ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ohlédnutí za kontrolním startem dorostu

Ve dnech 20. – 22. 10. 2006 se na čtyřdráhové kuželně v Horním Benešově konalo soustředění dorostenecké reprezentace, které mělo prověřit jak jsou na tom naši dorostenci herně a také fyzicky.

Sraz zúčastněných proběhl na kuželně v pátek v 18.00 a po večeři proběhl první test ve formě 60 hs sdružených. Jednalo se spíše o rozcvičku a seznámení s drahami. Večerka byla podle plánu ve 23 hodin v místní ubytovně.

V sobotu trenéři naplánovali rozcvičku na kuželně a po snídani začal první ostrý test. Dopoledne se hrály figury a hráči, rozděleni do skupin, se točili jednak na drahách a jednak se fyzicky připravovali ve vedlejší tělocvičně. Posilování a fotbal s trenérem ukrajovali fyzické síly, což se u některých v neděli projevilo. Po obědě a hodinové pauze přišla na řadu disciplína 120 hs. Nejprve hráli děvčata a chlapci v té době posilovali v tělocvičně. Na padavé kuželně jsme byli svědky 4 výkonů pod 500 b., ale také jednoho skvělého v podání Kamily Šmerdové, která zahrála 584 bodů. Chlapcům přišlo posilování velmi vhod a před děvčatama se vytáhli. Nejlepší výkon podal Petr Plášek, který nahrál parádních 605 b. Další 3 chlapci se dostali přes 550 kuželek, což trenéři ustanovili jako limit. Ti co zahráli pod limit, tak si museli kuželky "oddřepovat". Po večeři proběhlo hodnocení a zmíněné "tělesné" tresty a hráči měli do večerky volno.

V neděli dopoledne proběhl druhý start na 120 hs. Tentokrát hráli chlapci i děvčata dohromady (2 + 2). Z děvčat si svůj standard z předešlého dne udržela Ludmila Johnová a výkonem 531 b. byla nejlepší. Za svým výkonem zaostala Kamila Šmerdová, ale celkovým součtem 1096 b. se stala nejlepší hráčkou. Z chlapců se opět dařilo Pláškovi, kterého nejlepším výkonem dne (597 b.) předstihl Michal Kratochvíl. Zbytek hráčů se přes 550 b. nedostal, což určitě něco vypovídá o fyzické připravenosti, kterou jistě každý dožene. Během celého pobytu se o hráče starala masérka, takže se snad únava na výkonech tolik neprojevila. Domácí pořadatelé vypomohli trenérům videokamerou, takže trenéři mohli hráčům ukázat chyby a u televize je prokonzultovat. Během pobytu nedošlo k žádným problémům a domácím pořadatelům, kteří se celou dobu starali o jídlo a bezproblémový chod kuželny můžeme poděkovat a těšit se na další podobnou akci.

Rozhovor s Ladislavem Musilem – trenérem české reprezentace dorostenců

Jak hodnotíte tento KS, byl jste spokojen s výkony hráčů?
Tento KS ukázal, že v kategorii dorostenců je u nás z čeho vybírat. Zúčastnění hráči, z nichž někteří již byli v širší nominaci pro MS 2006, předvedli poměrně kvalitní výkony, nejlepší výkon předvedl nováček v reprezentaci Petr Plášek ze Sokola Luhačovice, v sobotním startu na 120 Hs překonal dorostenecký rekord benešovské kuželny výkonem 605, v neděli potvrdil svoje kvality výkonem 589, když o zopakování svého nedělního výkonu se připravil až v závěru dorážky, kdy nejen jemu po náročném programu docházely síly. Další kvalitní výkon podal již zkušený reprezentant Michal Kratochvíl z Moravské Slavie Brno, v sobotu 577 a v neděli ještě zlepšení na 597, výsledek ukazuje jeho výbornou fyzickou připravenost, kterou potvrzují u něj i fyzické testy. V nadprůměrných výkonech se ještě předvedli další nováčci reprezentace Filip Dejda ze Sparty Kutná Hora 565 a 535 a Jan Bednařík z SKK Jičín 558 a 531. Ani ostatní pozvaní výrazně nezklamali (všechny výkon přes pětistovku).

Splnil tento KS Vaše očekávání?
Dá se říct, že na jedné straně jsem byl příjemně překvapen jednotlivými výkony, na straně druhé jsem od dalších jedinců čekal výkony na výrazně vyšší úrovni. Na poměrně citlivé benešovské kuželně se někteří i zkušení hráči (např. Sochor nebo Stloukal) se střídavými úspěchy vyrovnávali se záludnostmi místních drah. KS ukázal, kde jsou rezervy jednak v přístupu k vlastní hře i motivaci jednotlivých hráčů, při průběžných hodnoceních jednotlivých startů jsme vyhodnotili u každého hráče možnosti vývoje jeho hry. Že se každý může ještě zlepšovat si uvědomují všichni, jde o to jen tomu dát něco navíc, než při startech v ligových soutěžích.

Byl jste spokojen s připraveností kuželny?
Kuželna v Horním Benešově je osazena technologií firmy PRO–TEC, což je v současné době pravděpodobně světová špička v konkurenci, která se představuje v naší republice. Co se týče spolehlivosti stavěčů včetně elektroniky, byla naprosto vynikající, kuželky Tornádo TOP, jimiž jsou stavěče osazeny, budou s největší pravděpodobností použity i na MS 2007 na Slovensku, takže i po této stránce nám kuželna vyhovovala. Zázemí kuželny je vynikající, kromě šaten s příslušenstvím měli hráči k dispozici i místnost pro rehabilitaci s masážním stolem a infrasaunou, které všichni podle svého zájmu využili a která se velmi osvědčila pro regeneraci organismu hlavně v náročném sobotním programu.

Jaká nejbližší akce čeká naše mladé reprezentanty?
Nejbližší prověrka nejen účastníků uplynulého KS ale i ostatních hráčů širší nominace dorostenecké reprezentace bude na KS v Náchodě, který proběhne v rámci tradičního předvánočního turnaje "O pohár starosty města Náchoda" v termínu 15. – 17. 12. 2006.

Co byste vzkázal čtenářům?
No, těm aktivním přeju v probíhající sezoně co nejlepší formu, ať se kuželkami hlavně bavíme a ostatní kuželkářské případně i nekuželkářské veřejnosti ať nám drží palce jednak v přípravě a samozřejmě při účasti na MS 2007 v Košicích.

Rozhovor s Filipem Dejdou – dorosteneckým reprezentantem

Jak hodnotíš tento kontrolní start, byl jsi spokojen se svým výkonem?
No tak se svým výkonem jsem spokojený nebyl, druhý den jsem hrál úplně hrozně. Celkově start v HB se vydařil výborně Petru Plaškovi a Michalovi Kratochvílovi.

Co říkáš na připravenost kuželny od pořadatelů v Horním Benešově?
Kuželna byla připravená parádně k té nebylo co vytknout.

Jak se ti hrálo, byla dobrá atmosféra?
Atmosféra byla suprová, chodily tam diváci a hodně se fandilo. Když hráčská rivalita pronikne i do krve fanoušků tak ve vypjatých výkonnostních chvílích je to fakt nádherná atmosféra.

Jaké jsou vztahy mezi reprezentanty, máte dobrou partu?
Naše banda je skvělá, jsme jak rodina, prostě máme se rádi a rádi se scházíme při každé takové příležitosti jako jsou tyhle soustředění a starty. Občas teda se stává, že někdo uletí a rupnou mu nervy, ale hned se to urovná, protože to by pak nedělalo dobrotu a ani to nechceme nikdo.

Co bys vzkázal čtenářům?
Jen ať jdou za tím co chtějí dokázat, za svým snem. Když toho dosáhnou, tak je to nádherný pocit. A přeji hodně štěstí a úspěchů v tomhle snažení...

Datum: 3. 11. 2006 | Sekce: Reprezentace | Autor: Petra Dusová