ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Sedmé kolo ligových soutěží

Jihlava má za sebou další překážku. V utkání plném vyrovnaných duelů přehrála Moravskou Slavii. Zábřeh stále vede tabulku, ale s největší pravděpodobností už jen díky poruše ASK na kuželně Slavie. Ženy Zábřeha velmi překvapivě nestačili na družstvo, kterému v předsezónních prognózách málokdo předpovídal úspěšné vyhlídky, Konstruktivě.

První liga mužů

Po dvoutýdenní přestávce, ve které jsme byli, díky skvělé práci Robina Parkana, za pomocí dalších členů mediální komise, poměrně blízko skvělému úspěchu Honzy Kotyzy a Viktora Pytlíka na Mistrovství světa. Také já jim touto cestou gratuluji. Vystoupení české reprezentace jako celku zhodnotí určitě povolanější osoby. Myslím, že ve srovnání s kuželkářskými giganty, Německem, Chorvatskem a Srbskem jsme nedopadli špatně. Hůře už vyznívá srovnání především se Slovenskem.

Teď už k dění na naší prvoligové scéně. Kolo bylo zatím průměrem 3270 nejslabší ze všech odehraných. Přestávka se negativně projevila na výkonech družstev. Jihlava má za sebou další překážku. V utkání plném vyrovnaných duelů přehrála Moravskou Slavii. V závěru nepovedenou poslední dráhou podlehl těsně stříbrný medailista z MS, Jan Kotyza, Miloši Švarcbergerovi. Moravská Slavia byla v Jihlavě nejlepší ze všech družstev, která zde hrála. Přerov zahrál své domácí minimum a to nemohlo na nejlepší letošní přerovský výkon Náchoda stačit. Náchod zde dosáhl také nejlepšího výkonu kola a zdá se, že znovu do formy se dostal Michal Jirouš a podařilo se mu totéž. V kole padly pouhé dvě šestistovky a obě na přerovské kuželně. Tu druhou předvedl Roman Goldemund. Už dlouho se nestalo, aby se nedohrálo prvoligové utkání. Za šest let, co se podílím na řízení nejvyšších soutěží, se to poprvé stalo v tomto kole na Slavii. Slavoj s Táborem stačil odehrát jen první čtveřici a 30 hodů ve čtveřici druhé. Potom došlo k neopravitelné poruše na dráze č.4. Utkání se bude dohrávat v neděli 4. prosince. Opava v tomto kole příliš nezářila, přesto to na Luhačovice, které zde zatím byly ze všech družstev nejhorší, stačilo. Už jediným hráčem, který ještě neprohrál se soupeřem je Martin Vaněk. V tomto utkání si připsal první remízu s Františkem Svobodou. Zábřeh Loučovicím na těžké krumlovské kuželně příliš starostí nenadělal. Byl po Přerovu druhým družstvem, které se nedostalo přes 3000 poražených kuželek. Přerov měl k třítisícovce blíž. Kartu za nesportovní chování (nepovolené značení náhozové desky) obdržel Martin Sitta. Dačice poprvé vyhrály. Stačil jim na to i nejslabší domácí výkon. Zpočátku se zdálo, že to bude z pohledu domácích bezproblémové utkání. Nakonec z toho bylo drama. Každopádně pro dačické byla výhra nutností pro udržení kontaktu v tabulce.

První liga žen

Zábřeh stále vede tabulku, ale s největší pravděpodobností už jen díky poruše ASK na kuželně Slavie. Ženy Zábřeha velmi překvapivě nestačili na družstvo, kterému v předsezónních prognózách málokdo předpovídal úspěšné vyhlídky, Konstruktivě. Domácímu družstvu se utkání nepovedlo, zvlášť závěr byl katastrofální. Zato Konstruktiva zde byla zatím nejlepší z hostujících družstev. Na Slavii se nehrálo. Příčinou byla neodstranitelná porucha dráhy č. 4, která vznikla v dopoledním utkání mužů. Výrazně se tentokrát dařilo přerovským ženám. Překonaly rekord domácí kuželny téměř o 100 kuželek. Poprvé se letos tak dostalo některé z družstev za hranici 3400 poražených kuželek. Nejvyšší výkon sezóny zde padl i v jednotlivkyních – Michaela Sedláčková 617. Skvěle zahrála také Vendula Šebková, které do šestistovky chyběly pouhé dvě kuželky. Náchod zkrátka neměl šanci. Jirkov hostoval v Kroměříži a vyhrál zde na výkon, na jaký se to v letošní sezóně ještě nikomu nepodařilo. Definitivně o výhře hostí rozhodla až velmi špatná hra poslední domácí dvojice. Starosti kroměřížského družstva se prohlubují. Jičín hrál v Kutné Hoře s domácím Kolínem. Dosáhl zde nejhoršího výkonu z hostujících družstev, i ten však byl lepší než zatím nejlepší výkon domácích. Navíc v tomto kole předvedl Kolín svůj nejhorší domácí výkon a tak o vítězi není pochyb. Poslední dvě domácí hráčky už to zachránit nemohly. Své druhé domácí vystoupení proměnilo Blansko v první domácí body. Nahrálo sice jenom o jedinou kuželku víc, než proti Slavii, ale Slavia je přece jenom těžším soupeřem než Šumperk. Nebylo to ale jednoduché. V polovině prohrávalo domácí družstvo o 45 kuželek a body v podstatě zajistila skvělým, druhým nejlepším výkonem sezóny Lenka Kalová (v té chvíli nejlepším výkonem sezóny, protože utkání v Blansku už bylo dohráno, když ke svému startu nastupovala Míša Sedláčková).

Datum: 5. 11. 2006 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda