ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Osmé kolo ligových soutěží

Do čela tabulky se po osmém kole posunul mistr, Náchod, když Jihlava nestačila doma na vicemistra, Slavoj. Zábřeh je v čele tabulky, tentokrát už bez ohledu na odložené utkání Slavie. V magnetu tohoto kola hostil právě svého největšího rivala, mnohonásobného mistra, Slavii.

První liga mužů

Do čela tabulky se po osmém kole posunul mistr, Náchod, když Jihlava nestačila doma na vicemistra, Slavoj. Dačice, jako dosud téměř ve všech venkovních utkáních, nebyly slabým soupeřem. Jejich výkon byl například vyšší, než výkon Jihlavy, která si z Náchoda odvezla bod. Dačice po dvou třetinách dokonce vedly 1:3 rozdílem 67 kuželek. Teprve skvělý výkon Michala Jirouše (letos druhý nejlepší v Náchodě a šestý nejlepší v soutěži) zajistil domácímu družstvu oba body. Ani nejlepší výkon Jihlavy nestačil na výhru. Slavoj překonal rekord jihlavské kuželny. Rozhodující pro vývoj utkání byla druhá čtveřice, ve které Martin Švorba za stavu 1:1 prohrál následující dvě dráhy s Bystrikem Vadovičem vždy o jedinou kuželku a po slabé poslední dráze Jiřího Partla narostl rozdíl na 72 kuželek. Výkon Jihlavy byl zatím nejvyšším na jaký některé z družstev prohrálo. Moravská Slavia hostila Zábřeh a v jednoznačném utkání dosáhla druhého nejlepšího výkonu soutěže. Pavel Palian vyrovnal rekord kuželny Jaroslava Slabáka a zároveň i druhý nejlepší výkon sezóny. Za zmínku rozhodně stojí výkon Martina Sitty, který rozdílem třídy přehrál všechny své spoluhráče. Jeho výkon je čtvrtý nejlepší na Moravské Slavii a osmý nejlepší v soutěži. Tábor hostil další družstvo ze středu tabulky, Opavu, a po nejlepším táborském výkonu sezóny ji bez větších problémů přehrál. První prohru v soutěži utrpěl poslední doposud neporažený hráč Martin Vaněk, když jeho soupeř měl v posledních dvou hodech dvě hodovky. Náhradník za zraněného Jiřího Dvořáka, Zdeněk Samec dosáhl na táborské kuželně nejlepšího výkonu sezóny z domácích hráčů (o 3 kuželky lepší byl Michal Jirouš). Luhačovice prohrály podruhé doma. Tentokrát s Přerovem, když v polovině utkání už vedly o 104 kuželky. V ligové přestávce se v divizním B družstvu Přerova ke skvělým výkonům rozehrála rosická posila, Dalibor Matyáš. Výborný byl i Jiří Staněk. Dosáhli druhého a třetího nejlepšího výkonu v Luhačovicích z hostujících hráčů (za Petrem Mikou). Poprvé se v lize představil pro mě zcela neznámý hráč, Jakub Pleban, z Bílovce (že by náhrada za Jiřího Kudelu). Česká Třebová hostila Loučovice. Po celé průměrné utkání bylo lepší domácí družstvo. Toto kolo bylo počtem poražených kuželek 41581 (3465 na družstvo a 577,5 na jednotlivce) daleko nejlepší ze všech doposud odehraných. Poprvé bylo letos překonáno loňské nejlepší kolo (41260).

První liga žen

Zábřeh je v čele tabulky, tentokrát už bez ohledu na odložené utkání Slavie. V magnetu tohoto kola hostil právě svého největšího rivala, mnohonásobného mistra, Slavii. Po prohře Zábřeha v minulém kole doma s Konstruktivou se dalo čekat cokoliv. To co se stalo ale asi ne. Slavia si odvezla „kanára“. Je to v její jedenáctileté mistrovské kariéře teprve podruhé, když nepočítám kontumační prohru v sezóně 95/96 v Boskovicích. Prvního kanára si Slavia odvezla v sezóně 96/97 z Přerova. Stav kanárů, teď nevím jestli napsat ve prospěch a nebo v neprospěch Slavie, je 2:28. Utkání se vyvíjelo ve prospěch domácího družstva od samého začátku. Nejlepší výkon letos v Zábřeze předvedla Hana Wiedermannová. Z tohoto pohledu čtvrtý výkon patří Šárce Markové. Přerov hostoval v Jičíně. Velmi dobře rozehrané utkání (ještě před poslední třicítkou vedl o 17 kuželek) nezvládl v závěru. Velmi dobře zahrály Martina Tomášková a Michaela Sedláčková. Jako na houpačce se vyvíjelo utkání Jirkov – Blansko. Družstva se několikrát vystřídala ve vedení a nakonec se štěstí přiklonilo k domácímu družstvu. Dobré výkony s přihlédnutím k (ne)padavosti chomutovské kuželny předvedly Jitka Jindrová a Lenka Kalová. První výhru na venkovních drahách vyšperkoval Šumperk rekordem kuželny Konstruktivy. Také domácí družstvo se pohybovalo v blízkosti rekordu kuželny. V zajímavém utkání, ve kterém se družstva střídala ve vedení, byly nakonec úspěšnější hostující ženy. Hned pět se jich zařadilo do první desítky výkonů na Konstruktivě. V důležitém souboji nováčků z hlediska šancí na udržení v soutěži byly ve Vsetíně úspěšnější kolínské ženy. Ve velmi vyrovnaném utkání, ve kterém byly v první polovině poněkud lepší domácí ženy, rozhodla nakonec ve prospěch hostí rekordem vsetínské kuželny Michaela Moravcová. Kolínské ženy dovezly z venku už 5 bodů za dvě výhry a jednu remízu, zatím co doma získaly pouhé dva za dvě remízy. Zajímavé, ale podprůměrné utkání se hrálo v Náchodě. Domácí družstvo hostilo poslední Kroměříž a po výkonech Kroměříže v letošní sezóně by bylo překvapením, kdyby body nezůstaly v Náchodě. V úvodní části tomu vše nasvědčovalo, po druhé třetině už vedli o 80 kuželek hosté. Závěr ale byl v režii domácího družstva.

Datum: 12. 11. 2006 | Sekce: Výsledkový servis | Autor: Jindřich Svoboda