ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Náchod dotáhl Jihlavu, Slavia a Zábřeh stále bez prohry

V mužské lize Jihlava poprvé prohrává na kuželně loňského medailisty, České Třebové. Náchod poráží doposud neporažené družstvo Luhačovic a srovnává s Jihlavou krok. Mezi ženami krok s dvojicí favoritů, kteří ani v tomto kole nezaváhali, už drží jenom Blansko.

První liga mužů

Už po čtyřech kolech skončila v Jihlavě výrazná předsezónní posila, Zdeněk Dvořák. Ten se vrátil na hostování do mateřského oddílu, Českých Velenic. Jihlava poprvé prohrává na kuželně loňského medailisty, České Třebové. Náchod poráží doposud neporažené družstvo Luhačovic a srovnává s Jihlavou krok. Husovice získávají historicky první prvoligové body a odsouvají na poslední příčku Přerov. Čtyři družstva se dostala v tomto kole za hranici 3500, což je zatím v letošním ročníku ojedinělý jev.

Česká Třebová překonala oba rekordy kuželny (jednotlivců Jiří Hetych) a porazila bez problémů vedoucí Jihlavu. Rozhodující náskok získala hned v úvodu utkání, když Karel Zubalík po výborném výkonu porazil vysoko Robina Parkana a dvojice střídajících nováčků v jihlavském prvoligovém drezu nestačila na kvality Pavla Vymazala. Vítězství České Třebové dovršil nejlepším výkonem kola Jiří Hetych.

Náchod hostil doposud neporažené Luhačovice. Utkání bylo hodně dlouho velmi vyrovnané. Šedesát hodů před koncem se dostali hosté do vedení. Následovala však z jejich strany velmi nepovedená dráha (Theodor Marančák 120 a Petr Kudláček 108). Naopak domácím hráčů vyšla druhá šedesátka skvěle (Jaroslav Hažva 336 a Michal Jirouš 328) a bylo rozhodnuto. Ještě jedna zajímavost. Theodor Marančák byl zatím ve všech pěti kolech v nejlepší šestce kola podle absolutních výkonů.

Opava hostila loňského stříbrného medailistu, Slavoj, a až nečekaně snadno získala třetí vítězství v řadě. Slavoji se po návratu z Evropského poháru nedaří. V úvodu utkání vůbec nevyšel start Antonu Stašákovi a předsezónní turnajovou formu zatím marně hledá Stanislav Březina. Od titulu „nejméně padavá kuželna v 1.lize“ zachraňuje Opavu, zato zcela jednoznačně, Český Krumlov.

Moravská Slavia je doma k poražení jen zcela výjimečně. Tuto zkušenost získali na vlastní kůži v tomto kole i hráči exnováčka první ligy Rokycan. Z družstva, které na Moravské Slavii hrálo, ji může mít z dřívějších prvoligových startů jen Pavel Honsa. Doufám, že se příliš nepletu. Vyrovnaný stav udrželi hosté jen 90 hodů. Velmi dobře, jako téměř vždy na domácí kuželně, zahrál nestárnoucí Pavel Palian. V závěru se vůbec nedařilo Michalu Šilhavému. Výkon pod 500 se na zdejší kuželně vidí jen velmi ojediněle i v nižších soutěžích.

Husovice konečně předvedly výkon, který odpovídá výkonům, které předváděly v loňském suverénním tažení druhou ligou. Výrazný náskok získali husovičtí hráči hned v úvodu, kdy zaostala, prozatím jednoznačná, jednička v týmu, Zdeněk Vymazal, jedinou kuželku za letošním vyškovským maximem a dobře ho podpořil i spoluhráč Libor Škoula. Další průběh utkání byl už poměrně vyrovnaný. Husovice prakticky jen udržovaly náskok (je to jen optický dojem, jinak si nedokážu představit, jak by se kuželky hrály na udržování náskoku).

Ve vyrovnaném utkání Tábora s Přerovem se nejlepší hráči utkali hned v úvodu. Úspěšnější byl Roman Goldemund druhým nejlepším sezónním výkonem na kuželně v Táboře. Uprostřed zaostal trochu za výkony ostatních hráčů Jakub Pleban. Definitivní rozhodnutí padlo až ve dvojici Zdeněk Samec a Petr Maier.

První liga žen

Krok s dvojicí favoritů, kteří ani v tomto kole nezaváhali, už drží jenom Blansko. To v tomto kole předvedlo zatím nejvyšší výkon sezóny, pouhých 16 kuželek za rekordem blanenské kuželny. Z vedoucí dvojice, Zábřeh A – Slavia, měla více starostí se ziskem bodů Slavia. První prvoligové body získal Zábřeh B. Poprvé letos bodoval i Kolín a tak s prázdným kontem jsou už jen Neratovice.

Respekt jičínských žen ze soupeře, úřadujícího mistra ČR Zábřeha, byl, zdá se, příliš veliký. Prezentoval se z toho daleko nejslabší domácí výkon jičínského družstva, zatím co Zábřeh zde byl zatím ze všech nejlepší. Vznikla tak zcela jednoznačná prohra Jičína. Výborně si vedla Dana Wiedermannová mladší v nejlepším sezónním výkonu jičínských drah.

Slavia se ujala vedení víceméně zásluhou nevýrazného výkonu Jiřiny Kařízkové. Uprostřed se zaskvěla novým rekordem chomutovské kuželny Šárka Marková a navýšila náskok hostujícího družstva. V závěru nestačila Růžena Smrčková na výborný výkon Renaty Rybářové (vyrovnání dosavadního rekordu). Domácí hráčky stahovaly, ale ztráta byla příliš veliká.

Blansko bylo v utkání s neratovickým nováčkem zcela suverénní. Na nejlepší výkon kola, jen těsně za rekordem blanenské kuželny, hostující hráčky ani zdaleka nestačily. Nejlepší výkon kola předvedla také Zdeňka Ševčíková, ale výborných výkonů na straně domácího družstva bylo víc.

Drama s nižšími výkony než v předcházejících kolech bylo k vidění na Konstruktivě. Ta hostila Šumperk. Vedení se přelévalo z jedné strany na druhou. Před poslední dráhou vedlo domácí družstvo o 10 kuželek. Po vyrovnaných posledních plných rozhodovala dorážka. Tu nejlépe zvládla Lenka Kubová a zajistila svému družstvu body, i když bod pro sebe měla zajištěn už z předcházejících tří drah.

Náchod po výborném začátku sezóny rozdává doma body. Po Přerovu si první letošní body odvezl i Kolín. Úvod utkání byl velmi vyrovnaný. Rozdíl mezi družstvy po jednotlivých třicítkách nebyl větší než 4 kuželky. Potom začalo domácí družstvo ztrácet a do konce utkání už se z toho nevzpamatovalo.

Zábřeh B se dostal na domácí kuželně za 3000 poražených kuželek a připsal si proti Přerovu první prvoligové body. Ujal se vedení 2:0. Hostující družstvo vyrovnalo na 2:2, ale ze ztráty v kuželkách příliš neubralo. Největším překvapením sezóny je pro mě zatím Zuzana Pěchová. Vede tabulku jednotlivkyň a zahrála výborně i na těžké kuželně v Zábřehu. Spoluhráčky jí však tentokrát příliš nepomohly.

Datum: 14. 10. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda