ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Rekordman začínal v Rokytnici na asfaltu

Jak už jsme na těchto stránkách informovali v sobotu 19. září 2006 překonal hráč Primátoru Náchod Michal Jirouš stávající rekord České republiky v disciplíně na 120 hs. Michal docílil na domácí kuželně ve 2. kole I. KLM výkonu 677 kuželek!

Dosud platným držitelem rekordu je Anton Stašák, který dne 16. října 2003 hodil na Světovém poháru v Přerově 669 kuželek. K uznání nového rekordu chybí ještě formální schválení VV ČKA.

Michal Jirouš se narodil 30. 11. 1977 v Rokytnici nad Jizerou. Vztah ke kuželkám v rodině nového českého rekordmana se předával z generace na generaci, a tak neměl na výběr a i on jim plně podlehl. S kuželkami začal v pěti letech na asfaltové dráze v Rokytnici nad Jizerou, kde dosud bydlí. Tomu, že se dostal ke kuželkám vděčí především otci, který ho brával s sebou, když chodil trénovat. Jeho děda byl správce na kuželně a Michal měl kuželnu 50 metrů od svého domu. Je těžké si představit lepší podmínky pro samotný začátek.

Vážněji však začal kuželky hrát až v 15 letech. Samozřejmě v Rokytnici nad Jizerou, která tehdy hrála OP2. Michalovi výkony v soutěžích dospělých neunikli ani tehdejším trenérovi dorostenecké reprezentace Bedřichu Jelínkovi. V roce 1996 na dorosteneckém ME v Klagenfurtu získal s Miroslavem Jelínkem zlatou medaili v kategorii dvojic. V juniorské kategorii získal třikrát za sebou titul mistra republiky a na Světovém poháru jednotlivců obsadil 3. místo. V posledních dvou letech získal z družstvem Primátor Náchod dva tituly Mistra ČR.

Datum: 19. 9. 2006 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Petra Dusová