ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ženy KK Zábřeh slaví titul mistra ČR

Dvacáté kolo první ligy mužů nerozhodlo o ničem, i když toho hodně naznačilo. Náchod nesmí zaváhat v Zábřehu a nebo doma v derby s Českou Třebovou. Ženy Zábřeha, dvě kola před koncem soutěže, definitivně přerušily jedenáctiletou nadvládu pražské Slavie. K výraznému úspěchu jim gratuluji.

První liga mužů

Dvacáté kolo nerozhodlo o ničem, i když toho hodně naznačilo. Náchod nesmí zaváhat v Zábřehu a nebo doma v derby s Českou Třebovou. Pro Zábřeh by ale prohra s Náchodem znamenala definitivní opuštění soutěže. A derby, to je vždy otevřená záležitost. I kdyby se Náchodu už nic nepodařilo, nesměl by Slavoj zaváhat v Opavě a nebo doma s Přerovem (Přerov je druhým nejlepším družstvem venku). O záchranářských ambicích jednotlivých aspirantů hodně naznačila první jarní výhra Luhačovic nad Dačicemi. Na bronzové medaile ještě může teoreticky dosáhnout sedm družstev, reálná šance je ale pro pět. V soutěži padlo už 185 šestistovek a podílelo se na nich 52 hráčů.

Už se stává tradicí, že Náchod musí o body doma tvrdě bojovat až v závěru utkání. Tentokrát se s Loučovicemi jasně ujal vedení po kvalitních výkonech Jaroslava Hažvy (na jaře poprvé sebral domácí primát v utkání Michalu Jiroušovi) a Romana Straky. Po druhé třetině ale bylo srovnáno na 2:2 a o 24 kuželek vedli hosté. V závěru to nevyšlo nejlepšímu hráči hostí Miroslavu Pešadíkovi a domácí tak neměli se ziskem bodů problém.

Skvěle začal Slavoj proti Moravské Slavii. Především zásluhou nového rekordu kuželny Slavie v podání Bystrika Vadoviče se domácí ujali vedení o 163 kuželek (po třetích drahách už dokonce vedli o 195). Potom se už až do konce utkání nic závratného nedělo a rozdíl v kuželkách zůstal v podstatě stejný.

V České Třebové na jaře překonává domácí družstvo rekordy jako na běžícím pásu. Tentokrát rekord neodolal o celých 37 kuželek. Po dvě třetiny utkání nedal domácímu družstvu Zábřeh vydechnout. Družstva se neustále střídala ve vedení a až teprve zásluhou poslední třicítky ve druhé části se ujalo domácí družstvo vedení 3:1 a o 30 kuželek. Závěrečná dvojice domácích, Miloslav Hýbl a zvláště Jiří Hetych (9 kuželek za rekordem kuželny) předváděla koncert a Zábřeh přestal tempu stačit.

Na poslední chvíli se domácímu Táboru pro utkání s Přerovem omluvil Pavel Petrů a musel narychlo zaskočit náhradník. Přerov se ujal vedení 0:2 po nejlepším výkonu sezóny v Táboře Jiřího Staňka, kterému dobře sekundoval Václav Mazur. Hosté si už po druhé dráze vytvořili náskok 119 kuželek ze kterého domácí hráči až do konce utkání neustále odkrajovali. Tempo odkrajování se ukázalo jako nedostačující. Přerovu ještě 6 kuželek zbylo a tak si odvezl z Tábora bod. Výborně zahrál také domácí Zdeněk Samec.

Po kvalitním výkonu Robina Parkana se ujala Jihlava v utkání s Opavou vedení o 54 kuželek za stavu 1:1. Prostřední část na tomto stavu v podstatě nic nezměnila. V závěru výborný Martin Vaněk z náskoku Jihlavy umazával, ale Pavlu Skopalíkovi nevyšla druhá polovina startu a bylo po opavských nadějích.

Luhačovice si připsaly první jarní body, jejich výkon se ale nezlepšil. Naopak, z těch jarních, domácích byl nejhorší. Za velmi důležité body mohou spíše poděkovat Dačicím, které zde byly ze všech hostujících družstev výrazně nejhorší. Mírný úsměv na tváři mohli mít hosté jen po první části utkání.

První liga žen

Ženy Zábřeha, dvě kola před koncem soutěže, definitivně přerušily jedenáctiletou nadvládu pražské Slavie. K výraznému úspěchu jim gratuluji. Definitivně se loučí minimálně na rok s nejvyšší soutěží Kroměříž. O druhém sestupovém místě ještě není zdaleka rozhodnuto. V minulém zpravodaji jsem se dopustil hrubé chyby, když jsem si důkladně neprostudoval soupeře ohrožených družstev v posledních kolech, a možnost záchrany Vsetína jsem postavil jen do teoretické roviny. Hráčkám Vsetína se za to omlouvám. Je také definitivně rozhodnuto o držitelkách stříbrných medailí. Jsou jimi ženy nejúspěšnějšího družstva v historii českých kuželek, Slavie Praha. O bronzových medailích se rozhodne v závěrečných kolech mezi Blanskem a Jirkovem, teoretickou šanci má Jičín. O její reálnost bude bojovat v příštím kole v Blansku.
Zábřeh nevstoupil do utkání s Kolínem nejlépe. Zvláště Haně Wiedermannové se nedařilo. Od druhé části utkání už byly domácí hráčky jasně lepší. I tak to ale stačilo jen na vyrovnání svého nejslabšího domácího výkonu.

Slavia hrála na Konstruktivě zcela nedeprimována přetržením šňůry titulů a domácímu družstvu nedala žádnou šanci na úspěch, když překonala rekord bránické kuželny o 67 kolků a do zdejších rekordních tabulek se také zapsala Šárka Marková. Svým výkonem vyrovnala čtvrtý nejlepší sezónní výkon ligy a stanovila prozatím počet šestistovek na čtrnáct. Podělilo se o ně 11 hráček.

Skvěle zahrálo Blansko v Náchodě. Lepší zde byly jen suverénky ligy, hráčky Zábřeha a Slavie. Tři hostující hráčky, Alena Holcová, Zdeňka Ševčíková a Lenka Kalová, se zařadily mezi prvních sedm výkonů na náchodské kuželně v tomto ročníku ligy. Ani domácí družstvo nezahrálo špatně. Zvláště úvod mu vyšel výborně a ujalo se vedení 2:0. Dosáhlo svého druhého nejlepšího domácího výkonu a zároveň se jedná o třetí nejvyšší výkon v soutěži, na jaký některé z družstev prohrálo.

Šumperk patřil v Chomutově, v utkání proti domácímu Jirkovu, k jednomu z nejlepších hostujících družstev. Na domácí ženy, bojující o bronzové medaile to ale nestačilo. Škoda, pro Šumperk, slabšího výkonu Elišky Dokoupilové. Utkání mohlo být ještě zajímavější. Kvalitně zahrála Jitka Jindrová, z hostujícího družstva byla nejlepší Lenka Kubová.

Jičín hostil poslední Kroměříž a po výborném výkonu, nejlepším domácím výkonu družstva, ji odsoudil k definitivnímu sestupu. Ani Kroměříž zde, vzhledem k ostatním zde hrajícím družstvům, nezahrála zle. Velmi dobře opět zahrála Jana Holubová. Patří jí na jičínské kuželně třetí místo za jičínským výkonem snů Jitky Killarové a výkonem Martiny Hrdinové z tohoto utkání, který je rekordem kuželny domácích hráček.

Vsetín se ještě ani zdaleka nevzdal. V utkání s Přerovem bojoval ze všech sil a dosáhl svého druhého nejlepšího domácího výkonu. Ujal se vedení 2:0 a o 77 kuželek, když ještě ne patnáctiletá dorostenka Jana Marančáková snadno porazila zkušenou reprezentantku Hanu Goldemundovou. Uprostřed utkání zahrála velmi dobře Michaela Sedláčková a spolu s Dagmar Mrázkovou srovnaly na 2:2. O výhře domácího družstva definitivně rozhodla až poslední dorážka.

Datum: 18. 3. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda