ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Nový formát MS světa dospělých

Ve dnech 14. a 15. 6. se v Rakousku konalo další zasedání Sportovní komise NBC. Na programu jednání bylo 8 bodů, které 9 přítomných členů komise projednalo a přijalo několik novinek.

Nejzásadnějším bodem bylo projednání nového hracího systému na MS dospělých, který byl kritizován pro svoji délku a především svojí nemilosrdností pro týmy, které skončí už po odehrání jednoho utkání. Předloženy byly 3 návrhy i s dalšími alternativami, z nichž byl shválen následující. Na MS budou družstva rozdělena do 4 čtyřčlených skupin (A, B, C, D) , ve kterých se utkají týmy každý s každým. Do dalších bojů pak postoupí první dva týmy z každé skupiny, které následně vytvoří dvě čtyřčlenné skupiny (F, G) a sehrají další dvě utkání. Z těchto skupin postoupí první dva týmy, která sehrají dvě semifinále a následné souboje o medaile. Boje ve skupinách potrvají 6 dní, nadstavbové boje pak potrvají další tři dny. MS se tak natáhne o 2 dny, ale nepochybně bude atraktivnější a nebude znamenat konec šancí po 1 nevydařeném utkání. Bystřejší čtenář jistě postřehl, že se ruší soutěž tandemů. Tato disiplína však nemizí na vždy, přesouvá se jen na MS jenotlivců místo soutěže dvojic.

Další novinkou bude zavádění namátkových dopingových kontrol u všech hráčů, kteří jsou reprezentatny svých zemí. Každý národní svaz bude mít za povinnost nahlásit seznamy svých hráčů a ti pak mohou být následně kontrolováni dopingovou komisí a to nejen při zápasech, ale i na tréninku.

Komise se také zabývala návrhem utvoření Evropské ligy, která by byla jakousi nadnárodní dlouhodoubou soutěží 8 – 10 družstev, které by hráli ligy běžným způsobem doma – venku každý s každým. Návrh však byl zamítnut pro vysoké časové a finanční náklady, nehledě na další administrativní problémy, které se ani podrobně neprojednávaly.

Další schválenou inovací je nasazovaní nejlépe osmi umístěných hráču na MS jednolivců pro další šampionát. Nejlepší osmička nebude muset hrát kvalifikaci, ale bude nasazena rovnou do vyřazovacích bojů. Každá země však bude mít možnost nasadit na přidělené místo i jiného hráče. Jednalo se také o přesunutí MS jednotlivců na květen, aby navazovalo na MS družstev. To však bylo zamítnuto pro nadměrně dlouhý program pro některé hráče a funkcionáře.

Významnější změnou v pravidlech budě nově možnost udílení žlutých a žlutočervených karet trenérům, kteří sedí za hráčem. První karta bude varování, po druhé musí trenér hrací prostor opustit. Po dokončení rozehrané dráhy ho však bude moci nahradit asistent. Udílení karet však platí pro hráče a trenéry, kteří jsou v rolích diváků a případné tresty si přenášejí i na dráhu do utkání.

Jednalo se samozřejmě ještě o dalších záležitostech, ty však byly zamítnuty nebo se jednalo o drobné úpravy či pozměnění výkladu některých pravidel.

Máte-li zájem o nějaké doplňují informace, pokusím se na ně v diskuzi zareagovat.

Robin Parkan

Datum: 17. 6. 2007 | Sekce: Reprezentace | Autor: Robin Parkan