ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Pohár ČKA družstev – zpravodaj č. 7

Ve finále 5. ročníku poháru ČKA mužů se utkali zatím jediní dva držitelé Českého poháru a to vítěz I. ročníku KK Moravská Slavia Brno a trojnásobný vítěz SKK Primátor Náchod.

Obě utkání měla vysokou úroveň, především první v Brně. Svědčí o tom překonaný rekord družstev v poháru na jedno utkání a i v dvouutkání. Ale teď už k vlastnímu utkání.

Domácím unikla v posledním ligovém kole bronzová příčka a proto považují vítězství v poháru za prioritu. Dokonale využili znalost domácích drah k celkem jasnému bodovému vítězství s náskokem 84 kuželek a posunutí rekordu družstev na jedno utkání na úctyhodných 2469 bodů! Náchod nastoupil do utkání bez svých „dotahováků“ Holého a Jirouše. I přes toto oslabení však náchodská čtveřice podala dobré výkony. Dokázala uhrát nerozhodný výsledek na setové body což je pro odvetu velice důležité.

Odvetné utkání finále poháru mužů v kuželkách skončilo po zásluze nerozhodně, což hráčům Brna stačilo k zisku cenné trofeje. Ta se do Brna vrací po tříleté přestávce. Hosté si již v prvním utkání doma vybudovali slušný náskok. Do Náchoda přijeli s jasným cílem, získat pohár. A to se jim podařilo hned v úvodu zápasu výhrou jejich dvojice Mika – Palian nad naší dvojkou Hažva – Sobčák. Třetí bod získal Milan proti Holému a tak domácí diváky potěšil pouze kvalitní výkon Michala Jirouše, který otočil výsledek utkání proti stejně dobře hrajícímu Švarcbergerovi.

U žen se probojovala do finále poháru ČKA potřetí za sebou družstvo KK Zábřeh na Moravě a potřetí za sebou získalo trofej Českého poháru. Poražené finalistky z Jičína byly více než vyrovnaným soupeřem jasného favorita.

Díky úspěšnému počínání v Českém Poháru si jičínské kuželkářky letos prodloužily sezónu nejdéle v dosavadní historii. Po dramatickém dvojutkání s Přerovem, přes který se hráčkám SKK Jičín podařilo probojovat až do finále, čekal nyní jičínské stříbrný celek letošního ročníku 1.ligy KK Zábřeh. První utkání bylo sehráno na půdě hostů.

Domácí Zábřeh, pravidelný účastník evropských pohárů, jehož dres obléhá několik reprezentantek, je ve finále jistě vysokým favoritem. Jičínské hráčky si však po vydařené jarní části soutěže na své soupeřky věří a to prokazovaly na Moravě od samého začátku utkání. Kapitánka Martina Hrdinová sice prohrávala v polovině svého duelu s Wiedermannovou st. 0:2, ale pak výtečně zmobilizovala síly, zvítězila na třetí dráze a v závěrečné dorážce dostala domácí kuželkářku pod velký tlak. Perfektní hrou v dorážkové (70!) si zajistila bod i na této dráze a o vítězce duelu rozhodla nakonec jediná kuželka v celkovém součtu 527–526. Bohužel Martina Hrdinová, dokonce ve druhém utkání v řadě, odešla tímto nejtěsnějším rozdílem poražena. Přesně opačný průběh měl duel Dany Vikové s Jitkou Killarovou. Jičínská hráčka skvěle zvládla koncovky na první (138–134), i druhé dráze (135–133) a vedla 2:0. Během třetí třicítky se však nevyvarovala výpadku a Killarová se dostala po výhře 146–117 do vedení na celkově poražené kuželky. Dana tak musela zvítězit na závěrečné dráze. Na obou hráčkách byla vidět jak bojovnost, tak nervozita. Koncovku zvládla nakonec lépe domácí kuželkářka 133–127 a při vyrovnaném poměru setových bodů 2:2 tak o jejím vítězství opět rozhodl vyšší počet poražených kuželek. Jičín však stále cítil šanci na dobrý výsledek.

Ve třetí dvojici se proti sobě postavily juniorské reprezentantky a účastnice nedávno skončeného MS D. Wiedermannová ml. a Lenka Tomášková. Hráčka SKK Jičín měla parádní vstup 143, ale evidentně jí hodně srazila sebevědomí porážka o jedinou kuželku na druhé dráze. Naopak domácí Wiedermannové narostla křídla a skvělou druhou šedesátkou dovedla duel k výhře 531–513 3:1. Na vedlejších drahách bojovala Lenka Hrdinová s Pavlínou Keprtovou a dokonale dokázala trestat chyby domácí hráčky. Na setové body skončil i tento duel 2:2, ale výrazně lepší součet měla tentokrát jičínská juniorka Lenka Hrdinová 520–504, která tak vybojovala naději pro Jičín před odvetou. Zábřeh zvítězil 5:1 při poměru setových bodů 9:7 o 32 kuželek a potvrdil tak roli favorita. Utkání však bylo vyrovnanější než vypovídá konečné skóre.
(upravený komentář z oddílových stránek www.skkjicin.com)

Odveta v Jičíně potvrdila očekávaní dramatičnosti a boje do posledních hodů. Úvodní dvojice domácích Hrdinová M. – Viková udržela naději na otočení celkového skore finále. Ve druhé dvojici byla proti zkušená dvojice hostů Wiedermannová D. st. – Kilarová. První jmenovaná po třetí vyhrané dráze nad Lenkou Hrdinovou získala definitivně potřetí za sebou pohár ČKA pro Zábřeh.

Blahopřeji a přeji mnoho úspěchů v pohárové Evropě, jak vítězům KK MS Brno a ženám KK Zábřeh na Moravě, kteří nás bude reprezentovat v poháru NBC 4.–7.10. v maďarském Zalaegerszegu.

Zpravodaj č. 7 (PDF, 182 kB)

Datum: 2. 7. 2006 | Sekce: Pohár ČKA | Autor: Martin Bilíček