ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Letní kuželkářská škola 2006

Ve dnech 30.7. – 19.8. s v Jihlavě uskutečnil již VII. ročník Letní Kuželkářské Školy (LKŠ). Po právu tak lze LKŠ zařadit mezi tradiční akce v českém kuželkářském kalendáři.

Letní kuželkářská škola 2006Zájem o LKŠ roste každým rokem, což se projevuje zejména ve zvyšujícím se počtu přihlášených, a ani letos tomu nebylo jinak. Z organizačních důvodů lze do jednoho běhu zařadit jen 24 „školáků“ a tak se mohlo během tří týdnů vystřídat maximálně 72 kuželekchtivých nadšenců. Díky několika omluvám na “poslední chvíli“ a lehkým organizačním nedostatkům jak ze strany organizátorů tak ze strany přihlášených se nakonec v Jihlavě objevilo 67 kuželkářů, což je o 15 více než loni.To, že LKŠ je opravdu pro všechny dokládá i věkové rozmezí 10-59 let. Zde je potřeba podotknout, že drtivá většina účastníků je mladší 18 let a starší hráči k nám zavítají jen zřídka. Zkušenosti z posledních let však ukazují, že naše škola více obohatí právě tyto starší hráče, kteří spoustu nových informací lépe zpracují a přijmou. Velmi se nám také osvědčují skupiny mladých hráčů, které dorazí i se svým trenérem. V získaných dovednostech a návycích pak společně mohou pokračovat i v domácích podmínkách, což u těch, kteří přijíždí samostatně, mnohdy po návratu domů upadá v zapomnění.

Letní kuželkářská škola 2006Organizace všech tří běhů ležela hlavní vahou na novopečeném trenéru I. třídy v kuželkách a čerstvém magistru Robinu Parkanovi, který vedl za vydatné pomoci svého klubového parťáka Jendy Kotyzy veškeré přednášky a hlavně tréninkové jednotky. O pohodlí a bezpečnost všech zúčastněných se ve dne a hlavně v noci starala svědomitá Evča Doubková a v roli slečny svačinkářky se nikoli poprvé objevila fanynka klubu KK PSJ Zdenča Součková. V neposlední řadě nelze vynechat ani poděkování za výpomoc Alence Kotyzové a bratrům Partlovým ve chvílích, kdy oba lektoři byli na pokraji svých fyzických a hlavně psychických sil…

A teď již k samotné náplni LKŠ. Snaha všech se upínala hlavně ke zlepšení stylů. K tomu jim (doufejme) posloužily přednášky o technice hry, způsobu tréninku, rozcvičování a hlavně videokonzultace se zkušenými lektory. Něco málo slyšel každý o teorii dorážení, pravidlech kuželkářského sportu a všeobecných návycích vrcholových sportovců. Nechyběla ani beseda s reprezentantem, kterým letos nemohl být nikdo jiný než medailista z posledního MSJ a SPJ Honza Kotyza. Kromě medailí mohli všichni účastnící shlédnout i videoukázky z posledních MS juniorů a mužů. S určitostí lze říci, že co turnus to originální program. Svůj podíl na tom nese jak věk a hráčská vyspělost zúčastněných, tak i svoji vinu nese i počasí, které letos výrazně zahýbalo časovým harmonogramem. Právě díky vydatným dešťům se na LKŠ poprvé objevila lekce sebeobrany, pod vedením mistra světa v kickboxu Vráťou Staňkem. Na jeho hodině bojových umění se všichni naučili pár důležitých chvatů a triků do života. Celý trénink jak na kuželně tak i mimo ni pak některým odhalil nedostatky v koordinaci pohybů, která je právě u kuželek velice důležitá. Aby se celý týden dal přežít v plném nasazení, dostalo se i na rehabilitaci v útrobách moderního koupaliště Vodní Ráj, kde měli všichni k dispozici takové vychytávky jako je sauna, pára, masážní trysky či bazén s divokou řekou. Pro mladší pak byl připraven na odreagování ještě tobogán.

Letní kuželkářská škola 2006Závěrem můžeme říci, že VII. ročník LKŠ v Jihlavě lze považovat za zdařilý. Bezesporu obohatil všechny zúčastněné, kteří snad bez výjimky byli s programem a náplní spokojeni, i když někteří cestovali domů v mnohem menší fyzické pohodě, než-li přijížděli. Další ročník máme tedy úspěšně za sebou, ale ten příští se zase pomalu blíží a organizátoři z KK PSJ Jihlava se již těší na své nové žáky za řad dětí i dospěláků.

Robin Parkan + Jan Kotyza

Datum: 1. 9. 2006 | Sekce: Zajímavosti | Autor: více autorů