ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Kotyza bude odpočívat

Vítěz světového poháru a 4 násobný medailista z letošního juniorského MS poskytl rozhovor regionálnímu deníku Jihlavské listy. Rozhovor Vám přinášíme v plném znění.

Jan KotyzaCelkem čtyři medaile si dovezl z nedávného juniorského mistrovství světa v Itálii jihlavský kuželkář Jan Kotyza. Co do počtu získaných cenných kovů neměl na šampionátu konkurenta. Dvě stříbrné (soutěž kolektivů a dvojic) a dvě bronzové (soutěž jednotlivců a kombinace), to je součet Kotyzových úspěchů na mistrovství světa. V každé disciplíně, ve které soutěžil, stál na stupních vítězů.
"Bylo to dobré mistrovství, a to nejen díky mým úspěchům. V týmu se sešla dobrá parta, se spoluhráči jsme si rozuměli nejen v kuželně, ale i mimo ni."

Kterého z úspěchů si osobně ceníte nejvíc?
"Jednoznačně bronzu z kombinace. V té musí člověk všechno odehrát vyrovnaně, neudělat chybu. Navíc je mezi jednotlivci obrovská konkurence, přes kterou se jen těžko dostává. No a nakonec z toho byly čtyři medaile. Měl jsem jich nejvíc ze všech účastníků mistrovství, jen jeden z Rakušanů měl dvě zlaté z kombinace a dvojic."

Zdá se, že vás mistrovství zastihlo v ideální formě...
"Dařilo se mi. Se mnou je to ale těžké. Vždycky, když hraju v nové kuželně, trvá mi, než se sžiju s materiálem, než si na ni zvyknu. To moje výkony nebývají ideální. V Itálii byl můj první závod v soutěži družstev, kdy jsem se spíš rozkoukával, nakonec z toho ale bylo stříbro, i když trochu náhodně o dvě kuželky. Celou dobu jsme se pohybovali mezi druhým až pátým místem a až poslední hod rozhodl o druhém místě.
Naopak hodně jsme si s parťákem Zdeňkem Dvořákem věřili ve dvojicích. Od rána jsme se cítili dobře a podařilo se nám dokonce hodit světový rekord. Do posledního kola se zdálo, že nás nikdo nepřekoná a my vyhrajeme, pak nás ale o sedm bodů překonali Rakušané. Byla to trochu smůla. O to větší pohoda to pak byla v soutěži jednotlivců."

Připravoval jste se nějak speciálně?
"Spíš jsem absolvoval celoroční přípravu tím, že jsem hrál celý rok v Jihlavě ligu. Před samotným mistrovstvím jsem se spíš snažil od kuželek odpočinout. V reprezentaci už hraju osm let a začínám mít problém s tím, že před koncem sezony trochu ztrácím motivaci trénovat."

Jak vysoko ve svém osobním žebříčku čtyři medaile z MS řadíte?
"Řadím je asi stejně vysoko, jako zimní vítězství ve světovém poháru. Kdybych měl z kombinace zlato, byl by to jasně největší úspěch v mém životě, ale takhle to řadím se světovým pohárem na stejnou úroveň."

V juniorech jste skončil. Jak velkou šanci máte na postup do seniorské reprezentace?
"Šance by tam být mohla, bohužel se současným trenérem si moc nerozumíme, takže to nevidím moc nadějně. S jiným trenérem by to ale nemuselo být nereálné."

Jaké máte nejbližší plány?
"Odpočinek, beachvolejbal, prostě cokoliv jiného než kuželky. No a v příští sezoně první liga v Jihlavě."

autor rozhovoru: Dušan Vrbecký, Jihlavské listy

Vyjádření Honzy Kotyzy k otištěnému rozhovoru:
„Ten rozhovor není doslovný přepis, hodně věcí si p. Vrbecký upravil, jak se mu hodilo, tudíž ani s tím trenérem to není úplně tak, jak je napsáno.“

Datum: 16. 6. 2006 | Sekce: Ostatní | Autor: Michal Maryška