohoto utkání nejlepším výkonem soutěže Michaela Sedláčková. Od kanára zachránila hostující družstvo Petra Jechová remízou se Zdeňkou Uhlířovou.

Datum: 12. 11. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda