ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Osmnácté kolo ligových soutěží

Vedoucí celek první ligy mužů, Náchod, sehrál od minulého vydání zpravodaje tři domácí utkání. Byl úspěšný jen ze dvou třetin (prohrál v sobotu s výborným Přerovem). V ženské nejvyšší soutěži je Zábřeh za další výraznou překážkou v cestě za titulem a má všechno ve svých rukou. Čekají ho však ještě dvě těžká utkání venku, na Slavii a v Přerově.

První liga mužů

Vedoucí celek, Náchod, sehrál od minulého vydání zpravodaje tři domácí utkání. Byl úspěšný jen ze dvou třetin (prohrál v sobotu s výborným Přerovem). I tak má při shodném počtu utkání všech družstev v tabulce pětibodový náskok a výraznou šanci na další obhajobu titulu. Velkou šanci na obhajobu stříbrných medailí má i Slavoj, se tříbodovým náskokem před dalším družstvem v pořadí. Na konci tabulky se toho příliš nezměnilo. Snad jen to, že ubylo další kolo a kromě tří posledních družstev, Dačic, Zábřeha a Luhačovic už není nikdo jiný ani teoreticky ohrožen. Všechna ostatní družstva mají ještě naději bojovat o bronzové medaile (s větším úsilím a potřebnou dávkou štěstí i o stříbrné).

V dohrávce 14. kola, která se hrála před týdnem, začal v Náchodě lépe hostující Tábor. Ujal se vedení 0:2 a díky kvalitnímu výkonu Jaroslava Mihála o 26 kuželek. Po druhé části už to bylo o 46 při vedení hostí 1:3. V závěru přehrál Petr Holý těsně Pavla Petrů a osud utkání byl v rukou Michala Jirouše. Ten nezklamal a skvělým výkonem dovedl utkání k jasné výhře domácího družstva.

Vývoj sobotního utkání Náchoda s Přerovem byl do značné míry podobný. Přerov šel také do vedení 0:2. Po výborných výkonech Jiřího Staňka a Dalibora Matyáše byl ale rozdíl podstatně vyšší, 81. Uprostřed přidal další šestistovku Václav Mazur. Za stejného stavu 1:3 tentokrát už vedli hosté o 110 (v průběhu střední části utkání to bylo už i o 123). Znovu se čekalo, co s tím provede Michal Jirouš. Opět zahrál skvěle, ale celou ztrátu už tentokrát nesmazal a vedoucí celek tak utrpěl první domácí prohru. Přerov byl v Náchodě daleko nejlepší ze všech hostujících družstev a stejně tak i Jiří Staněk mezi jednotlivci.

I do třetice v nedělní dohrávce Náchod po druhé třetině utkání prohrával a zachraňoval to v závěru výtečným výkonem Michal Jirouš. Ztráta nebyla tentokrát tak výrazná jako proti Přerovu a tak téměř stejný výkon družstva, jako v sobotu proti Přerovu, stačil.

Skvěle rozehrál utkání v Táboře Slavoj zásluhou Zdeňka Gartuse. Ten zaostal jedinou kuželku za sezónním táborským maximem Michala Jirouše. Po sérii těsných výher domácích hráčů bodoval z hostí až Stanislav Březina proti nevýrazně hrajícímu Davidu Káškovi a to znamenalo, že se družstva rozešla smírně. Výkon Slavoje byl o 48 kuželek vyšší, než dosavadní zdejší sezónní maximum České Třebové.

Dačice nezačaly v České Třebové špatně. Především zásluhou výborného výkonu Jiřího Němce udržely po první části téměř vyrovnaný stav. To však bylo ze strany Dačic téměř vše. Po druhé části už jasně vedlo domácí družstvo a jeho výhru v závěru umocnil novým rekordem kuželny Jiří Hetych. Domácí družstvo zahrálo druhý nejlepší výkon tohoto ročníku na českotřebovské kuželně. Hosté zde byli ze všech družstev nejhorší.

Loučovice trpělivě vyčkaly, než Zábřeh opraví poruchu na stavěčích, a vyplatilo se jim to. Utkání začalo až v 19:15. Přestože Loučovičtí předvedli druhý nejhorší výkon z hostujících družstev, odvezli si body. Zasloužil se o to vyrovnáním druhého nejvyššího výkonu sezóny na zdejší kuželně na konci utkání hrající Miroslav Pešadík.

Moravská Slavia hostila Jihlavu a předvedla jeden ze svých slabších domácích výkonů. Hostujícímu družstvu zahrála velmi dobře jen dvojice reprezentantů, Robin Parkan a Jan Kotyza a do určité míry Martin Švorba (možná se někomu bude zdát příliš tvrdé hodnocení výkonu Martina Švorby, ale 597 je až 58. výkonem na kuželně Moravské Slavie v sezóně). To na domácí družstvo nemůže stačit.

Luhačovice na jaře ještě nevyhrály a nepodařilo se jim to ani tentokrát proti Opavě, i když k tomu neměly příliš daleko. Výsledek ovlivnilo několik faktorů. Například chyba Radka Polácha na „lavor“ posledním hodem při remíze s Jiřím Hendrychem, čtyři chyby na poslední dráze, zraněného Vlastimila Červenky, ale především výborný výkon Martina Vaňka.

První liga žen

Zábřeh je za další výraznou překážkou v cestě za titulem a má všechno ve svých rukou. Čekají ho však ještě dvě těžká utkání venku, na Slavii a v Přerově. V tabulce se začíná vyjasňovat, jasno ale zdaleka není. Snad jen záchrana Kroměříže už je jen v teoretické rovině.

Proti Zábřehu se poprvé v sezóně představila Petra Najmanová. Přestávka byla znát a tak svému družstvu příliš nepomohla. Zábřeh zahrál velmi dobře a vedl v utkání systémem start – cíl. Druhý nejlepší zdejší výkon sezóny předvedla Jitka Killarová.

Sezónní vsetínské maximum ohrožovala také Slavia. A bylo to zapotřebí. Vsetín předvedl svůj druhý nejlepší domácí výkon a několikrát dorovnal náskok Slavie, který vytvořila druhým nejlepším vsetínským výkonem Šárka Marková, až téměř k nule.

Jirkov hostil sestupem nejvíce ohroženou Kroměříž a ta mu nenadělala žádné starosti. Zatím co Jirkov se blížil svému domácímu maximu, hostující ženy zde byly ze všech družstev nejhorší.

Blansko hrálo v Šumperku a z dramatického utkání si vcelku překvapivě odvezlo body. Z průměrných výkonů vybočily v závěru reprezentantky, Andrea Tatoušková a Lenka Kalová. O výsledku paradoxně nerozhodly ony, ale jejich soupeřky, když střídající dvojice hostujícího družstva byla lepší než domácí Lenka Kubová. Nepomohla ani závěrečná skvělá dorážka Andrey Tatouškové.

Jičín hostil Kolín, a po mírně podprůměrném výkonu s ním měl víc práce, než by se dalo očekávat. O výsledku v podstatě rozhodl výpadek Vlasty Kohoutové v úvodu utkání.

Náchodu se v závěru sezóny rozehrály mladé perspektivní hráčky a odnesl to Přerov. Hned v úvodu dorostenka Eliška Rinnová a juniorka Aneta Cvejnová vytvořily dva nejlepší výkony nejen utkání, ale i celého kola. Jediný dílčí bod dokázala domácímu družstvu vzít Hana Goldemundová.

V nedělní dohrávce hostil Kolín Kroměříž. Hostující družstvo dokázalo držet krok jen v úvodu utkání a kolínské ženy tak udělaly výrazný krok směrem k prvoligové záchraně.

Datum: 4. 3. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda