ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Nový ligový ročník zahájen

Po pěti měsících jsme se opět dočkali bojů o další mistrovský titul. První kolo něco málo naznačilo, ale teprve další průběh soutěže ukáže, jak na tom družstva skutečně jsou. Nejdříve se podíváme, jak si vedli loňští medailisté.

První liga mužů

Náchod, vcelku bez problémů přehrál Opavu posílenou o navrátivšího se Michala Markuse. Ten, ač porazil o kuželku více, prohrál na body s dobře hrajícím Petrem Holým. Výbornou formu opět prokázal nejlepším výkonem kola Michal Jirouš.

Slavoj, oslabený odchodem Zdeňka Gartuse a Bystrika Vadoviče, ale s novou posilou, Jaroslavem Procházkou, vyhrál na kuželně nováčka Husovic ve Vyškově. Velmi dobře zahrál Zdeněk Vymazal, ale domácím k zisku bodů příliš nepomohly dva slabší výkony a tak vedení, ještě v polovině utkání, neudrželi.

Česká Třebová na zrenovované kuželně, v podstatě v nezměněném složení, přehrála, odchodem Pavla Petrů a Jiřího Dvořáka, silně oslabený Tábor. Stejně, jako často loni, byl nejlepším hráčem domácího družstva, ale i utkání Jiří Hetych.

A jak si vedli nováčci. O jednom z nich, Husovicích, jsem se už zmínil. Druhý, exnováček, Rokycany, hostil Luhačovice, které se loni zachránily na poslední chvíli. Dlouho hráli domácí vyrovnanou partii, až teprve v závěru rozhodl výborným výkonem Theodor Marančák utkání pro hosty.

Zbývají nám ještě dvě utkání. Pro výrazně posílenou Jihlavu o reprezentanty, Jiřího Němce z Dačic a Zdeňka Dvořáka z Českých Velenic, neměly být a ani nebyly Loučovice nebezpečným soupeřem. Ostatní výrazně převýšil Zdeněk Dvořák.

Moravská Slavia bez Jaroslava Slabáka a Miloše Švarcberger měla za soupeře Přerov. Ten nastoupil v, pro mě, překvapivé sestavě. Její plná polovina, když počítám i Dalibora Matyáše, byli bývalí hráči Rosic. Kuželna Moravské Slavie je málo kdy překonatelnou pevností domácího družstva. Jinak tomu nebylo ani tentokrát, pouze v úvodu trochu vystrašil domácí družstvo Roman Goldemund.

První liga žen

Začala nová kuželkářská sezóna. Zda titul obhájí Zábřeh, nebo se na trůn vrátí Slavia a nebo jestli to bude někdo jiný, na to si budeme muset ještě počkat. Každopádně ale první kolo něco málo naznačilo. A jak si v nové sezóně vedly loňské medailistky.

Zábřeh A, u kterého snad došlo k jediné změně, když chybí Pavlína Keprtová, hostil loni dlouho sestupem ohrožený Kolín. Výkon kolínského družstva s jedinou pětistovkou nemohl na domácího mistra stačit.

Za to Slavia výrazně posílila a zdá se, že to s návratem na trůn myslí smrtelně vážně. Z německé nejvyšší soutěže přišly Daniela Žďárová a Vladimíra Šťastná, chybí pouze Michaela Kučerová. Také Konstruktiva posílila o navrátilkyně ze zahraničního studia, ale na Slavii to bylo málo. Slavia získala v úvodu náskok a potom už ho jenom udržovala.

Bronzový medailista, Blansko, hostil nováčka Zábřeh, ale družstvo B. Dvě družstva jednoho oddílu v nejvyšší soutěži je rarita. V české první lize se to zatím ještě nestalo. Na Blansko béčko Zábřeha nestačilo, jak si povede v dalších utkáních uvidíme.

A co nováčci. O béčku Zábřehu už jsem se zmínil. Neratovice hostily na nově zrekonstruované šestidráze v Kosmonosech (na rozdíl od Blanska ale jen na čtyřech drahách) Šumperk. Na omlazené družstvo Šumperka, bez Marie Vojtkové a Elišky Šebestové, domácí družstvo nestačilo.

Jičín hostil Přerov bez Hany Goldemundové, ale s novou posilou Zdeňkou Uhlířovou. Po celé utkání bylo domácí družstvo výrazně lepší a zvítězilo vysokým rozdílem.

Loni zachraňující se Náchod hostil ve velmi dramatickém utkání Jirkov. I přes nejlepší výkon kola Jitky Jindrové byl úvod utkání vyrovnaný. Potom šlo do vedení domácí družstvo a ještě před posledními dvěma drahami vedlo o 30 kuželek. Výborná dráha Ivy Černé vývoj utkání otočila. V závěru bylo o jedinou kuželku šťastnější domácí družstvo.

Datum: 17. 9. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda